2 guld, 1 silver, 1 brons och 3 fjärdeplatser – SM i Umeå avslutat

Det kom att bli en solig helg i Umeå när Västerbotten bjöd på ett fantastiskt friidrotts-SM. Våra götister sken ikapp med solen och presterade bra på bred front. Redan under fredagen fick vi en bra start då Markus Johansson vann släggan. Tävlingen höll på att få ett abrupt slut då ett åskväder utan dess like drog in mitt under den andra kastomgången. Innan regnet hade Kils Oskar Vestlund börjat bra och tagit ledningen med över 67 meter. Som tur var gick regnet snabbt över och tävlingarna återupptogs. Markus kastade upp sig och vann med 69.80 samtidigt om Oskar försvarade sin andraplats, dubbelt Värmland alltså direkt på fredagen och guld till Göta och Markus. I samma släggtävling fanns bröderna Larsson med. Tyvärr kom regnet precis när de behövde kasta som längst och det störde såklart. Nu blev det dryga 55 för Mikael och 52 för Tommy och det räckte tyvärr inte för tre nya kast.

Lördagen började lika strålande som fredagen inleddes och avslutades. Maja Rogemyr och Maryann Andreasson inledde med häcklöpningsförsök och Maja imponerade direkt trots kraftigt islag i näst sista häcken. 13.82 och finalavancemang. Maryann noterade 14.48 vilket inte kom att räcka till final. I finalen gjorde Maja ett strålande lopp och kom i mål som tvåa på finfina tiden 13.45. Snabbaste loppet i karriären i en SM-final och ett meriterande SM-silver för Maja. Lördagens skräll alla kategorier kom mycket glädjande i kvinnornas spjut. Ännu mer glädjande var det att det var Elisabeth Höglund som stod för den. Uppvärmningen hade skvallrat om en pigg tjej från Göta med fina kast redan innan tävlingen startat. I den första omgången presterade Elisabeth personligt rekord med hela 51.36 och slog nock på resterande i startfältet. Riktigt kul besked för Elisabeth som haft en period med skador. Resultatet och tillika distriktsrekordet följdes upp med ytterligare ett 50-meters kast i den andra omgången och Elisabeth befäste därmed sin ganska klara ledning då hon var ensam över 50 meter. I sjätte omgången kom det dock att bli lite nervöst när Habos Matilda Elfgaard kastade långt. Spjutet landade dock på 50.97 och föreningen och Elisabeth kunde andas ut och fira helgens andra SM-guld. Vi säger stort grattis och välkommen tillbaka på allvar!

Den fjärde medaljen kom under söndagen och även var en skön comeback i senior-SM sammanhang. Simon Karlén hoppade tresteg och noterades för 15.46 i sista omgången. Hoppet förstärkte den sedan tidigare inmutade tredjeplatsen och Simon knep bronset. En bra tävling av Simon där det kändes som det var riktigt nära en fullträff i några hopp och där tajming i sista steget hade förändrat mycket. Men bronset smakade fint och även Simon är tillbaka på riktigt!

Josefin Berg presterade en mycket bra släggtävling där hon ökade hela tävlingen igenom. 62.67 blev det längsta kastet och det räckte till en fin fjärdeplats. Bra jobbat men Jossan hade gärna haft en medalj som fanns bara halvmetern bort. Ulf Ankarling gjorde likadant i sin diskustävling och ökade hela vägen in i sjätte omgången. Där blev det 59.42 och en fin fjärdeplats även för Ulf. Till bronset fattades en meter men Ulf slog EM-klare Niclas Arrhenius. Philip Frifelt Lundqvist avslutade helgen med höjdhopp. Philip gjorde en mycket bra tävling och när han felfri tog 2.11 var han i ensam ledning av tävlingen. Ibland går det dock fort i höjdhopp och det fick Philip erfara på 2.14. Själv hade han fina försök på höjden och det sista var riktigt nära. Alla de andra hopparna över 2.11 klarade 2.14 och Philip slutade fyra. Bra resultat igen av Philip som alltid presterar bra i mästerskapssammanhang.

Sofie Skoog hade en lite strulig höjdhoppstävling och stannade på 1.74 vilket gav en 6:e plats. Samma placering blev det för Filip Lööv på 110 meter häck. I finalen presterade Filip årsbästa med 14.80, mycket imponerande. Erica Pettersson är också hon tillbaka efter en tids bekymmer. Under fredagen kunde vi hälsa henne tillbaka under 12 sekunder på 100 meter med 11.97. Nu fattades det dock några hundradelar för finallöpning men en glädjande insats av Erica ändå. Maria Wennlund presterade årsbästa i diskus och och slutade 8:a med 43.54. Träningskollegan Nadia Shirafkan blev 9:a på 41.94. Rasmus Nim noterade fint årsbästa i stav med 4.54 i B-poolen. Det var ett klart kliv framåt för Rasmus. Andrea Nybäck och Ida Hansen hoppade längdkval under lördagen och Ida presterade 5.86 och gick till final. För Andrea blev det fint årsbästa med 5.79, snöpligt nog fattades 1 centimeter för finalhoppning. I finalen hoppade Ida 5.71 och med det slutade hon 10: i minst sagt högklassig final. David Östling sprang herrarnas 100 meter och noterade tangerat personligt rekord med 11.08, riktigt bra. I längdkvalet drabbades David dock av en muskelskada i baksida lår och tvingades avbryta vidare SM-tävlande. Caroline Andersson sprang 200 meter och i försöken stannade klockan på 25.62. Erica Pettersson sprang även 200 meter och noterade 25.07. Tyvärr var det hårda bud och det krävdes ännu snabbare löpning för finaldeltagande. Carl Sjöstedt jagar formen på 400 meter häck och visade innan SM att den var på väg med personligt rekord 53.95. Nu blev det en trubbelartad start i försöken med tripp till första och andra häcken. Efter detta är det såklart svårt att sätta ihop något riktigt bra men Carl krigade ända in ändå. Tiden blev nu 55.37.

En annan götist på plats i Umeå var Bernt Karlsson som agerade teknisk ledare och gjorde det med bravur. Kul att Bernt fick detta uppdraget efter gott jobb vid föreningens arrangemang!

Alla resultat från helgen här: http://www.trackandfield.se/resultat/2014/140801.htm

Läs vad NWT skriver om helgen och de värmländska medaljerna:  http://nwt.se/sport/friidrott/article1611716.ece

Mästerskapsmånaden augusti har inletts och drar till helgen vidare med JSM i Gävle och USM i Söderhamn. Vi håller tummarna för fortsatt god utdelning och fina prestationer!

/Johan