Fint mästerskap av götisterna – tre plus två till Finnkamp

Det kom att bli ett mycket lyckat Svenskt mästerskap för de röd-svarta atleterna. Efter inte mindre än 4 tävlingsdagar i Borås kan vi summera 4 medaljer, 3 silver och ett brons!

Vi har tidigare berättat att SM startade bra i och med Ulf Ankarlings femteplats i kultävlingen som avgjordes på Borås Stora torg i torsdags kväll. Med tangerat personligt rekord 17.13 kan man inte begära mer av Ulf som ställdes mot specialister.

Markus Johansson visade förra helgen, då han kastade 76.43 vid Götas ungdomsspel, att Mattias Jons skulle få jobba för att säkra sitt sjunde raka släggguld. Markus, som nu är Sverigeetta i år, gjorde återigen en fin tävling. Dock fanns inte riktigt samma tryck i kroppen som förra helgen, ändå landade släggan på fina 73.05. Kombatanten Jons kände nog Markus ”flås” efter förra helgen och presterade under viss press årets näst bästa tävling med lite över 75 meter. Silver till Markus som får ta revansch och samtidigt spöa finnarna på Stockholm Stadion i kommande helgs Finnkamp. I samma släggtävling kastade Torsbybröderna Tommy och Mikael Larsson. Det blev en sjätte och en sjunde plats i finalen, denna gång var lillebror Mikael före med 55.20 knappa metern före Tommy på 54.38. Philip Frifelt Lundqvist kom till SM som Sverigetvåa på 2.14. Fanns alltså möjlighet till medalj på pappret men i år har hela 8 hoppare hoppat 2.10 eller mer. Philip gjorde dock en mycket fin tävling och var tillsammans med Medhi Alkhatib felfri över 2.10. Delad ledning således inför hoppning på 2.12. Tyvärr blev det stopp för Philip här men silvret var bergsäkert!

Tränings- och grenkollegan Sofie Skoog hade även hon goda medaljchanser på pappret. Sofie tog 1.83 i tredje försöket och det var endast VM- femman Emma Green Tregaro som mäktade med mer. Silver även till Sofie, det tredje för helgen. Alla våra silvermedaljörer från helgens SM åker till Stockholm kommande helg för att tampas mot finnarna i Finnkampen. Den fjärde medaljen, bronset, kom i herrarnas diskus. Ulf Ankarling visade återigen att han är en riktig mästerskapsspecialist. Han presterade en av årets klart bästa tävlingar när det som bäst behövdes. Det längsta kastet 57.78 är bara en dryg meter från årsbästat, detta i för kast mycket svåra förhållanden. Kastet kom att räcka till en tredje plats bakom två sextiometerkastare men före en annan, Leif Arrhenius. Grymt bra av Ulf!

Elisabeth Höglund avslutade SM- helgen för Götas del. I den kvinnliga spjutfinalen fanns alla möjligheter då Elisabeth som är på väg tillbaka från skada presterat bra i de få tävlingar hon gjort i år. I det första kastet fick Elisabeth på en riktig pärla och spjutet seglade en bit över 50 meterslinjen. Tyvärr blev kastet underkänt då Elisabeth trampade över hårfint. Nu blev det istället 45.72 som längst och en sjätteplats, bronset gick för 48.81 och silverpengen för 52.83.

Carl Sjöstedt sprang 400 meter på den svåra innerbanan. Det blev som vanligt ett snabbt lopp och en stabil insats av Carl trots det svåra utgångsläget. Tiden 49.45 är bara tiondelar från det personliga rekordet. Tyvärr fattades det 15 hundradelar för final och Carl slutade på en nionde plats. Simon Karlén såg pigg ut i längdkvalet och kvalade enkelt till final via ett mindre lyckat hopp, ändå 7.07. Tyvärr stoppade en tilltagande förkylning Simon från att hoppa finalen under söndagen. Otur då bronset gick för 7.33. Nadia Shirafkan Nejad noterade 41.20 i diskusfinalen. Det blev en 11:e plats för unga Nadia i en final där hela 8 tjejer kastade 47 meter eller mer. Caroline Tegel sprang 100 meter under fredagen, tiden blev 13.06. Under lördagens häcklopp blev det ett snöpligt stopp efter 3 häckar. Tyvärr blev det därför ingen start i specialgrenen 400 meter häck. Maryann Andreasson sprang även hon 100 meter häck. 14.60 räckte inte riktigt till finallöpning. Josefin Berg kastade i damernas släggfinal. Tyvärr fick Jossan inte riktigt till det i de svåra förhållandena. Ändå blev det en sjätteplats med 57.99 men lita på att Jossan hade hoppats på mer, Sverigetrea som hon är i grenen. Caroline Andersson sprang 400 och 200 meter. På 400 meter stannade klockan på 58.90. På 200 meter gick det undan och 25.93 var inte långt från det personliga rekordet. André Rangelind noterade 15.32,14 på 5000 meter när han sprang in på en 11:e plats.

16- åriga Jakob Masth Larsson gjorde debut i senior- SM sammanhang och gjorde det strålande. I fredags sprang han semifinal på 100 meter och noterade 11.13 i motvind. Ett av de bästa loppen i karriären för Jakob. Under lördagen följdes detta upp med personligt rekord på 200 meter med 22.11. Jakob representerar Sverige i ungdomsfinnkampen på 200 meter och 4×100 meter. I ungdomsfinnkampen kommer vi också att få se Mathieu Nilsson i tresteg.

Ett härligt mästerskap av götisterna och återigen imponerande insats av FriidrottsVärmland! Säsongen går mot sitt slut, till helgen är det Finnkamp och efter det väntar mångkamps- SM innan en kortare vila innan träningssäsongen börjar!

/Johan