Karlstad Grand Prix – ikväll på Tingvalla IP – varmt välkommen!

Ikväll är det dags för Karlstad Grand Prix på Tingvalla IP. Tävlingarna startar redan klockan 15.00 med förtävlingar. Vi kommer att få se A-finaler med internationella friidrottsstjärnor redan från klockan 16.00. Huvudgrenarna startar strax före 18.00 med manlig slägga och kvinnligt längdhopp. 350 aktiva ska göra nästan 400 starter i en av de största friidrottsgalorna i Karlstad i modern tid. Aktiva från hela världen finns på plats och över 30 nationer är representerade. Vi hoppas på strålande väder och fina resultat. Under eftermiddagen har de aktiva anlänt Karlstad och de mest namnkunniga deltog på en välbesökt presskonferens.

GP-pressis-for-webb-4865

Charlotta Fougberg och Klara Bodinson. Foto; Fredrik Karlsson, Solsta Foto

Karlstad 2015-07-21 Erika Kinsey och Sofie Skoog  på presskonferensen inför Karlstad Grand prix, Folksam Grand Prix.

Erika Kinsey och Sofie Skoog. Foto; Fredrik Karlsson, Solsta Foto

GP-pressis-for-webb-5052

Duane Solomon och Andreas Almgren. Foto; Fredrik Karlsson, Solsta Foto

Karlstad 2015-07-21 Erica Jarder på presskonferensen inför Karlstad Grand prix, Folksam Grand Prix.

Erica Jarder. Foto; Fredrik Karlsson, Solsta Foto

Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad hälsar publik, aktiva, ledare och funktionärer varmt välkomna till Karlstad Grand Prix!

Din biljett köper du här eller direkt på Tingvalla i eftermiddag. Information som startlistor, tidsprogram och resultat finner du här.

Nedan redogör vi för kvällens A-finaler i kronologisk ordning, ta del av detta uppsnack och kom och heja på i eftermiddag!

16.00 Höjd/Män
Nordens bästa höjdhoppare just nu, Janick Klausen från Danmark, möter bland andra britten Mike Edwards och Qatariern Muammar Aissa Barshim. Den sistnämnde är yngre bror till världsettan i grenen Mutaz Essa Barshim. Med i startfältet finns också årets Sverigeetta Andreas Carlsson. Carlsson som i år har hoppat 2.20 utmanas hårt i något som på pappret kommer att bli en jämn uppgörelse. Eller vad sägs om årsbästanoteringarna; Klausen 2.24, Barshim 2.23 och herrar Ploude, Carlsson Edwards 2.20.
17.05 Kula/Kvinnor
Götas unga kultalang Anges Larsson stöter inför hemmapubliken. Agnes blev så sent som i lördags 10:a i finalen vid JEM i Eskilstuna på nya personliga utomhusrekordet 14.74. I startfältet finns också Sveriges bästa kulstöterskor just nu Frida Åkerström och Fanny Roos. Den sistnämnde slutade fyra vid JEM22 i Tallinn för 10 dagar sedan med 16.73. Vann då gjorde vitryskan Viktoriya Kolb på 17.47. Fanny får nu chans på revansch då vitryskan är på plats i Karlstad som regerande Europamästare för U23.
17.20 Längd/Kvinnor
Erica Jarder jagar VM-kvalgränsen 6.70 och var i torsdags bara 4 cm från att klara den hemma i Köpenhamn. Ikväll möter hon bl a brittiskan Abigail Irozuru som hoppat 6.80 och har ett årsbästa på 6.61 samt Västerås Malin Marmbrandt som för två veckor sedan satte personbästa med 6.43.
17.40 Slägga/Män
Släggkastningens motsvarighet till Diamond League – IAAF Hammer Throw Challenge – är med på Karlstad Grand Prix för tredje året i rad vilket garanterar hög internationell klass. Världstvåan Dilshod Nazarov från Tadzjikistan har i år kastat 79.36 och möter ytterligare två man på tio-bästa-listan, italienaren Marco Lingua som tävlar med fem rotationer och regerande juniorvärldsmästaren tillika juinorvärldsrekordhållaren Ashraf Amjad Al-Saifi från Qatar. Kan Nazarov slå sitt eget banrekord från i fjol på 79.62? IF Götas Sverigeetta Oscar Vestlund har i år förbättrat sig till 69.22 och har chans att bli fjortonde svensk genom tiderna över dröm-70.
18.10 400 meter häck/Män
Jonathan Carbe från Örgryte IS är Sverigetvåa i grenen i år. Årsbästat för Carbe är 51.89 och personliga rekordet är från 2013 på 51.69. Det svenska årsbästat i grenen tillhör Joel Groth och lyder 51.83.
18.15 Höjd/Kvinnor
Kvinnliga höjdhoppet är en av kvällens riktiga höjdpunkter med nya svenska friidrottsstjärnan Erika Kinsey på plats. Erika har hoppat fina 1.97 i år och är med det femma i världen i år. Banrekordet på Tingvalla IP tillhör Kajsa Bergqvist och är på 1.96 från 2002. Erika utmanas av flera hoppare med kapacitet över 1.90 och en av dem är hemmahoppet Sofie Skoog. Skoog har i år hoppat 1.88 och har ett personligt rekord på 1.90. VM-kvalet på 1.94 finns med i tankarna och höjningsschemat kommer såklart passera den höjden. Håll utkik efter innerplansspeaker Stefan Holm så får ni se hur man kombinerar höjdhoppscoachning och friidrottsspeakeri. Olympiamästare Stefan är nämligen sedan i höstas Sofies tränare.
19.00 Stav/Kvinnor
Den kanske internationellt sett starkaste friidrottsgrenen just nu med hela tre tjejer VM-klara. Ikväll får vi se Malin Dahlström och JEM22 silvermedaljören Michaela Meijer i kamp mot höga höjder. Tjejerna har i år hoppat 4.55 respektive 4.52. Minna Nikkanen från Finland kommer också att vilja vara med om segern. Nikkanens årsbästa 4.55 är också nationsrekord. Svenska rekordet är 4.60 och tillhör Angelica Bengtsson. Personligt rekord för Malin eller Michaela ikväll skulle förändra den saken.
19.05 1500 meter/Kvinnor
Årets Sverigetvåa Linn Nilsson får perfekt motstånd i ett lopp som på pappret kommer att bli mycket jämt. MAIs Patricia Striner ska hålla farten i loppet men räkna med att det kommer att vara både japanskor, kandensiskor och norskor tillsammans med Linn in på upploppet. Linns personliga årsbästa och personrekord är 4:11.19 från i lördags.
19.20 100 meter/Män
Sydafrikanen Akani Simbine gästar Värmland och Sverige för första gången. Simbine vann Universiaden för bara en dryg vecka sedan borta i Korea. Då stannade klockan på 9.97, personligt rekord och tangerat sydafrikanskt rekord. Ikväll jagar han banrekordet på Tingvalla som tillhör en annan afrikan. Zimbabwiern Ngoni Makusha sprang 10.11 vid Karlstad Grand Prix 2011 vilket alltså gäller som banrekord. Spännande att se hur amerikanen Trell Kimmons, med personligt rekord på 9.95, kan utmana och spännande att se vad klockan stannar på!
