Det har varit en fantastiskt kul resa”, säger David Frykholm om sin karriär.

SM på Stockholms Stadion i somras innebar slutpunkten på David Frykholms friidrottskarriär. Meritlistan i längd innehåller bland annat 18 SM-medaljer, varav fem guld, och sju finnkampsstarter.

– Det har varit otroligt kul hela tiden! SM-gulden är det jag minns bäst och ett som sticker ut lite extra är då jag vann utomhus i Norrtälje 2003. Mitt bästa år var 2005 då jag nådde min allra bästa form och det är från det året jag har mina personliga rekord, säger David.

Han vann fyra raka ISM-guld 2003?2006 och inneperset är 7,60 från segern i Malmö 2005 då han slog Michel Tornéus med 13 centimeter. På SM i Helsingborg ett halvår senare var det ombytta roller och David tog silver på utomhusperset 7,67.

– Helgen efter blev jag tvåa i Finnkampen i Göteborg på 7,84 i lite för stark medvind och det är min bästa finnkampsplacering. Det var över 20.000 åskådare på Ullevi och en fantastisk stämning, Tommi Evilä vann på 8,20 efter att några veckor tidigare tagit VM-brons hemma i Helsingfors.
I Finnkampen har han placeringsraden 6-5-3-2-4-4-ej med-6 åren 2002-2009 och var bäste svensk vid fyra tillfällen.Davids förmåga att toppa formen till SM och Finnkampen träffade nästan alltid rätt vilket resulterade i åtta SM-medaljer utomhus och tio raka inomhus. Det facit placerar honom bland de tio bästa genom tiderna utomhus sett till antalet medaljer och delad tvåa inomhus. David har faktiskt 16 raka år som 7-metershoppare 1997-2012 varav tio över 7,50.

David i Finnkampen. Foto: Hasse Sjögren

Det började på Björnevi

David är född i Linköping men föräldrarna flyttade till Karlstad när han var bara ett år och när han fyllt åtta bosatte sig familjen i Torsby där han växte upp.

– Jag, mina föräldrar och tre syskon cyklade runt i Torsby och bekantade oss med samhället och kom till Björnevi IP. Där träffade vi tränaren John Eriksson i SK Bore och jag fastnade snabbt för friidrott. Doften av de röda löparbanorna och hela miljön tilltalade mig och John blev min tränare i över tio år.

David började med friidrott som åttaåring 1988 och höll på med i stort sett alla grenar plus ishockey, fotboll och innebandy i ungdomsåren. I den svenska P14-statistiken 1994 toppade han tresteg, var 7:a i spjut, 8:a i längd, 14:e i höjd, och fanns med också på 80 m häck och i diskus. Det var först 1997 som längd blev huvudgren. Det året blev David uttagen till ungdoms-OS i Lissabon.

– Jag hade 6,84 som personligt rekord från året före men överträffade sju meter redan tidigt på våren hemma i Torsby. Sedan förbättrade jag det flera gånger och hoppade 7,28 på Öresundsspelen vilket var perset när jag åkte till Lissabon.

Där stämde allt och han behövde bara ett hopp för att ta sig till final.

– Jag laddade på allt i första finalhoppet och fick på en riktig fullträff ? 7,53 i lite för stark medvind! Sedan blev det 7,38 i godkänd vind och jag tog silver bakom en britt som hoppade 7,60. Det är helt klart mitt bästa minne från ungdomskarriären!

Ett annan kul sak är den juniorstatistiken i tresteg samma år där David var Sverige-etta i P17, Fredrik Sigte etta i P18 och Mathias Frykholm etta i P19 ? alla från samma träningsgrupp i SK Bore!

Debut i Göta-linnet 2000

Första året som götist resulterade i karriärens första SM-medalj ? brons i Uppsala ? och också premiär i Lag-SM där David är delaktig i Götas samtliga sju medaljer på 2000-talet. Han gjorde minst två starter varje gång och oftast handlade det om dubbeln längd-tresteg.

