Magisk friidrottskväll i Karlstad

Friidrotten har under lång tid varit starkt förankrad i Karlstad. Emellertid måste den 25 juli år 2018 betecknas som ett mycket viktigt datum för den olympiska huvudidrotten i Värmlands residensstad. Med bra väder, en engagerad publik, flera världsresultat av svenska aktiva och två fantastiska svenska rekord blev det en magisk friidrottskväll när Karlstad Grand Prix genomfördes på Tingvalla IP.

Förra året noterade Sävedalens Andreas Kramer nytt svenskt rekord med 1:45.13. I kväll blev det en aning annorlunda lopp och Sävedalenslöparen passerade faktiskt 600 meter på en tydligt sämre tid än förra året. Däremot avslutade han bländade och var mycket stark på upploppet. Det nya svenska rekordet lyder på 1:45.03. Karlstadspubliken älskar Andreas Kramer och kärleken är tydligt besvarad!

I år har Angelica Bengtsson genomfört flera bra tävlingar och tog tidigare under sommaren tillbaka det svenska rekordet från sin rival Michaela Meijer. Hässelbyhopperskan hade före Karlstad Grand Prix framhållit den goda stämningen på galorna i solstaden och det var verkligen en magisk atmosfär även i kväll på Karlstad Grand Prix. När Angelica tog sig över den nya svenska rekordhöjden 4.73 var det nästan som att det gick att ta på den kollektiva glädjen bland alla idrottsvänner som i kväll var på plats. Under årets utomhussäsong har Hässelbys världsstjärna visat en jämnhet på höga höjder vilket kan vara extra viktigt inför Europamästerskapen i Berlin då nivån i Europa är hög i år.

Våra storstjärnor Daniel Ståhl och Armand ”Mondo” Duplantis gjorde ingen som besökte Tingvalla IP i kväll besviken. Spårvägens Friidrottsklubbs Daniel Ståhl noterade nytt banrekord med fantastiska 69.11. Det gör honom till trea på årets världsbästalista. ”Ståhlmannen” från Järfälla har en stegrande formkurva och bjöd på friidrottsshow på Karlstad Grand Prix. Armand ”Mondo” Duplantis levererar denna sommar världsresultat på rad. I kväll raderade han ut Patrik Kristianssons (numera Klüft) femton år gamla banrekord genom att hoppa fina 5.80. Därefter försökte han på den 5.94, vilket skulle varit nytt svenskt rekord och juniorvärldsrekord. Emellertid gjorde ”Mondo” ingen besviken genom att notera goda 5.80.

Vidare kan noteras goda 83.67 av Cheng Chao-Tsun i det manliga spjutet, en av spjutprofessor Anders Borgströms adepter från Taiwan. IF Göta Karlstads stora stjärna Sofie Skoog vann det kvinnliga höjdhoppet med 1.90. På kvinnliga 800 meter var det ett världsresultat genom att USA:s Ce´aira Brown noterade 1:58.01. Och ett antal årsbästaresultat och personliga rekord presterades av svenska och internationella aktiva. Folksam Grand Prix-serien, där Karlstad Grand Prix är en av deltävlingarna, är som bekant ett utmärkt tillfälle för många aktiva att prestera på topp. Förhållandena denna eftermiddag och kväll var på många sätt mycket goda i Karlstad. Tingvalla IP fick hela fem nya banrekord.

Publiksiffran vid årets upplaga av Karlstad Grand Prix 2018 var 4589. Dessa personer och tävlingsgeneralen Johan Engberg samt hela arrangerade IF Göta Karlstad har all anledning att vara mycket nöjda med årets arrangemang.

Den 25 juli år 2018 är för evigt inristad i historieböckerna för friidrotten i Värmland. Det var en magisk kväll på Tingvalla. Något att minnas för lång tid framöver!

Karl Johan Bertil Storåkers

Fullständiga resultat här.

Solsta fotos bilder från tävlingen här.