Karlstad Grand Prix – kvällens höjdpunkter – varmt välkomna till Tingvalla

Ikväll är det dags för den 15:e upplagan av Karlstad Grand Prix, tidigare Götagalan. Tävlingarna startar 15.55 med herrarnas höjd och avslutas 20.50 med kvinnornas 200 meter. Tävlingen innehåller många starter av de nästan 300 aktiva på plats från 30 nationer. 300 funktionärer hälsar publik, aktiva, media och ledare välkomna till Tingvalla IP för friidrott i Världsklass!

Nedan följer en guidning genom eftermiddagen och kvällen:

15.50                  Höjd män

Svenska eliten är på plats i något som liknar en SM-final. Philip Frifelt Lundqvist från Göta har ett färskt årsbästa på 2.11. Vassast i fältet bland svenskarna är Emil Svensson såhär långt. Janick Klausen, Danmark, gör en intressant comebackstart med ett personligt rekord på fina 2.27.

17.25                  Längd kvinnor

Svenskmässigt saknas Erica Jarder och Khaddi Sagnia. I övrigt är svenskorna där bakom på plats. Fem svenska tjejer med personliga rekord över 6 meter. Christina Sandu, Rumänien och Lynique Prinsloo, Sydafrika är favoriter. Unga Kaiza Karlén gör en intressant start på halvhemmaplan.

18.00                  800 meter män B-final

Härlig final med många starka svenska namn, bland annat Johan Svensson, Johan Walldén och Mattias Claesson.

18.05                  Slägga män

Hammer Throw Challenge, släggans motsvarighet till Diamond League, avgörs för andra året i rad i Karlstad. Som en av 10 deltävlingar står Karlstad i sällskap med bland andra Berlin, Tokya, Peking och Moskva som arrangörsstad för denna serie. Dishod Nazarov, för övrigt ordförande i Tajikistanska friidrottsförbundet, är årsbäst med 80.62. Szymon Ziolkowski är olympisk mästare från 2000 i Sydney, en minst sagt rutinerad herre med ett personligt rekord på imponerande 83.38. Oskar Vestlund från Kil får idag chansen med de riktigt stora grabbarna, Oskar har ett årsbästa tillika personligt rekord på 67.69.

18.35                  100 meter män B-final

Världens bäste proteslöpare Richard Browne springer i B-finalen på 100 meter precis innan invigningen. Richard tävlar i klassen T44 (ett amputerat ben) och äger där världsrekordet på 100 meter med tiden 10.75. I lördags vann han Diamond League i Glasgow på nya årsbästat 10.96 och slog då olympiamästaren Jonathan Peacock. Spännande lopp att vänta, Richard har lovat att attackera världsrekordet ikväll.

19.00                  Stav kvinnor

Minna Svärd från Göta, endast 16 år ung, gör debut i dessa sammanhang. Personliga rekordet tillika distriktsrekordet i stavhopp är färskt från i lördags. 3.75 är noteringen!

19.00                  Höjd kvinnor

Sofie Skoog och Victoria Dronsfield från Göta möter bra internationellt och nationellt motstånd. Sofie har ett personligt rekord på 1.90 och ett årsbästa på 1.86. Kvalgränsen till EM i Zürich är 1.90 och jagas av många svenskor nu. 2-meterstjejen Vita Palamar och norskan Tonje Angelsen får gälla som favoriter med 1.93 som årsbästan. Banrekordet tillhör Kajsa Bergqvist och är 1.96.

19.05                  100 meter häck kvinnor

Maja Rogemyr är svensk mästarinna inomhus över 60 meter häck. I år har hon noterat 13.63 och hon jagar ikväll kvalgränsen till EM i Zürich som är 13.38. Duktiga norskan Isabelle Pedersen är årssnabbast med 13.07 men polskan Koleczek kommer att skugga henne hela vägen in över mållinjen.

19.20                  110 meter häck män

Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad fyller i år 110 år och står som grenvärd för denna gren ikväll. Philip Nossmy är EM-klar och jagar formen. Främsta motbud blir polacken Mikolaj Jystinski.

19.30                  1500 meter kvinnor

Charlotta Fougberg har slagit igenom med dunder och brak i år. Senast i lördags vid Diamond Leaugue-tävlingarna i Glasgow noterade Lotta svenskt rekord med 9:23.96 på 3000 meter hinder, en tid som gör henne till Europaetta i år och nia i världen. Lotta vann tidigare under säsongen Lag-EM/Super League på distansen och är Sveriges kanske just nu hetaste friidrottare. Ikväll springer hon 1500 meter och jagar personligt rekord och seger.

