Många aktiva jagar VM-kval i Karlstad

Den 29 juli går kvalificeringstiden inför VM i Moskva ut. Därför är Karlstad Grand Prix den 23 juli en mycket viktig tävling för de aktiva som önskar få klartecken för deltagande i det globala mästerskapet i den ryska huvudstaden.

En av de svenska friidrottare som i år gjort stora framsteg är Ullevi Friidrotts Charlotta Fougberg som har 3000 meter hinder som huvuddistans. Hon kommer starta i sin specialgren i den värmländska residensstaden och har goda förhoppningar om ett snabbt lopp. B-kvalgränsen till VM är 9:48.00 och A-gränsen 9:43.00. Den 23 juli möter löparprofilen Charlotta från Göteborg bl.a. kandensiska löperskorna Chantelle Groenewoud och Jessica Furlan.

– Det är otroligt kul om jag kan VM-kvala på hemmaplan inför svensk pubik. Jag vet inte min exakta kapacitet idag men jag hoppas kunna springa snabbare än A-kvalgränsen 9:43.00 inför VM, säger Charlotta i en kommentar inför tisdagens Folksam Grand Prix-gala.

På fredag den 19 juli deltar Charlotta i en tävling på 3000 meter hinder i Tyskland. Hennes årsbästa är 9:57.10.

En annan person som jagar VM-kval är den i Karlstad tidigare boende Philip Nossmy som har 110 meter häck som huvudgren. Han springer även specialdistansen i schweiziska Luzern i kväll. Det är med stor tillförsikt som Malmö AI-stjärnan återvänder till Tingvalla den 23 juli.

–  Jag siktar på en tid som är 13.50 eller bättre. Det ska bli kul att springa på min gamla hemmaplan. Att träffa Karlstadsvänner är alltid trevligt. Tingvalla brukar bjuda på medvind och goda förhållanden.

På 110 meter häck är B-kvalgränsen till VM 13:50 och A-gränsen 13.40. Philips årsbästa är 13.55.

Ytterligare en svensk som eventuellt kan få en biljett till Moskva är Stenungsunds stora talang på 800 meter, Johan Rogestedt. På Johans meritlista finns sedan tidigare ett UVM-guld. I år har Stenungsundssonen bl.a. varit tvåa på  800 meter vid Lag-EM First League i Dublin. B-kvalgränsen i den grenen är 1:46.20.

Karlstad Grand Prix är självklart även för utländska aktiva ett bra tillfälle att kvalificera sig till Moskva.

A- och B-kvalgränserna samt förbundskaptenen Karin Torneklints kommentarer kring de svenska uttagningsregler inför VM kan ni finna på internet: http://www.friidrott.se/elit/uttag/uttagning13u.aspx . Där finns det även angivet vilka svenska aktiva som är nominerade till VM. Förbundskaptenen kommer på tisdag vara på plats i Karlstad.

Biljetter finns till försäljning via kansliet eller www.folksamgrandprix.se.