Final i Kraftmätningen 2014

I helgen avgjordes finalen i Kraftmätningen på Campus Arena i Linköping. Götas lag gjorde en fantastisk insats och förbättrade sig bäst av alla lag från kvalresultatet. Läs nedan Gunilla Bergqvists ord från helgen och notera hur bra det gick:

Så var det dags för 2014 års final i Kraftmätningen. IF Götas lag tog sig dit via en fin seger i Falun på försommaren. Vi packade in vårt lag bestående av 6 killar och 10 tjejer i minibussar på fredag eftermiddag och började vår färd mot Östergötland och Linköping.

Vi blev inkvarterade i Campushallen alldeles bredvid idrottsarenan. Det låg åtta lag i den hallen där vi sov, eller skulle försöka sova. Det var något fel på högtalarsystemet som gjorde att det var ett durrande ljud i hallen hela tiden. Värdklubben LGIF kunde inte göra så mycket annat än att förse oss alla med öronproppar. Sedan visade det sig även att det inte gick att släcka ljuset ordentligt i hallen pga brandföreskrifter, så vi försökte sova med öronproppar och en tröja för ögonen. Vi var därför lite mosiga på lördag morgon när tävlingarna skulle börja, men det märktes inte på våra aktiva när de körde igång sina tävlingar!

Det var grabbarna som var först ut och de startade i längdhoppsgropen.  Både Daniel Grenegård och Henrik Larsson lyckade ta sig in bland topp 20 med 5,44 m respektive 5,30 m och tog därigenom många fina poäng till laget. Melker Gustafsson hade också långa hopp, som med bra mycket kvar till plankan ändå mätte 5,25 m.

Tjejerna startade med höjden och då startade även regnet, men tjejerna gjorde ändå en mycket stabil tävling. Sandra Vesterling och Jonna Uttman tog 1,45 m och rev sedan ut sig på sina pershöjder 1,49 m. Mycket bra gjort i vätan. Emma Svanegård tog den tredje poängplatsen för Göta med 1,41 m. Nämnas kan även att Camilla Appel persade med 1,37 m.

Tjejerna fortsatte direkt bort till 80 mh och killarna tog sig till spjutet. På 80 mh tog sig Linn Bäcklin för första gången under 13 sekunder, tiden stannade på 12,82 s. Jonna Uttman och Camilla Appel sprang i samma heat och korsade mållinjen i stort sett samtidigt. De fick de fina tiderna 13,57 respektive 13,60 s.

I spjutet fick Daniel Grenegård på ett kast som mätte 37,64 m. Linus Lunquist slog till och persade med ett kast på 30,68 m.

Därefter var det killarna som gick till häcken. Henrik Larsson dunkade i sin fot i en häck riktigt ordentligt på inlöpningen så att det dunkade i hela foten. Trots detta samlade han ihop sig och fick till ett lopp på 12,50 s. Melker Gusafsson har inte sprungit så många häcklopp i sin karriär ännu, men förhoppningsvis så blir det många framöver. Han sprang in på den fina tiden 12,43 s. Detta toppades med Linus Lundquist, som persade rejält och fick en tid på 12,20 s.

Tjejerna äntrade kulringen där Martina Bergqvist la en instöt på 11-meterslinjen. Synd att vi inte fick räkna den. I tävlingen landade Martinas kula på 10,14 m, vilket även det är ett bra resultat som tog henne till 13:e platsen totalt. Camilla Appel vässade sin mångkampsform genom att stöta kulan 8,67 m.

Nu var det bara 800 m kvar denna första dag. Ebba Gustafsson hade bestämt sig för att gå ut tuffare än vad hon hade gjort i kvaltävlingen i Falun och vilken fart hon satte upp. Hon gjorde ett fantastiskt fint sololopp över 800 m där tiden stannade på 2.39,94 s. Snacka om att slå pers. Alice Eriksson och Klara Hallgren sprang i samma heat och pressade varandra ända in på mållinjen där Alice tog segern med 2.46,54 och Klara var precis efter med 2.46,76.

Sedan var det killarnas tur och Rasmus Tidestad var först ut. Detta var hans första 800 m lopp, vilket han disponerade otroligt väl och gick i mål på tiden 2.22,92  s. Victor Thunström gjorde även han ett bra lopp där han pressade sin tid från kvalet med en sekund och kom i mål på 2.26,42 s.

Så var första dagen slut. Vi märkte i alla grenar att sommarens träning gett resultat och att vi därmed låg plus i alla grenar jämfört med vår serie i kvalomgången. Efter första dagen låg vi femma bland mixed lagen.

Vi åt en gemensam middag på läktaren där vi radade upp oss.

Kraft14_lördag

Dag 2 startade med höjdhopp för killarna. Rasmus Tidestad och Melker Gustafsson tog sig över 1,55 m och högre höjder är inte alls långt borta. Victor Tunström klarade 1,51 m.

Tjejerna startade i längdhoppsgropen där Linn Bäcklin hoppade 5,11 m och la sig på en fin total 6:e plats. Alice Eriksson höll oss på halster fram till sista hoppet där hon seglade iväg 4,52 m. Camilla Appel var strax efter på 4,49 m.

Nu var det dags för den sista mångkampsgrenen före stafetten, Kula för killar och spjut för tjejer. I kulan fick Henrik Larsson iväg en stöt som mätte 12,12 m, vilket la honom på en kanonfin 6:e plats i totalen. I flickornas spjut var det Camilla Appel som fick iväg spjutet längst med ett kast på 25,94 m. Sandra Vesterling fick iväg spjutet 20,50 m och Emma Svanegård, som nästan aldrig kastat förut drog till med 18,19 m.

Poängmässigt var det hela tiden mycket tight mellan lagen och de lag som var oss hack i häl hade en bra andra dag och innan stafetten hade vi ramlat ner till en 9:e plats. Det innebar att vi i stafetten fick starta i det första heatet med lagen som låg på placeringarna 9 – 16. Vi visste att vi hade ett starkt lag med Henrik Larsson, Ebba Gustafsson, Linus Lundquist, Klara Hallgren, Victor Tunström och Linn Bäcklin, men vi visste inte då hur bra.

Starten gick och kampen böljade fram och tillbaka mellan oss och Helsingborg, men det var vi som hade det starkaste laget och tog heatsegern med det fina resultatet 2.32,82, vilket gav oss 5576 poäng, men hur långt skulle det räcka?

När det andra heatet startade, startade vi även våra klockor och de stannade på 2.35 för det segrande laget Örgryte. Vi väntade spänt på de officiella tiderna och ja, vi hade vunnit stafetten, tagit enormt mycket poäng och klättrade till en hedersam 4:e placering i hela Kraftmätningen!! Vår slutpoäng blev 27 382 poäng, drygt 4500 poäng mer än i kvalet!

Detta var verkligen en lagseger där alla kämpade och gjorde det lilla extra som behövdes!!

Vi vill även tacka LGIF för en mycket väl genomförd tävling!!

kraftmätningen14

Vi sov väl inte så bra, men ni gjorde det så bra ni kunde för oss under de förutsättningar som var och vi hade en MYCKET TREVLIG helg i Linköping!!

/Gunilla & Johan