Lag-SM brons till IF Götas damer

Det var med glada miner och en synligt stor portion av laganda som IF Göta åkte samlad trupp, både dam- och herrlag, till Helsingborg och lag-SM finalen efter att båda lagen på ett lysande sätt kvalificerat sig vidare efter kvaltävlingen på hemmaplan i maj. Efter en lång bussresa med uppsnack och redogörelse av tävlingsdagens förutsättningar visste både dam- och herrlaget att de på plats skulle möta hårt motstånd från storklubbar som Spårvägen och Ullevi. Men målet var att knipa en fjärdeplats för båda lagen, detta för att slippa kval till finalen under 2019. Vi visste att det var möjligt för båda lagen om alla presterade sitt absolut bästa för dagen, vi visste också att den fanns en chans till medalj på damsidan…

180706 Lag-SM med IF Göta i Helsingborg den 6 juli 2018
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Dagen startade  med en stark gren för IF Göta där Oscar Vestlund och Josefin Berg gjorde vad de skulle i släggringen. Oscar vann herrklassen med resultatet 67.34 och Josefin slog årsbästa och placerade sig tvåa i damklassen på 56.02 med god marginal till tredje bästa kvinna. Vidare under den första delen av dagen kunde vi glädjas åt att se Minna Svärd, hemma under sommaren från USA, springa hem en tredjeplats i damernas 400m häck på 58.74. Jakob Masth Larsson i herrarnas 400m häck, som nu mycket glädajande tagit sig tillbaka efter en lång period med skador, sprang även han in på en tredjeplats på tiden 57.02.

Vidare i kastringen fick vi ytterligare glädjande besked där Erica Larsson vann damernas diskus med liten mariginal, 24cm (47.72), och tog därmed hem viktiga poäng. Ulf Ankarling som inte tävlat på ett antal år klev nu in i både diskus- och kulringen och gjorde det med minst sagt bravur! Efter några felträffar i diskusen fick han på en fullträff och diskusen landade då strax innan 55 meters sträcket (54.40) vilket placerade han fyra i gruppen bakom giganter som Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

Efter vinsten i damernas diskustävling börjar tjejerna få medaljvittring efter att även Ida Hansen sprungit ett mycket fint lopp på 200m (25.06) och spänningen ökade ytterligare…

180706 Lag-SM med IF Göta i Helsingborg den 6 juli 2018
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Göta-tjejerna fortsatte att kriga på och Frida Wistfors i 800m plockade hem viktiga poäng när hon sprang om inte bara en, utan två löpare. Sofie Skoog stod för stabiliteten i höjdhoppstävlingen och plockade redan hem vinsten efter sitt hopp på 1.76 men gjorde även tre bra försök på 1.91 där tävlingen tog slut för denna gång. Herrarna fortsatte leverera i kastgrenarna där Jakob Eriksson knep andraplatsen i herrarnas spjut med resultatet 63.89.

Vi hade nu kommit till den senare delen av tävlingsdagen och herrlaget hade i detta läge ett antal poäng som behövde plockas för att nå en fjärdeplats mot ett stenhårt motstånd. Tjejerna hade i det här läget en riktigt bra medaljchans om allt gick vägen de sista grenarna. Och det gjorde det. Efter de två sista löpgrenarna, 400m där Linn Bäcklin placerade sig 5a (59.38) och Lova Permans 5e plats på 1500m (5.99,39), så visste vi till och med innan stafetten att det var klart med en bronsmedalj för Göta-tjejerna. Lycka och lättnad var ett faktum!

180706 Lag-SM med IF Göta i Helsingborg den 6 juli 2018
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Både herr- och damlaget visade på stor kämpaglöd och laganda ända till de sista stegen över mållinjen i stafetten 4x100m för respektive klass. Denna laganda och kämpaglöd som de visat från kvalet i Karlstad en solig lördag i maj fram till sista momenten i lag-SM finalen i Helsingborg där vi återigen visade att IF Göta är att räkna med och vi höll fast vid att vara den bästa friidrottsföreningen utanför storstadsregionerna. Det är med stor glädje vi ser tillbaka på helgens tävlingar och ett SM-brons, och med stor längtan blickar vi redan mot nästa års lag-SM tävlingar som helt klart är en av årets höjdpunkter!

Samtliga resultat i respektive gren samt lagpoäng hittar ni här.