TIO medaljer på SM i Borås!

När Borås bjöd på regn, bjöd Götas aktiva på strålande prestationer under helgens SM-tävlingar. Med en otrolig grenbredd kan vi tillgodoräkna oss TIO medaljer och hela 18 topp-8- placeringar, ett historiskt starkt svenskt mästerskap av IF Göta och den 22 aktiva starka truppen.

Fredag:

Fredagens SM-tävlingar rivstartade med fyra medaljer för Göta. