Långa kast, mångkamp och snabba löpare

Under helgen har många götister säsongsdebuterat. Och som vanligt går säsongen igång intensivt med olika fokus och på olika platser. Götisterna var spridda på många platser under lördagen och söndagen.
Vi börjar i tyska Halle där Markus Johansson fanns på plats med sin slägga. Det blev en fantastisk säsongöppning för Markus med EM- kval direkt! Med 75.76 och hela 4 kast över 73 och en halv meter visade Markus att vinterträningen har gått enligt plan och att formen redan nu är riktigt god! Kastet innebär också att Markus formellt klarat kvalgränsen till sommarens EM i Zürich. Vi säger grattis till det såklart.
Läs mer i dagens VF om Markus fina säsongsstart!

I Göteborg avgjordes megaloppet Göteborgsvarvet under lördagen. Som vanligt fanns många götister med på startlinjen men bäst gick det för unge Anton Nilsson som kom i mål på fina 1.16.16. Med det var han cirka 1 och en halv minut före näst bäste götist, den regerande veteranvärldsmästaren på 800 meter, Sören Persson. Härligt besked av Anton och bra första erfarenhet för Sören på de lite längre distanserna.

Två tjejer, Andrea Nybäck och Frida Johansson, åkte söderut för tävling i mångkamp. För tjejerna var det sjukamp som gällde i dagarna två. Frida tävlade i F19 klassen och slutade på en 4:e plats där efter en jämn insats och 4497 poäng. En jämn och gedigen serie genomfördes men där det finns mer att hämta i varje gren. Andrea vann damklassen på 4901 poäng. Ett bra besked av Andrea med bland annat 5.68 i längd. Härligt att ha Andrea tillbaka, tävlandes på svensk mark på allvar. Spännande fortsättning följer för mångkamparna!

Under helgen tävlades det också för fullt hemma i Värmland och i Torsby när Boregalan avgjordes. Götisterna gjorde där tillsammans hela 116 starter + tre stafettlag. För många aktiva blev detta starten på utomhussäsongen och tävlingarna resulterade i många bra resultat. För att nämna några sprang André Rangelind 3000m där han vann på fina tiden 9.09,25. Ulf Ankarling testade formen i diskus där längsta kastet mätte 58,21, bra öppning på säsongen av Ulf! I P17 spjut kastade Jakob Eriksson 55,67, resultatet räckte till en andraplats. I och med det visar Jakob att han är i minst lika god form som förra årets utomhussäsong då han för första gången spräckte 50m-gränsen.

I kast på damsidan visade Nadia Shirafkan Nejad var skåpet ska stå i F19 diskus när hennes längsta kast mätte 43,14 och guldet var ett faktum. Diskuskollegan Maria Wennlund gjorde också en bra tävling med 43.02. För första gången i Götakläder, kastade Anna-Clara Rydberg slägga. 48,38 var hennes längsta kast och det gav henne silvermedaljen.

Agnes Larsson gav sig på att stöta kula i både damklassen och F17. Med kulan på 4 kg, i damklassen, stötte Agnes finfina 14,28! Personligt rekord och en imponerande säsongsstart som följdes upp med lika fina 15,67 i F17 med det lättare redskapet. I bollkast för F11 vann Maria Grenegård på 29,56. Bra jobbat!
I P17 100m var fyra av fem startande Götister. Där tog Victor Pettersson hem segern på 11,67. Tvåa blev Tobias Söderberg på 12,19.
Victor och Tobias kamperade även ihop i längdhopp där Victor tog även hem segern på 6,17 och Tobias slutade trea på 5,16. Tobias hoppade även höjdhopp där han slutade som segrare på höjden 1.75. Hoppet innebär även nytt personligt rekord. Grattis!

I längdhoppet för P14 vann Daniel Grenegård på långa 5,68. Tvåa blev klubbkompisen Victor Thunström på 5,05. Alexandra Larsson hoppade fint i längdhopp för F17 där hennes längsta hopp mätte 5,38, vilket innebar god marginal till tvåan som landade på 4,94.

Minna Svärd visade att hon var i god form när hon vann damklassen i 200m på tiden 25,13. Tvåa blev Caroline Andersson på 25,36. Fina tider av tjejerna! Caroline sprang även 100m där hon vann på tiden 12,62. Tvåa i det loppet blev syrran, Kristin Andersson på 13,67.
Ytterligare snabba löpare var Ebba Gustavsson som i F15 80m var först över mållinjen på tiden 10,89. I P12 400m hinder fanns Alfred Aakre som slutade tvåa på tiden 1.12,62 och i samma gren i P10 var Filip Sundin snabbast då han sprang i mål på 1.20,07.
Fullständiga resultat från Boregalan finner ni här!

Tävlingarna går nu vidare och närmast väntar stafett-SM i Kil kommande helg!

/Johan och Sanna