Intensiv julavslutningshelg – kickoff

Helgen som gått har inneburit en mängd aktiviteter i friidrottens tecken. Julpausen, oavsett om den blir lång eller kort eller mittemellan, brukar bli ett naturligt tillfälle att samlas och summera året som gått. Samtidigt kan man ta avstamp mot kommande år!

Det var precis vad föreningens elitaktiva gjorde under torsdagskvällen. Inför 2014 finns hela 44 aktiva med i gruppen för föreningens bästa och hårdast satsande aktiva. Dessa samlades i torsdags eftermiddag på Färjestadstravet för hemlig aktivitet. De förväntansfulla atleterna blev snart varse att det skulle tävlas i ponnytrav under kvällen. I två lag tävlade man om vilket lag som kunde framföra sitt ekipage, Kotten eller Lemon, på en teknikbana så nära idealtiden som möjligt. Det lag som kom närmast belönades med medalj. Detta var såklart en rolig stund och en ny erfarenhet för många.

IMG_1904       IMG_1898

Efter travtävlingen åts det mat och gänget tog sikte mot viktiga datum och tävlingar under 2014.

På självaste Luciafredagen samlades föreningens fredagsgrupper till julavslutning. Grupp 01, 02 och 03 samlade inte mindre än 70 10-12 åringar i Våxnäshallen för lagtävling. 6 st lag bildades och man tävlade sedan i något annorlunda grenar:  Stafett i rampen (där de halvvägs hoppade över/under staketet och landade i tjockmatta), armgång (varje ”pinne” man klarade gav ett poäng), stillastående tresteg (olika zoner gav olika poäng), sicksack-stafett vid stavhoppsmattan på gröna ytan (varje lag fick en tid och sedan snabbaste tid fick flest poäng osv), pricka en rockring med ljudspjut (längre avstånd från ringen gav fler poäng) och stillastående höjd (hoppa upp på plintar, högre plint gav fler poäng).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA       OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kvällen avslutades sedan med en del samarbetsövningar/tävlingar medan poängen räknades ut. Bland annat genomfördes en Hinderbanestafett där ungdomarna var sammanlänkade i armarna med varandra (hela laget på led), de skulle ställa sig på led utefter vem som var längst och sedan hur många syskon man hade, utan att prata med varandra. De tävlade även i stafett där hela laget skulle stå på en bänk och sedan ta sig från ena sidan till den andra utan att trilla. När poängen var räknade fick det vinnande laget ett pris att dela på innan julfika stod som sista punkt på fredagsmysprogrammet!

På lördagen var det ledarnas tur att avtackas för väl genomfört verksamhetsår! Hela 80 ideella ledare är just nu verksamma i föreningen! Lördagens konferens och middag samlade hela 30 stycken av dem. Eftermiddagen inleddes med besök från NTF där Erik Risberg informerade om trafiksäkerhet i idrottsrelaterade resor. Sedan fick ledarna jobba med det som kommer att bli grunden i en ny resepolicy för föreningen. Detta arbete fortsätter under januari, februari och mars.

Arbetet forsatte under eftermiddagen och nu ledde SISU grupparbete i föreningens verksamhetsinriktning 2014-2020. Här sattes bland annat de idrottsliga målen för 2014. Nästa arbetspass gällde de nya ledarpärmarna som är ett resultat av det jobb som gjorts under året med verksamhetsinriktning och handböcker för verksamheten. Ledarna fick nu dyka lite djupare i det nästan färdiga ledarmaterialet. Riktigt spännande och mycket matnyttigt noterades. Scandic bjöd sedan på klassiskt och gott julbord innan det var dags för tävling och julklappsutdelning. Tävlingen gick i lagarbetets tecken och det handlade om att med gemensamma krafter förvandla råvaror till färdiga produkter, laget med mest pengar efter avslutad tävling avgick med segern. Längsta strået drog laget med ekonom Ulf Fridberg som lagkapten, grattis till det gänget!

IMG_1927 IMG_1920 IMG_1929

På söndag morgon fortsatte julavslutningshelgen då några av föreningens Närfriidrottare samlades i Våxnäshallen för avslutning. Här hade man förberett fem stationer som grupperna roterade på. De fick prova på Julhoppet (längdhopp), Hjälp tomten packa säcken (pricka nätet med ljudspjut), Piff och Puffs julgransjakt (30mH), Tomtens slädlopp (hinderbana på Gröna ytan) och Pepparkakskull. Det hela avslutades i ring runt granen på höjdhoppsytan med julklappsleken. Man placerade då ett stort paket med ett par vantar ovanpå i mitten. En stor tärning skickades sedan runt och alla som fick 1 eller 6 fick ge sig in och börja öppna paketet med vantar på. Samtidigt skickades tärningen vidare och nästa som fick 1 eller 6 bytte av och fortsatte öppna paketet som var inslaget i flera omgångar. Den som öppnade sista delen blev belönad med innehållet, julgodis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Även här avslutades dagen med fika och julklappsutdelning.

Mellan 12.00 och 14.00 har alla Värmländska friidrottsklubbar tid i Våxnäshallen och i söndags avslutades första terminen på det idrottslyftsprojektet. Samtidigt passade SK Bore på att ha julavslutning med en av sina ungdomsgrupper.

IMG_1937    IMG_1932

Hela 32 friidrottsungdomar från hela Värmland kom och ville träna med och lyssna på föreningens duktiga höjdhopperska Victoria Dronsfield. Efter att Victoria delat med sig av sina bästa tips var det dags för starterutbildning och genomgång av förbundsstarter Stefan Appel. Stefan berättade om reglerna kring en blockstart och ungdomarna fick sedan även prova starter.

Samtidigt fick Värmlandsfriidrottsförbund det nya eltidtagningssystemet levererat och man passade då på att ge ungdomarna möjlighet till tävling över 60 meter. Många heat löptes samtidigt som länets alla eltidtagare fick sig en genomgång i den nya utrustning via Christer Falk på Swedish Timing.

IMG_1936

Läs mer om dessa aktiviteter på Värmlands friidrottsförbunds hemsida.

Helgen avslutades med julavslutning för Söndagskul. 80- talet barn i åldrarna 6-9 år samlades för att summera den gångna terminen. Även här handlade det om fem stationer där grupperna roterade.

Upplägget liknade Närfriidrottarnas men skillnaderna var att man bytte längdhopp mot aktivitet i rampen, där barnen skulle springa upp, lägga pussel, en bit var åt gången som till slut skulle bilda en tomte. Även här lektes julklappsleken som avslutning och gladast blev den som öppnade den sista inslagningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En minst sagt händelserik helg avrundar nu året. Några grupper tar julledigt medans andra passar på att köra lite extra under jullovet. Information om det via http://ifgota.se/traning/ eller respektive ledare.

Vi säger stort tack till alla ledare och aktiva för väl genomförd helg och ber att få återkomma med en julhälsning här på hemsidan senare!

/Johan