Läs mer om Lottas tankar från tisdagens presskonferens här. http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16830

19.35                  Längd män

En av kvällens riktiga höjdargrenar. Michel Torneus visade i Lausanne att formen är på våg med 8.07. Banrekordet på Tingvalla är 7.90 och Michel har själv sagt att Tingvalla, med snart 100 år på nacken, är värt ett bättre banrekord  i längd än så. Motbuden är många men det kanske starkaste kommer från exotiska Bermuda och Tyrone Smith. Simon Karlén från Göta finns med och jagar personligt rekord, det lyder 7.47.

Michel trivs i Karlstad, läs mer om det här. http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16832

19.45                  100 meter kvinnor

Imorgon åker Irene Ekelund till junior-VM i Eugene , Oregon. Med sig på resan har hon nyblivne tränaren Niclas Broström men också nyblivne träningskompisen Emilia Kjellberg från Sunne. Emilia finns också med i loppet ikväll och jagar även hon junior-VM-form. Motbuden heter Cleo VanBuren, USA och Kineke Alexander från Saint Vincent och Grenadinerna.

19.55                  800 meter män

Johan Rogestedt jagar det svenska rekordet. Rekordet tillhör nu Rizak Dirshe och lyder 1:45.45. Johans årsbästa är 1:46.34. Med i loppet finns också Andreas Almgren som slog nytt svenskt juniorrekord med 1:46.99 vid Sollentuna Grand Prix. Tidigare hade Mattias Claesson juniorrekordet och det slogs på Tingvalla IP. Ska Andreas ta juniorrekordet tillbaka till Karlstad och Tingvalla ikväll? Muhktar Mohammed har vunnit tre år i rad i Karlstad, på distansen och gillar verkligen arenan och publiken. Kenyanen Edwin Melly kommer dock att sälja sig dyrt.   

20.00                  Spjut män

Karlstad Grand Prix arrangeras för 15:e gången i modern tid. En gren som funnits med alla år är manligt spjut. Ikväll är startfältet bättre än någonsin och Patrik Bodéns banrekord från 1994 på 85.42 hänger löst. Regerande världsmästaren och europamästaren Viteslav Vesely kommer till Karlstad som världstvåa med 87.38 i år. Japanen Arai har kastat 85.48 och uzbeken Zaytsev har gjort 81.84. Kim Amb får verkligen jobba och ladda på bästa vis inför EM i och med kvällens tävling. Värmland är nästhemmaplan för Kim så många släktingar finns på plats för att heja.

20.10                  100 meter män

Vem är Sveriges just nu snabbaste man? Odain Rose eller Tom Kling Baptiste? De har båda noterat personliga rekord i år med 10.30 respektive 10.29. Spännande fight väntar, EM-kvalet är redan gjort men det gäller att visa vem som ska med till Zürich. Tufft motstånd ikväll med Ramon Gittens, Barbados med 10.06 i år och unge jamaicanen Sheldon Mitchell med 10.11 som personligt rekord.

20.20                  400 meter män

Rabah Yousif från Storbritannien har i år gjort 45.41. Nick Ekelund Arenander har gjort 45.81. Dansken som tävlar för Malmö AI har ett fint personligt rekord på 45.50 och jagar nu form inför EM i Zürich. Unge britten Jarryd Dunn är det hetaste motbudet. Felix Francois försvarar de svenska färgerna i loppet från andra banan.

20.30                  3000 meter hinder män

Intressant lopp med många löpare. Två svenskar jagar EM-kval och de var båda mycket nära under helgen som gick. Daniel Lundgren sprang då 8:38.75 och Napoleon Solomon 8:42.89. Rikttiden för EM är 8:37.50. Med god farthållning och hård konkurrens ska det gå ikväll.

20.50                  200 meter kvinnor

Kvällen avslutas med 200 meter med Irene Ekelund. Sista insatsen innan avresan till junior-VM i Eugene om bara några timmar. Truppen avreser från Arlanda 07.30 på torsdag morgon. Låt oss skicka med Irene ett stort lycka till. Regerande ungdomsvärldsmästarinnan har ett personligt rekord på 22.93 och ett årsbästa på 23.51. Samma internationella motstånd som på 100 meter.

Läs mer om Irenes syn på kvällens tävlingar här. http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16831

Vi ses på Tingvalla i Karlstad ikväll!

/Johan