Värmlands idrottshistoriska sällskap håller varje månad Idrottscafé på Seniorernas hus i Karlstad och bjuder då, vid sidan av fika, på intressanta inslag och ämnen enligt olika teman. Förra månaden gästade den gamle storlöparen Dan Waern idrottscaféet, förra året fanns Arne Ljungqvist och A Lennart Julin med på den allt mer imponerande listan över inbjudna gäster. Detta för att bara nämna de med friidrottsanknytning. Onsdagen, den 23 april, var det återigen dags för Idrottscafé och nu var temat ”Göta 110 år”.
Som ett led i föreningens 110 års jubileum fick man alltså plats på caféet och åhörarna togs med på en resa genom de 110 åren och de närmare 20 idrotterna. Anders Borgström tog 70-talet gäster med på en lika imponerande som lång resa på ett mycket förtjänstfullt sätt. Resan började med ishockey och fotboll, via bowling och bandy och avslutades med fokus på den enda idag kvarvarande idrotten, alltså friidrott.
Bland gästerna återfanns många av föreningens eldsjälar och aktiva. Milovan Jovancic, föreningens förste anställde tränare och Jugoslavienimport fick tillsammans med några av sina aktiva berätta om tiden från 1967 och genom 70-talet då föreningen tog klivet in som en av landets främsta i friidrott. Det var inte vilka aktiva som helst på plats heller. Hans ”Slampen” Andersson som försvarade sitt SM-guld på 400 meter häck på Tingvalla vid SM 1975, Lennart Hedmark som har OS-meriter och EM-silver – rankad tvåa i världen i tiokamp 1973 – och Liz Hjalmarsson, som var ännu ej fyllda 16 år när hon vann 800 meter på hemma-SM i Karlstad, fanns på plats.
Milovan från vänster tillsammans med sina aktiva; Liz Hjalmarsson, Lennart Hedmark och Hans Andersson
När Milovan kom till Sverige och Göta satt Lennart Pettersson ordförande. Lennart som är en av fyra, och den enda idag levande hedersordföranden, var glädjande nog på plats och kunde dela med sig av hur det gick till när Milovan erbjöds en plats i Karlstad och föreningen.
Föreningens fyra hedersordförande på en och samma bild. Lennart Pettersson var också på plats.
1929 fick bandyn sitt epitet ”de röda tomtarna” och om hur man blev det berättade Eric ”Pampen” Borgström själv i inspelning från sent 1970-tal. Under 1930-talet följde Göta-bandyns storhetstid med tre SM-guld och ytterligare två finaler. Från vinsterna 1935 och 1937 kunde vi avnjuta SFs journalfilmssnuttar. Tre herrar, Sune Almqvist, Sune Ericsson och Conny Persson fanns på plats och kunde berätta om rödtomtarna från 1950- och 60-talen. Då ytterligare ett par finaler – utöver återkommande deltagande i slutspel – kunde inregistreras. Och både Sune A och Sune E hade VM-medaljer på meritlistan, medan Conny, den brytsäkre backen, hade en god friidrottskarriär med mängder av DM-tecken för Värmland innan bandyn tog överhanden.
Almqvist, Eriksson och Persson på plats i Borgströms soffa
Mathz Lindberg, pappa till simhopperskan Anna Lindberg och gift med Ulrika Lindberg (Knape) fanns också på plats och här var kopplingen kanske inte lika självklar och känd för alla. Det är nämligen så att den allra första att anmäla sig till det första Vasaloppet råkade vara Götist. Carl Emmanuel Berg från IF Göta i Karlstad anmälde sig till Vasaloppet den 10 mars 1922 som förste man någonsin. Och så till kopplingen till den mångmeriterade simhopparfamiljen från Karlskoga, Carl Emmanuel råkar vara Mathz Lindbergs morfar! Hela familjen Lindberg har ju lysande simhoppskarriärer bakom sig, där mamma Ulrika vunnit OS-guld, dottern Anna hela sex EM-guld och familjens samlade skörd av SM-guld överstiger 130, där Mathz med dryga 20 är övertrumfad av såväl Ulrika som Anna – men Vasaloppet har han åkt för att hedra morfar!
Från bordtennisen, som vann lag-guldet vid SM 1957, fanns en av spelarna, Tore Palm, på plats och han berättade om VM-deltagandet 1949 och SM-guldet 1957!
Tore Palm intervjuades på plats
Stefan Olsson avslutade caféet i Borgströms soffa och fick berätta om hur Götagalan uppstod och friidrottsgalorna i Karlstad återuppstod i och med Ludmila Engqvists comeback efter cancersjukdom 1999 och succén som den galan medförde.
Det riktigt andades historia och tradition i rummet och det var minst sagt många Götahjärtan på plats som bankat i otaliga år i föreningens tjänst!
Stort gäng på plats
IF Göta passade på att fira kvällen som 110-åring genom att bjuda gästerna på kaffe och smörgås. Gästerna tackade för detta och lämnade istället bidrag till föreningens stipendiefond för ungdomar.
Vi riktar ett särskilt tack till Värmlands idrottshistoriska sällskap och till Anders Borgström för att kvällen kunde förverkligas på ett mycket trevligt sätt!
/Johan