19.30 100 meter/Kvinnor
Alexandria Anderson har en gedigen meritlista med bland annat VM-guld och VM-silver i stafett från 2011 och 2013. Personliga rekordet på 100 meter är imponerande 10.91 från 2013. I år har Alex noterat 11.16 så Carrie Russells banrekord från 2011, på 11.27, hänger löst!
19.40 800 meter/Män
Med en bakgrund som fotbollspelare i AIK och ungdomslandslagen har Andreas Almgren sedan en tid gått in 100% för friidrotten. Detta har på specialdistansen 800 meter bland annat resulterat i en bronsmedalj på Junior-VM 2014 i USA och ett lysande lopp vid årets upplaga av Sollentuna GP med tiden 1:45.59. Detta resultat placerar Andreas som tvåa på genom tiderna-listan i Sverige. Rizak Dirshes svenska rekord på 1:45.45 sitter därmed löst ikväll. Australiensaren Jeff Riseley finnsockså med i fältet och jagar australiensiskt rekord på 1:44.40. Det rekordet har två innehavare men noterades första gången redan vid OS i Mexico 1968. Till sin hjälp på vägen mot rekorden, har grabbarna Mark Wieczorek som står för farthållningen. Om Mark gör jobbet rätt ska han dra loppet till 600 meter på 1:17.50. Med i loppet finns också OS-fyran från London 2012 Duane Solomon. Solomon noterade i det loppet sitt personliga rekord, mycket respektingivande 1:42.82.
19.45 Längd/Män
Andreas Otterling har slagit igenom stort efter genombrottet i vintras då han hoppade 8.06 som bronsmedaljör vid IEM i Prag. I sommar har han radat upp fina tävlingar med 8.06 som bäst i början på juli. Ikväll möter han världsfyran, sydafrikanen Rushwahl Samaai, som i år har hoppat hela 8.38. Vi påminner om banrekordet på 7.90!
19.50 3000 meter/Män
Mikael Ekvall och Olle Walleräng finns med i ett jämnt heat där det kommer att krävas under 8 minuter för segern. Det svenska årsbästat är Johan Hydéns på 8:03.77.
19.55 Spjut/Män
Kim Amb gör comeback i spjutstaden Karlstad. Kim tävlade senast i Diamond League i Doha den 15:e maj då han noterade 75.99. Nu är han alltså tillbaka och går in i hetluften direkt. Han utmanas svenskmässigt av Gabriel Wallin som stått för stabil kastning i år med ett årsbästa på 78.25. Bäst årsbästa och personrekord i fältet har tjecken Jakub Vadlejch som i år noterat 85.15 och slutade trea på Diamond League så sent som i Monaco i fredags. Vadlejch tränas av världsrekordhållaren Jan Zelezny och jagar ikväll ett banrekord som tillhör en tidigare världsrekordhållare. Patrik Bodén innehar nämligen banrekordet på hemmaplan med 85.42.
20.15 100 meter häck/Kvinnor
Hemmalöparen Caroline Tegel har i år fått sitt stora genombrott och slagit personligt rekord med fina 13.74, personligt rekord med nästan en halv sekund. Tiden innebär att hon är Sverigetvåa just nu, bara hundradelen bakom Adriana Janic. Caroline har i och med de fina resultaten under året också hunnit med att landslagsdebutera. Det gjorde hon verkligen med besked när hon fick gå in direkt i hetluften och representera Sverige i Europacupens Super League under midsommarhelgen. I kvällens lopp får vi se en potentiell SM-final, den enda som saknas från Sverigetoppen är tidigare nämnda Janic.
20.25 200 meter/Män
Hr får vi återigen se sydafrikanen Simbine. Nu på den dubbla distansen 200 meter. 21-årige Simbine har i år sprungit distansen på 20.27 sekunder. Banrekordet tillhör Johan Wissman och är från 2007. 20.43 för Simbine att slå!
20.35 3000 meter hinder/Kvinnor
Målet för Ullevistjärnan ikväll är att kvalificera sig till Världsmästerskapen i Peking som startar om en månad. För att nå dit krävs en tid under 9.44. Farthållare i loppet är mycket kompetenta Natalya Gorchakova från Ryssland. Gorchakova har ett personligt rekord 9.35.55 från i år. Ett bra jobb av ryskan innebär att hon anför fältet till 2000 meter på 6.28. Med i loppet finns också årets Sverigeetta Klara Bodinson och den duktiga finskan Sandra Eriksson som även de jagar VM-form.
20.55 200 meter/Kvinnor
Efter ett uppehåll för barnafödande är Moa nu tillbaka på banan, och det med besked! I kväll dubblerar hon 100 meter och 200 meter men huvudfokus ligger på kvällens sista lopp. Hennes årsbästa är 23.29 och kvalet till VM i Peking är 23.20. Det blir spännande att se vad innerplansdisplayen stannar på! Ett VM-kval skulle också innebära banrekord. Banrekordet tillhör än så länge hemmalöparen Irene Ekelund på 23.27. Moa får tufft motstånd i unga australiensiskan Ella Nelson som i år har noterat personligt rekord med 23.04.

/Johan