6 medaljer och distriktsrekord vid junior-SM

Göteborg och Friidrottens Hus var skådeplatsen för årets junior-SM inomhus och Göta fanns såklart på plats, nu med en trupp på 20 aktiva och 10-talet ledare. Det kom att bli en fin helg för de rödsvarta och vi kunde på söndagseftermiddagen summera sex medaljer i form av tre guld, två silver och ett brons. Till det ska vi lägga ytterligare ett nytt distriktsrekord i högen. Återigen noterade Agnes Larsson över 15 meter och det nya distriktsrekordet i kula ska nu skrivas till 15.39. Resultatet innebar guld i F19 och seger i grenen med hela 2 meter! Guld blev det också till Ida Hansen i K22 längd. Ida följde alltså upp förra helgens goda resultat vid SM med 5.91 och seger i längdhoppet. Ida var också påväg mot något riktigt bra på 60 meter häck men slog tyvärr i och ramlade på sista häcken i finalen. Det tredje guldet gick till Claudia Payton som vann 60 meter i F17 på tangerat personligt rekord 7.67. Grymt jobbat av Claudia som kommit tillbaka på ett strålande vis efter starten på friidrottsgymnasiet. Läs friidrott.ses iakttagelse här.  

Evelina Erlandsson hade siktet nu inställt på medalj i K22 efter fjärdeplatsen på SM i höjdhopp. Nu noterade Evelina återigen 1.72 som följdes upp med tre fina försök på 1.75. Tyvärr ville ribban inte ligga kvar och Vendela von Corswant segrade därför på färre rivningar, Evelina hade en innan 1.75. De två sista medaljerna kom under söndagens sista timma. Minna Svärd hade under lördagen kvalificerat sig till final på 400 meter, en final som tidsmässigt skulle infalla mitt under stavfinalen på söndagen. Nu hann Minna dock säkra silvret i stavhopp efter 3.35 i första försöket, innan det var dags för final på 400 meter. Minna, som på grund av en fotskada, löper utan skor gjorde ett fantastiskt lopp över de två varven och kom in som trea i mål på 58.74. Med rejält med mjölksyra i benen skyndade Minna tillbaka till stavhoppet och gjorde några imponerande försök på 3.66 innan hon fick ge upp med silver respektive brons som facit. Snyggt jobbat!

Släggkastaren Oscar Vestlund mästerskapsdebuterade i Götakläderna och kom femma i M22 kula efter fina 15.52, näst längsta stöten i karriären. Victor Pettersson noterade personligt rekord i P19 längdhopp. En jämn serie med 6.68 som topp räckte till en finfin fjärdeplats för Victor. Lika fin insats stod nyblivne götisten Markus Asplund för i P17 höjd. Även Markus hoppade till sig en fjärdeplats efter att ha förbättrat sitt personliga rekord med 1 centimeter till 1.88. Jakob Eriksson stöter kula i P17 och denna gången blev det en femteplats för Jakob med 14.95. En bra placering även om Jakob inte riktigt nådde personbästat och årsbästat på 15.69. Mångkamparen Frida Johansson kom in som femma i finalen på K22 60 meter häck efter 9.59 och presterade också 12.02 i kula där det blev en sjätteplats. I F19 1500 meter stod Olivia Weslien för en minst sagt imponerande insats. Olivia utmanade om medaljerna länge och kom till slut i mål som sexa på nya personliga rekordet 4.50.99, personligt rekord med över sju sekunder! I F17 60 meter hade Claudia Payton sällskap av Alexandra Larsson och Victoria Sandsjoe. För Victoria blev det 8.06 efter en missad start. För Alexandra blev det 7.86 i försöken och 7.87 senare i finalen. Finaltiden räckte till en god sjätteplats. I längdhoppet fick inte Alexandra riktigt till det. Efter ett stensäkert kval där ett hopp räckte för Alexandra stannade hon sedan i finalen på 5.35 som åtta. Alexandra är annars Sverigefyra i grenen i år med 5.69. I längdhoppet hade Alexandra sällskap av Moa Hansson som hoppade 4.43 i kvalet. Alexandra sprang också 60 meter häck där det blev 9.15 i försöken. MångkamparMoa stötte även kula och noterade där 10.30.

I P19 60 meter sprang tre killar. Tidigare nämnde Victor Pettersson sprang in på 7.32, medan Thamer Amara och Mattias Windhede debuterade i SM-sammanhang och noterade 8.05 respektive 7.82. I P17 stav hoppade Henrik Nordlander 3.49 på en åttonde plats.

Nu är endast ungdoms-SM kvar på inomhussäsongens nationella mästerskapsagenda. 15 aktiva ska kommande helg tampas om medaljerna i Örebro. Lycka till där allihop!

/Johan