Friidrottsstaden Karlstad levererade en gala av högsta klass!

2015 års upplaga av Karlstad Grand Prix var en tävling som fick många friidrottsvänner att njuta. Både ett antal av våra internationella gäster och svenska aktiva presterade på en mycket hög nivå.

Spjut och Karlstad har ett starkt äktenskap. Professorn i den ädla grenen, Anders Borgström, har under stora delar av sitt liv med intellektuell uthållighet byggt upp en dynamisk utvecklingsmiljö. Den tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén bor sedan lång tid i staden. Tjecken Jakub Vadlejch, som tränas av legendaren Jan Zelezny, noterade nytt personbästa med internationellt mycket gångbara 86.21 vilket även är nytt arenarekord och placerar honom som sjua i världen i år. Tidigare arenarekordet var 85.42 och innehades av Götaikonen Patrik Bodén. Svenske Kim Amb gjorde till publikens stora glädje en bejublad comeback och kvalificerade sig till världsmästerskapen i Peking genom att kasta fina 82.04. Den sympatiske svenske stjärnan från F Bålsta IK hade även ett kast på 81.16 i sin serie.

Trångsvikens IF:s höjdhopperska Erika Kinsey har i år blivit lite av svensk friidrotts omslagsflicka efter att etablerat sig på en hög resultatnivå även ur ett globalt perspektiv. I går kväll levererade hon ännu en tävling av högsta klass. Hon klarade 1.94 men var även klart nära att ta sig över 1.98. Hoppningen i Karlstad indikerar att hon kan vara med och kriga ordentligt om topplaceringarna vid VM. Sofie Skoog från hemmaföreningen blev trea i tävlingen där bara Kinsey nådde sin potential. Sofie hade tre försmädliga rivningar på 1.83.

Under år 2015 har Örebros Andreas Otterling fått sitt verkliga genombrott genom att ta hem en bronsmedalj vid Inomhus-EM och flera gånger hoppa över 8 meter. I samband med gårdagens besök i solstaden gjorde han ingen på Tingvalla besviken genom att han levererade en serie med flera långa hopp vilket indikerar stabilitet. Han noterade nytt banrekord (första 8 metershoppet i godkänd vind på Tingvalla IP) med 8.06, men hade även ett hopp på 8.13 i aningen för stark medvind. Tyvärr måste Andreas jaga vidare för att nå kvalificering till VM, men insatsen i Värmlands residensstad indikerar att Örebrosonen har längre hopp i kroppen… Han premierades även med priset för kvällens prestation.

Sverige har fått en ny medeldistanskung i Andreas Almgren från Turebergs FK. Efter att en tid varit förkyld sprang han ett bra lopp i den blåsiga Karlstadskvällen och slutade tvåa med tiden 1:46.04. Vann gjorde amerikanske OS-fyran Duane Solomon, fem hundradelar före Almgren.

På 100 meter fick vi se en verklig raket i form av Akani Simbine som noterade internationellt gångbara 10.09 i en aning för stark medvind. Tidigare i sommar vann Simbine 100 meter vid Universiaden med tiden 9.97 i vindstilla förhållanden så det var en verklig sprinterstjärna som den kunniga publiken kunde studera. Senare under kvällen segrade han även på 200 meter.

Det var många goda resultat under Karlstad GP 2015 och till exempel kan vi vidare nämna Klara Bodinssons nya personliga rekord 9:51.07 på 3000 meter hinder, Erica Jarders 6.66w i längd i en högklassig hoppserie och Moa Hjelmers goda 23.42 på 200 meter efter en stark kurva. I likhet med sydafrikanske Simbine dubblerade Moa och hon noterade nytt personligt rekord på 100 meter med 11.65.

Som vanligt höll den manliga släggtävlingen högsta internationella klass. För tredje året i rad huserade Karlstad släggans Diamond League, Hammer Throw Challenge och för andra året i rad vann Tadjeken Dilshod Nazarov. Nazarov nådde inte riktigt upp till fjolårets banrekordnotering på 79.62 men vann i sista omgången med ett kast på 77.95. Innan det kastet såg det ut som att segern i tävlingen skulle gå till britten Nick Miller som noterade personligt rekord i den första omgången med 77.55. Det betydde att den nyblivne Europamästaren för juniorer (U23) noterade ett nytt brittiskt nationsrekord för seniorer – med 1 centimeter. Det gamla rekordet, 77,54, som hölls av Martin Girvan hade stått sig sedan 1984, alltså i dryga 31 år. Och en poäng i sammanhanget är att just Martin Girvan en gång tävlade på Tingvalla och då noterade banrekord. Det var vid landskampen SWE-GBR sommaren 1982 som han vann släggkastningen med 73.42. Trea efter Nazarov och Miller blev italienaren Marco Lingua med 76.76.

Vi summerar alltså tre nya banrekord;

Andreas Otterlings 8.06 i längd, Jakub Vadlejch monsterkast i spjut på 86.21 och Lennie Waites 9:40.39 på 3000 meter hinder.

Bortom de största stjärnorna var det många aktiva som presterade på sin högsta personliga nivå och det visar att Folksam Grand Prix-tävlingarna är viktiga tävlingstillfällen för en stor grupp av svenska friidrottare. På 800 meter män arrangerades det till exempel åtta lopp på olika nivåer!

Götisterna tog chansen på hemmaplan och det var glädjande att se Caroline Tegel vinna 100 meter häck inför hemmapubliken. Tiden 13.54 och marginalen till de övriga imponerar och bådar gott inför säsongen sista dryga månad. Henrik Larsson vann B-finalen på 100 meter och övertygade igen. Tiden 10.87 visar att Henriks form håller i sig och vi passar på att skicka med ett lycka till inför komma Ungdoms-OS dit Henrik avreser imorgon. Claudia Payton var tvåa i B-finalen över 100 meter, i något för stark medvind presterade hon fina 12.11. Oscar Vestlund fick bara tre chanser i släggan efter att ha noterat 65.42 i den andra omgången. Olivia Weslien slog återigen personligt rekord, denna gången på 1500 meter, i B-finalen blev det 4:48.98. Ida Hansen hoppade längdhopp i en tävling med många bra resultat, Ida stannade på 5.94. Agnes Larsson stötte kula och visade upp sig på hemmaplan efter ett lyckat JEM, igår blev det 14.04 som bäst.

Den 22 juli på Tingvalla IP var en sådan där kväll när det kändes som att äktenskapet mellan den värmländska residensstaden och den olympiska huvudidrotten blev ännu starkare. Bra resultat, en publik som stöttade på ett engagerat sätt och rejäl underhållning. Värmlandsvisan framfördes mycket vackert av IF Götas sprinter Victor Pettersson.

Mycket bättre kan det inte bli i sommarkarlstad!

Daniel Wessfeldt är en av friidrottsvärldens ledande agenter och han sa följande när kvällen började lida mot sitt slut:
– Jag har varit på Diamond League-tävlingar i Paris, Lausanne och Monaco, och Karlstad GP var minst lika kul som dem.

Den klassiska klubben IF Göta Karlstad har all anledning att känna sig stolta!

Arrangörs föreningen IF Göta Karlstad vill tacka publiken, alla aktiva, ledare och funktionärer för en härlig friidrottskväll, en kväll att minnas. Tack också till alla samarbetspartners om gör tävlingen möjlig! Tillsammans visade vi Karlstad och friidrotten från dess bästa sida!

Gårdagens resultat i sin helhet.

Solsta Fotos bilder från tävlingen.

Se SVTs sändning från gårdagen här.

Läs VFs rapport från gårdagen här.

/Johan Storåkers och Johan Engberg