Goliatspel, långa kast i Finland och ännu längre löpningar

Tävlingssäsongen drar vidare och vi kommer nu in i den mycket mästerskapsintensiva månaden augusti. Inte nog med att VM ska avgöras i Moskva. På hemmaplan ska vi hinna med ungdoms- SM, junior- SM, mångkamps- SM och Friidrotts- SM under augusti. Lägg där till Götas ungdomsspel på Tingvalla, DM för Värmland , Värmlandsserien och Nobelspel i Karlskoga. Redan under den gångna helgen inleddes alltså denna fullspäckade friidrottsmånad med götister igång i Kil och i Finland.

Markus Johansson befann sig under helgen i finska Kourtane där det traditionsenligt bjöds på fina friidrottstävlingar med storpublik. Efter personliga rekordserien förra helgen fanns ännu mer att hämta och Markus gjorde en fantastisk tävling igen och slutade trea i hårt internationellt motstånd. Det längsta kastet mätte hela 74.35 och innebar inte bara personligt rekord utan också klubbrekord och distriktsrekord. Det förra rekordet sattes under Finnkampen 1998 av Tomas Sjöström och löd 73.91. Nu blev det alltså slaget av Markus som visar på en imponerande formkurva när vi nu närmar oss SM i Borås. Läs här vad VF skriver om Markus kastning.

Flera av våra äldre aktiva visar fin form. Förra helgen sprang Caroline Sandsjoe på ett bra sätt i Sundsvall och noterade en tid bara en hundradel från det personliga rekordet.

Ulf Ankarling visade att formen är riktigt på G vid Goliatspelen i Kil. Årsbästa med 59.03 blev det i helgen. Philip Frifelt fortsätter att hoppa bra. I Kil blev det 2.12 och en andraplats efter Mehdi Alkhatib från Hammarby. Simon Karlén hoppade återigen bra och nu blev det årsbästa och Goliatspelsrekord med 7.21 i P19 längd. Tvåa var Joel Valdemarsson på 6.29. Båda dessa hoppar JSM till helgen. I samma klass på flicksidan sprang Susanne Schüssler 12.83 i stark motvind och slutade tvåa. Caroline Andersson tävlade i F19 utom tävlan och noterade bland annat 26.33 på 200 meter. Isabella Rosenqvist vann 800 meter på 2.30,62 och Frida Johansson vann kort och lång häck på 15.20 respektive 46.24. I längd fick hon sällskap av Sarah Larsson och 4.88 respektive 4.40 noterades. Nadia Shirafkan Nejad kastade 41.39 i diskus. P17 100m vann Jakob Masth Larsson på 11,41 och klubbkompisen Victor Pettersson knep tredjeplatsen på 11,89. I längdhoppsgropen var Jakob återigen vass då han hoppade 6,46, det hoppet ledde till seger. Victor hoppade också långt, hans 6.09 gav honom en bronsmedalj. Victor hoppade även i en jämn höjdhoppstävling där 2:an och 3:an fick skiljas genom antalet rivningar och detsamma för 4:an och 5:an. Victor slutade 5:a på 1.82. Jakob sprang fort på 200m också, tiden 23,00 gav honom förstaplatsen. I P17 300m häck slog Mathieu Nilsson Goliatrekord med tiden 39,27. Agnes Larsson satte också ett Goliatrekord i helgen. I F17 kula stötte hon hem både segern och rekordet med resultatet 15,06m. David Nilsson satte även han ett Goliatrekord, i P13 200m sprang David på vinsttiden 26,41. Härligt! 2:an i grenen var klubbkompisen Daniel Grenegård som sprang på 27,99. Grabbarna kamperade även i längdhoppsgropen. Daniel tog där hem segern med hoppet på 4,95 och strax därefter på 4,90 tog David andraplatsen. Debuterade i tävlingssammanhang gjorde Alexander Nilsson i P15 spjut. Han slutade 5:a på 37,23m. I samma gren fanns Jakob Eriksson som återigen gjorde kast över 50m. 50,32m räckte till en silvermedalj. Bland de yngsta fanns Jakob Friberg och Maria Grenegård som tävlade flitigt i 4 respektive 6 grenar var. Allra yngst på banan från föreningen fanns Elsa Petersen som också debuterade i tävlingssammanhang. Hon passade på att tävla i 7 grenar: F7 kula, bollkast, 40mH, 60m, längdhopp samt 300m. Hon tog medalj i 4 av de 7 grenarna. Alla resultat från Kil och Goliatspelen här.

I lördags startade André Rangelind på 3000 meter vid Folksam Challenge i Mölndal och han noterade där fina 8.57,09. En som sprang ännu längre under den gångna helgen var Lars Olsson som startade i SM över 100km. Lars slutade på en 29:e plats efter att ha avverkat de 10 milen på drygt 9 timmar och 40 minuter. I Dalsland löptes Baldersnäsjoggen och även här fanns många götaiter på startlistorna. Anton Nilsson slutade tvåa över 12 km med tiden 43.02 i herrklassen. Femma i samma lopp var Peter Johansson med 46.31. På herrarnas korta bana, 6 km, noterade Niclas Schytzer 24.20 som 10:a. På damsidan vann Linda Take den korta banan överlägset efter 23.23 i mål. Lovisa Pettersson noterade 15.25 i flickklassen över 3,5km och Emelina Schytzer hade 17.39 på samma bana.

/Johan och Sanna