– IF Göta har betytt mycket för mig. Det är en klubb med bra organisation, fina traditioner och en bra mix mellan elit och ungdom. Jag har tävlat för IF Göta i lagsammanhang många gånger och det är alltid lika kul! säger David.

David i Götalinnet. Foto: Hasse Sjögren

När det gäller tränare och ledare som hjälpt honom under åren har raden blivit lång.

– Jag har alltid haft kunniga och engagerade tränare vilket jag är väldigt tacksam för. I ungdomsåren var det John Eriksson i Torsby, sedan Niklas Lindskog under min tid i Umeå följt av Ragnar Lundqvist, Jonas Asplund och sedan Magnus Claesson i Karlstad. Jag bodde i Malmö 2006?2008 och hade då Jörgen Becke som tränare och sedan min bror Mathias Frykholm och Magnus Claesson när jag kom tillbaka till Karlstad 2009. De sista två åren coachade Per Velander mig.
David fick också hjälp med mental träning av Stefan Wagnsson under de sista nio åren av karriären. Av alla tränare vill han lyfta fram Magnus Claesson lite extra.

David tillsammans med broder Mathias och tränaren Ragnar Lundqvis

– Vi samarbetade som mest intensivt 2003?2005 och han lade ner väldigt många timmar i Våxnäshallen för att jag skulle bli en så bra längdhoppare som möjligt. Magnus har betytt mycket för de resultat jag nått.

Cirkeln slöts på Stadion

Tankarna på att avsluta elitsatsningen fanns där ett tag innan David 32 år gammal tog beslutet att SM på Stockholms Stadion i augusti fick bli sista tävlingen.

– Jag gjorde mitt första SM på Stadion 1998 och det kändes logiskt att också avsluta där. Att själv ta beslutet kändes viktigt och jag gjorde det när jag fortfarande kunde prestera bra. Men visst var det känslosamt att avsluta något som i mångt och mycket varit min identitet i nästan hela mitt liv. Familjen var på plats och när tävlingen var över kom det en och annan tår. Men jag är stolt över det jag åstadkommit och det har varit fantastiskt kul! avslutar David.

Fakta David Frykholm

Född: 8 januari 1980 i Linköping, uppväxt i Torsby

Bor: Karlstad

Klubbar: SK Bore (1988-99), IF Göta (2000-2006), Malmö AI (2007-2008), IF Göta (2009?).

Gren: Längd

Tränare (i kronologisk ordning): John Eriksson, Niklas Lindskog, Ragnar Lundqvist, Jonas Asplund, Magnus Claesson, Jörgen Becke, Mathias Frykholm/Magnus Claesson och Per Velander.

Yrke: Allt i allo på en målerifirma

Personliga rekord

Längd: 7,67 Helsingborg 20.8.2005 (distriktsrekord), 7,84w Göteborg 27.8.2005, 7,60i Malmö 13.2.2005.

Höjd: 2,00 Västerås 8.8.1997

Tresteg: 15,24 Karlstad 21.6.2006

Spjut 62.15 Karlstad 24.9.2002

Meriter

Finnkampen: 7 starter 2002?2009 med placeringsraden 6-5-3-2-4-4-ej med-6).
Övriga landskamper: 5:a i Europacupen i Vaasa 2007, 4:a i innekampen i Glasgow 2006 och 5:a 2007

SM: Guld i Norrtälje 2003, totalt 8 medaljer 2000-2009 (1 guld, 5 silver, 2 brons)

Inne-SM: 4 guld och 10 raka medaljer 2002-2011 (4 guld, 3 silver, 3 brons)

Junior-EM: 12:a i Riga 1999

Nordiska juniorlandskampen: 2:a längd 2000, 2:a och 4:a tresteg 1999

Ungdoms-OS: Silver i Lissabon 1997

Ungdomsfinnkampen: 2:a 1998

JSM-USM: En lång rad medaljer, bl a JSM-guld i tiokamp 2002

Jonas Hedman