Lyckat kval i Kraftmätningen

Det var ett trött men förväntansfullt gäng som träffades på Tingvalla på lördag morgon kl 6.00 för avresa till Falun och kval i årets upplaga av Kraftmätningen. Till att börja med var det ganska tyst i bussen, men allteftersom vi närmade oss Falun och Dalarna så steg ljudvolymen. Det var många som var lite nervösa inför att tävla i grenar de förut inte tävlat i, men det är ju det som gör Kraftmätningen så speciell – att man tävlar för laget.

Våra motståndare under dagen var ett lag från värdklubben Falun och ett från Gävle.

Första grenen vi möttes i var 80 mH. Tjejerna var först ut och Göta lyckades knipa 1:a, 4:e, 5:e och 6:e placeringarna genom Linn Bäcklin, Jonna Uttman, Sandra Vesterling och Camilla Appel. Julia Högblad, Rebecca Jonsson och Emma Svanegård gjorde sitt livs första 80 mH lopp och efteråt tror jag att ingen av dem tyckte att det var så läskigt som de trodde i förväg. De sprang jättebra!
Killarna startade också starkt och kom 1:a och 2:a på häcken genom Daniel Grenegård och Linus Lundqvist. Melker Gustavsson sprang för första gången och gjorde ett kanonlopp! Nu hade vi kopplat ett bra grepp runt tävlingen!

Tjejerna fortsatte till spjutet och killarna till kulan.
Camilla säkrade en seger även i spjutet med fina 24,73 m, Sandra och Jonna följde efter och säkrade bra med poäng. Här var det många som gjorde debut i grenen spjut, nämnas kan Lovisa Ellström och Frida Jenssen. Kanon att tjejerna ställde upp för laget och hjälpte till att plocka poäng.
Killarna fortsatte starkt i kulan där Daniel Grenegård, Victor Thunström och Melker Gustavsson säkrade viktiga poäng. Dessa tre killar gjorde i stort sett en full 6-kamp under en dag, vilket var mycket starkt!

Dags för tjejernas höjd och killarnas längd.
I tjejernas höjd måste vi gratulera Emma Svanegård som ökade sitt personbästa med många centimeter och slutade 2:a på 1.42 m. Grattis! Smilla Gustavsson och Sofie Nilsson gjorde en jättefin höjdtävling och stannade på 1.34 m. Även Rebecca Jonsson slog till med ett nytt fint personbästa på 1.30 m. Stort grattis till Rebecca också!
I killarnas längd hoppade Victor Thunström över 5 m och kom i med detta tvåa. För att verkligen se till att poängen skulle gå i Götas favör, så följde Daniel Grenegård och Melker Gustavsson upp med snygga 3:e och 4:e placeringar.

Inför den kommande stafetten höll vi fortfarande ledningen, som vi tog redan i första grenen. I stafetten sprang Daniel Grenegård, Camilla Appel, Melker Gustavsson, Ebba Gustavsson, Victor Thunström och Linn Bäcklin. 6 x 200 m skulle de springa. Stafetten blev precis så spännande som stafetter skall vara. Falu IK var duktiga och det var en kamp hela vägen till mål, dock var det Götas Linn Bäcklin som fick korsa mållinjen först. Hejaropen skallade runt banan under hela stafetten. Inte nog med att vi hade ett fantastiskt stafettlag, supportrarna som stod runt hela banan och hejade fram laget var lika fantastiska.

Nu började vi känna att detta kunde ju gå vägen, men än var det tre grenar kvar…

Tjejerna gick vidare till kulan och killarna till spjutet.
I kulan tog Martina Bergqvist en säker seger när kulan damp ner på 9.92 m, nästan 2 m längre än 2:an Linn Bäcklin som säkrade andraplatsen till Göta. Kula är inte Ida Holmbergs första gren, men hon gjorde en mycket fin stöt som mätte 7.02 m. 12 tjejer från Göta stötte kula. Det är inte dåligt!
I spjut ”safe-ade” Daniel Grenegård i första kastet, som landade på 32.55 m, i andra kastet var han lite mer varm i kläderna och spjutet landade på 36.20 m, i tredje omgången slog han till med ett rejält kast som mätte hela 41,39m. Det var också det som blev segerkastet. Linus Lundqvist gjorde även han en enastående insats här och kastade 28.10 m.

Trots att ungdomarna hade tävlat länge så här dags, var humöret fortfarande på topp och kämpaglöden stor. Nu var dags för tjejernas längd och killarnas höjd. I längden tog två duktiga Falutjejer de två första placeringarna, men Linn trängde sig in på en fin 3:e placering på 4.77 m och Ebba följde upp med 4.52 m och knep 5:e placeringen. Även här stod Göta-tjejerna för en stor del av startfältet. Tjejerna kämpade hårt för att träffa plankan i den byiga vinden. Nämnas kan Sofie Nilssons fina hopp på 4.06 m.
I killarnas höjd tog trion Victor, Melker och Daniel återigen fina poäng genom att hoppa 1.50 m, 1.46m, respektive 1.38 m.

Nu var det dags för sista grenen 800 m.
Smilla Antman satte upp ett högt och fint tempo från början. Med lätta steg sprang hon in på den fina tiden 2.47.20. På denna tid kom hon totalt trea i mål. Ebba Gustavsson tog det lite lugnt i början, men satte in en 120 meters spurt som hette duga och klockan stannade på 2.50.65. Sofie Nilsson, Smilla Gustavsson, Frida Jenssen, Rebecca Jonsson och Martina Bergqvist gjorde även de en heroisk insats på 800 m och kom som på ett snöre över mållinjen.
I killarnas 800 m drog Linus Lundqvist upp ett högt och bra tempo, även han löpte hela loppet med lätta steg, men fick se sig besegrad av Victor Thunström på upploppet. Victor kom in på fina tiden 2.27.83 och Linus precis efter på 2.28.73.

Efter killarnas målgång återstod en spännande väntan innan slutresultatet i Kraftmätningskvalet annonserades.
Till slut kom det och IF Göta var totalsegrare där mixlagets totala slutpoäng blev 22 873. Gissa om taket på läktaren lyfte när Karlstadlaget uttryckte sin glädje!!

Kraftmätningen kval hemsidan

Nu ser vi fram emot finalen som går i Linköping den 30-31 augusti!

 

Alla resultat finner ni här: Lagtävlingen och de individuella resultaten här.

 

Alla vi ledare vill tacka alla aktiva som var med för en fantastisk dag, där ni ställde upp för laget och utförde prestationer utöver det vanliga.
Ni är fantastiska!!

Vi vill även tacka Falun och Gävle för en väl genomförd och spännande match! Och inte att förglömma så vill vi tacka Falu IK för en väl genomförd tävling!

//Gunilla (vid pennan), Knut, Karin, Ted