Baltic Sea Youth Games till Karlstad 2019

Under helgen som gick avgjordes Baltic Sea Youth Games i Vitryska Brest. Det är en stor tävling som hålls vart annat år sedan 1999 med ca 15 olika sporter varav friidrott är en av dem. Alla länder runt omkring Östersjön är inbjudna och tekniskt sett är det regioner som är inbjudna medans några länder endast en trupp medans andra skickar flera lag från olika regioner. Göta åkte med 10 aktiva i 14 och 15 års åldern tillsammans Skåre Handboll ned som Karlstads delegation tillsammans med några kommunpolitiker och fritidskonsulenter. Friidrottstävlingen var en mycket högkvalitativ tävling med mycket bra motstånd i samtliga grenar. Då de deltagande länderna hade lite olika regler angående redskapsvikter och häck avstånd m.m. så blev det en lite kaosartad start på tävlingen innan de rätta förhållandena fixades.

 

Amanda Fridberg persade rejält i släggan till 56.09! Nytt distriktsrekord för F15 med 3 kg släggan och befäste sin andraplats i Sverige statistiken i F15. Det ledde även till en andraplats i den tuffa tävlingen. I diskus blev det tävlande med 1kg diskusen i stället för som i Sverige 0.75 kg diskusen men hon klarade det bra ändå och kastade 33.24 för att placera sig trea.

Hanna Karlsson fortsätter sin pers-sommar med pers i alla tre grenar hon ställde upp i denna tävling. I häcken kapade hon denna gången rejält till 12.47 och gick med det in som ny sverigetrea i F14. På 300m sprang hon in som femma på ett nytt pers 42.86. Slutligen kastade hon även spjut och satte även personligt rekord där med 22.16

Lova Perman sprang både 800m och 3000m inom loppet av några timmar vilket självfallet blev riktigt tufft. På första distansen 800m lade hon mest krut och sprang i mål på 2:222.64. Nytt personligt rekord och en femteplats i tävlingen. Till 3000m loppet fanns dock inte samma krafter kvar denna gång men ändock så klarade hon sig igenom loppet strålande bra och gick imål på 11:26.74.

Felicia Eriksson satte också personligt rekord på 800m med 2:39.39, första gången under 2:40!

Maria Grenegård dubblerade handboll och friidrott denna helg och dagen innan friidrotten fick hon sig en rejäl smäll som gjorde hennes kastarm öm så utan de bästa förberedelserna kunde hon ändå få iväg spjutet 34.82. Bättre än alla tävlingar inna världsungdomsspelen förra helgen då hon överskred 40m.

Elin Petersen hade också en tuff helg med dubbleringar med friidrott och handboll. För Göta sprang hon 300m och 80m häck på tiderna 47. 65 och 14.18 nytt personligt rekord häcken!

Emmy Jansson hoppade längdhopp och sprang 100m. I längden hoppade hon 4.52 och på den för 14 åringar ovanliga distanes 100m mäktade hon med 14. 32.

Oliver Ellström sptang in på 39.69 i 300m loppen en hundradel från pb och

Alfred Aakre hade en bra dag med personligt rekord i både häck och längd 12.58 avverkade han först försöksheatet på och sedan i finalen putsade han tiden ytterligare till 12.49 trots hela -1.9 i vind. I längden fick han dock vinden i ryggen och i längsta hoppet som mätte 5.59 hade han tyvätt 2.6 i medvind. Ändå ett riktigt bra hopp.

Frits Moström körde längd och 100m och sprang på 13.92 på 100m och hoppade 4.99 i längden.

 

Totalt sett en mycket bra tävlingsdag och efter tävlandet möttes vi dessutom av nyheterna att Karlstad vunnit arrangemanget för den 11 upplagan av spelet 2019.

Det betyder att vi har en riktigt rolig friidrottssommar 2019 att se fram emot med både Stora SM och Baltic Sea Youth Games! (utöver de vanliga arrangemangen förstås!)

Karlstad delegationen på väg till frukost första dagen.

 

IF Göta Karlstad och Skåre Handboll

 

 

Nöjda 800 tjejerna Felicia och Lova som båda satte personligt rekord.

 

Amanda tvåa i släggan med nya distriktsrekordet 56.09!

 

Göta gänget på plats (+ Elin som spelade handbollsmatch just då)

/ Felix