Lag-SM brons, VM-guld, landslag och mycket mer

Man kan utan att överdriva säga att den här perioden är oerhört friidrottsintensiv. Det är tävlingar och götister högt och lågt. Förra torsdagen rapporterade vi om Sollentuna Grand Prix och nu en vecka senare ska vi försöka oss på att summera den samtidigt som vi ska blicka framåt mot kommande helg!

Vi börjar med det färskaste och något riktigt glädjande!

Under gårdagskvällen befann sig föreningens damlag i Sundsvall för lag-SM final, mitt under brinnande SM-vecka. Det var ett taggat lag som avreste Karlstad och Tingvalla under tisdagskvällen. Vid sovstoppet i Mohed utanför Söderhamn smiddes planer för onsdagens tävling och målsättningen var klar. En fjärdeplats kändes inom räckhåll men det såg ut att bli en tuff uppgift på pappret. Just att placera sig bland de fyra bästa är viktigt för då slipper man kvala kommande år. Därför kändes den målsättningen extra kittlande och tjejerna bestämde sig för att gå för det. Vi visste också att det som vanligt skulle bli små marginaler så det kunde lika gärna bli en femte- eller sjätteplats. Alla poäng således enormt viktiga.

Onsdagen kom och redan i de inledande grenarna kunde vi konstatera att vi tog pluspoäng mot kalkyl. Det flytet kom sedan att känneteckna hela eftermiddagen och kvällen. Göta låg länge och pendlade mellan 4:e och 5:e plats. Lidingö skulle, helt enligt kalkyl, bli laget att slå för en 4:e plats. Men det visade sig att Spårvägen inte riktigt kunde matcha förhandstipset och när Sofie Skoog vann höjden på imponerande årsbästat 1.88 passerade vi inte bara Lidingö utan också Spårvägen och vi var uppe på 3:e plats! Agnes Larsson och Elisabeth Höglund följde upp med grensegrar även de och här kan vi se hur komplext det kan bli under ett lag-SM med poäng och hur lagens placeringar påverkar tävlingens utgång. I Agnes fall i kulan hade vi Lidingö och Spårvägen som tvåa och trea. Således en respektive två pluspoäng. I spjutet för Elisabeth såg det annorlunda ut med Spårvägen och Lidingö som femma och sexa, således fyra och fem pluspoäng. Det är det här som är tjusningen med lag-SM och det illustrerar verkligen hur alla poäng och allas insatser är lika mycket värda.

Tredjeplatsen försvarades sedan genom de avslutande grenarna och i och med en fin stafettlöpning där tjejerna kom in som tvåa! Bronset var alltså bärgat (och klart trots att diskus återstod) och det fanns alla anledning att fira! Stor insats av tjejerna, en riktig fullträff!!! Grattis! Läs VFs summering av lag-SM.

Alla resultat från Baldershovs IP och lag-SM här.

IMG_4992

 

 

 

 

 

Vi är också skyldig er en rapport från Bottnarydskastet som avgjordes den gångna helgen. Oscar Vestlund slog återigen personligt rekord när han vann släggan med 69.22. Klubbkamraterna Tommy och Mikael Olsson kom på sjunde och åttonde plats, nu med storebror Tommy som sjua med 55.01 före Mikael på 54.97 i en tight brödrakamp. Josefin Berg noterade 59.52 i slägga och Johannes Henriksson slog personligt rekord i spjut med över 5 meter! Johannes gjorde nu 69.38 som tvåa i tävlingen. Alla resultat från Bottnaryd här.

Minna Svärd och Henrik Nordlander gästade Laxaspelen. Minna vann stavtävlingen på 3.60 och Henrik var sexa i samma gren på 3.40. Flest götister var det dock på Sunnespelen den gångna helgen. Här gjordes det massor av personliga rekord och årsbästan. Henrik Larsson visade att formen håller i sig, han noterade fina 11.03 på 100 meter i Sunne. Markus Asplund klarade 1.86 i höjd och Victor Pettersson hoppade fina 6.41 i stark motvind i längd. Bland de yngre grabbarna utmärkte sig Alfred Aakre i P13 med fyra grenstarter och tre medaljer. På tjejsidan sprang Victoria Sandsjoe 26.42 på 200 meter och vann i F17. Alma Gustafsson och Amanda Fridberg tog en dubbelseger i kula i F15 med 10.75 och 10,46. Detta bara för att nämna några av alla fina resultat som noterades i Sunne. Samtliga insatser kartläggs i denna resultatlista.

Även kommande helg är mycket friidrottsintensiv med götister överallt. Ett stort gäng ser vi såklart i Göteborg och på Ullevi och Världsungdomsspelen. Bland totalt 7600 starter finns många götister representerade. Som vanligt bor delar av gänget gemensamt på en sola i centrala Göteborg. En annan trupp med aktiva födda 00 och 01 åker just nu till Brandenburg för att delta i Baltic Sea Youth Games under helgen. BSYG är en internationell stortävling som avgörs vartannat år där friidrotten är en av många sporter. Det ska bli spännande att få lite rapporter från Knut Jenssen och Patrik Strömstedt som är med gänget i Tyskland. Vidare har vi återigen landslagsdeltagande, denna gång är det Frida Johansson som ska representera Sverige i Europacupen i mångkamp som avgörs i polska Inowroclaw. Frida blir åttonde götist i landslaget i år och debuterar samtidigt i seniorlandslaget, härligt Frida!

Vi ska också berätta om två VM-guld som tagits av Götaaktiva under veckan! Sofia Ewnert och Karl-Erik Ludvigsson spenderar veckan i amerikanska Fairfax där de tävlar i Police and Fire Games 2015. Denna gigantiska tävling som lockar poliser och brandmän från hela världen innehåller många sporter och som vanligt är friidrotten en av huvudattraktionerna. Sofia tävlade i tisdags morse svensk tid och sprang 10km terräng. Sofia vann sin klass på dryga 39 minuter och kan med det titulera sig uniformsvärldsmästare i terränglöpning. Sambon och pojkvännen KåE ville såklart inte vara sämre. KåE kastade dryga 61 meter i slägga på onsdagsmorgonen vilket räckte till seger! Grattis säger vi samtidigt som vi sträcker på oss lite för två, om något annorlunda, VM-guld till aktiva götister!

Nu, lycka till i helgen alla, överallt!

/Johan