Bra tryck på årets Karlstad Grand Prix

Friidrottsstaden Karlstad levererade igen! Det var 4552 personer i publiken och de bjöd verkligen till och stöttade de aktiva. Än en gång är det tydligt att publiken gör att både nationella och internationella stjärnor återvänder till Karlstad Grand Prix. Den klassiska föreningen IF Göta Karlstad med galageneralen Johan Engberg i spetsen har all anledning att vara nöjda med arrangemanget!

Mycket folkkära Sanna Kallur segrade på 100 meter häck och noterade 13.06 i inte helt optimala vindförhållanden. Hon tog tidigt i loppet ett rejält grepp och var aldrig hotad. De sista två häckarna tappade Sanna lite grann men hon har all anledning att vara nöjd med sin insats i Karlstad. Avståndet till de andra tjejerna i det korta häckloppet visar på att det var en klart stabil insats av den sympatiska dalkullan. Det är tydligt hur populär Sanna är i solstaden där hon tävlat så många gånger tidigare under karriären. När hon nu var tillbaka efter en lång kamp med skador kan vi konstatera att det finns en speciell relation mellan henne och den kunniga publiken. De hyllningar som Falu IK:s världsstjärna och fighter rättvist fick på Tingvalla, både före och efter loppet, denna fina galakväll värmde en friidrottsvän ända in i hjärtat!

160727 under friidrottstävlingen Folksam Grand Prix den 27 juli i Karlstad Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / Cop 185

IF Göta Karlstads egen Sofie Skoog vann även hon sin gren vid Karlstad Grand Prix detta OS-år. Den alltid så positiva Götatjejen lyckades efter att klarat 1.89 i första försöket därmed ta hem sin första galaseger på hemmaplan. Ett av hennes försök på 1.92 var riktigt nära.  Det var en magisk stämning i höjdhoppskurvan och Sofie och hennes konkurrenter fick förstklassig stöttning. Sofie som mycket framgångsrikt tränas av Värmlandssonen och OS-guldmedaljören Stefan Holm kommer, i likhet med många av de svenska toppstjärnorna på galan, nu att rikta blickarna mot OS i Rio de Janeiro och de sista förberedelserna inför denna globala idrottsfest.

160727 under friidrottstävlingen Folksam Grand Prix den 27 juli i Karlstad Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / Cop 185

En annan svensk kaststjärna, Kim Amb, var även han pressad när han skulle kasta i sjätte omgången. Bålstasonen lyckades dock samla sina nerver och säkrade segern med ett kast på 79.42.

800 meter män var ett lopp med många meriterade löpare. En som var överraskande nära de främsta aktiva på denna klassiska distans är Sävedalens Andreas Kramer. Efter en väldigt offensiv fighterinstinkt ända in på mållinjen så noterade han nytt personbästa med 1:47.24 vilket även är nytt distriktsrekord för Göteborg. Det tidigare distriktsrekordet innehades av legendariske Dan Waern med 1:47.5 från 1961. Waern var för övrigt under sin karriär en mycket populär gäst på Tingvalla där han noterade svenskt rekord och världsrekord på 1000 meter 1959 med resultatet 2:17.8. Detta svenska rekord på 1000 meter stod sig ända till den 15 juli i år då Stenungsunds Johan Rogestedt vid Folksam Grand Prix-galan i Göteborg hade tiden 2.17:67! Men i kväll var det som sagt en annan svensk medeldistansare som levererade en mycket stark insats. Andreas Kramer är en löpartalang som säkert har många framgångrika år framför sig!

Det var flera goda svenska prestationer som alla friidrottsvänner kunde njuta av i den fina Värmlandskvällen. Malmö AI:s medeldistans stjärna Jonas Leandersson har verkligen haft en lyckad utomhussäsong så här långt. Vid Karlstad Grand Prix tog han sig an den för honom aningen ovana distansen 3000 meter och sprängde mållinjen efter mindre än åtta minuter genom att notera goda 7:59.68 och även vinna loppet. Ett annat kvalitativt resultat var 68.01 i slägga av Ullevis EM-finalist Tracey Andersson.

Den olympiska huvudidrotten står sig stark i Värmlands residensstad och Karlstad Grand Prix 2016 är ytterligare ett bevis på det.

Fullständiga resultatlistor finns här.

Se SolstaFotos bilder från arrangemanget här.

Stort tack till titelsponsorn Folksam, alla andra samarbetspartners och publik för en underbar kväll! Tack också till alla funktionärer och aktiva som gjorde tävlingen till en riktig höjdare!

Karl Johan Bertil Storåkers