Dags för Sofie Skoog i olympiska spelen

Så är det dags! Kl. 15.00 idag gör Sofie Skoog sin olympiska debut! Tjejen från Ekshärad står inför en mäktig uppgift. Den kvalhöjd som satts upp är 194 cm! Det är exakt lika högt, som Sofie tog i vintras och är alltså lika med den allra högsta höjd hon tagit i karriären. Men kommer det verkligen att behövas 194? Tveksamt – det kan räcka med att vara felfri till närmast lägre höjd, för reglerna garanterar att det blir minst 12 i finalen.

Utgångsläget är för Sofie precis så utmanande som hon älskar. Statistiskt ligger 18 av de 36 deltagarna före henne på årsbästalistan, hänsyn är tagen till resultat uppnådda såväl inne som ute. De 36 är uppdelade i två parallella grupper och båda grupperna har samma höjningsschema och banorna ligger alldeles intill varandra. Sofie hoppar i B-gruppen tillsammans med rutinerade europamästarinnan Ruth Beitia från Spanien och belgiskan Naffisatou Thiam, mångkampsvinnaren, som ju noterade fantastiska 198 i sjukampen! I A-gruppen finns Sofies lagkamrat, Erika Kinsey, och i hennes grupp hittar vi bland många andra årets världsetta Chauntee Lowe och hennes unga landsmaninna Vashti Cunningham. Den amerikanska junioren, född 1998, vann inomhus-VM i Portland i vintras – en tävling där Sofie slutade fin femma!

Vi håller tummarna för att Götas leende Sofie skall lyfta sig och ge oss en överraskande finalplats! Lycka till!

/Anders Borgström