Stjärnspäckat Karlstad GP

Nio VM-klara svenskar tävlar i Karlstad GP ikväll och ytterligare minst tre i startfälten har möjlighet att bli uttagna senare via inbjudan från IAAF. Det handlar om Kalle Berglund på 1500 m (springer 800 m i Karlstad), längdhopparen Khaddi Sagnia och diskuskastaren Simon Pettersson.
Det är ett välfyllt program där galagrenarna pågår 18.15-20.55 men där förtävlingarna startar redan 14.26 och innehåller inte över hundra 800 m-löpare hararna inkluderade samt 60 man på 3000 m!
• SVT Play sänder 18.15-21.00 plus sammandrag i SVT2 21.45-22.15.

Höjdpunkterna:
18.15 K Stav: Svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson gör sin första tävling på fem veckor och generalrepeterar inför VM. Målet är att förbättra årsbästat 4.65 från Bauhaus-galan och ta tillbaka det svenska rekord som Michaela Meijer förbättrade med en centimeter för tre veckor sedan.

18.25 M Diskus: Det har gått nästan en månad sedan Daniel Ståhl slog Ricky Bruchs svenska rekord genom att kasta 71.29. Daniel vann på Tingvalla i fjol men nådde då inte Ludvik Daneks banrekord på 65.46 från 1973. Det hoppas han kunna slå i år och vindarna verkar dessutom blåsa åt rätt håll. Sex av sju man i startfältet har personligt rekord över 64 meter och bland dem finns VM-klara Niklas Arrhenius. Upsalas Simon Pettersson som har har bra chans att också få en VM-biljett.

18.30 K 3000 m hinder: Örgrytes Maria Larsson sitt personbästa med över tio sekunder när hon för två veckor sedan gjorde 9:39.96 och underskred VM-kvalgränsen. VM-formen ska snart vara på plats och målet är att sätta pers på Tingvalla.

19.15 K 800 m: Hanna Hermansson från Tureberg började med friidrott så sent som för 2,5 år sedan och chockade genom att i maj sänkte det personliga rekordet till 2:00.94 och kvala in till VM. Ikväll möter hon fyra tjejer med personbästa aningen över hennes bästa tid och med bra harjobb finns förutsättningar att göra under två minuter.

19.30 M 400 m häck: Upsalas Isak Andersson var sexa på JEM22 för 1,5 vecka sedan och har i sommar förbättrat sitt personliga rekord med 1,5 sekund till 50.05. Det placerar honom åtta på den svenska genom-tiderna-listan. Riktigt bra motstånd får han av qatarlöparen Abderrahmane Samba som gjort 48.31 och vann Diamond League-galan i Doha i maj. Kan Isak utnyttja det till att bli åttonde svensk under 50 sekunder?

19.35 K Höjd: IF Götas OS-sjua Sofie Skoog är VM-klar efter att två gånger denna sommar fixat kvalgränsen 1.94, senast i Londons Diamond League. Då slutade hon fyra, placeringen bakom Erika Kinsey som också kvalade in till VM. Ikväll möter de tyskan Jossie Graumann och Polens Urszula Gardzielewska som båda har personbästa på 1.92 resp 1.93.

19.40 M/K Längd: Vad sägs om en mixad längdtävling med män och kvinnor som också tävlar i lag? IF Göta testar något nytt och startfältet är riktigt bra med tre svenska åttametershoppare och de tre bästa svenskorna med Khaddi Sagnia i spetsen. Hon är inte uttagen till VM men har goda möjligheter att få en inbjudan av IAAF, årsbästat 6.72 är bara tre centimeter från VM-kravet. På herrsidan möter Michel Tornéus färske åttametershopparen och JEM22-bronsmedaljören Thobias Nilsson Montler samt Andreas Otterling som jagar årets första hopp över åtta meter.

20.15 M Spjut: Tre svenskar har kastat över 80 meter i år och två av dem är på plats på Tingvalla – Södertäljes Gabriel Wallin, 82.01, och Thorengruppens Jiannis Smalios, 80.44. De möter bl a tyskarna Lars Hamann och Bernhard Seifert som båda gjort över 84 meter men inte lyckades kvala in till VM i den stenhårda inhemska konkurrensen.

20.55 M 800 m: Sju man har personligt rekord under 1:46 och en av dem är färske JEM22-vinnaren Andreas Kramer från Sävedalen som i lördags noterade 1:45.75 i Belgien och kvalade in till VM. Han får ypperligt motstånd och har det svenska rekordet bara tre tiondelar bort. Och vad kan färska 3:36-löparen på 1500 m, Kalle Berglund, göra i sitt första lopp på distansen för sommaren?

Startlista

Resutatlista
/Jonas Hedman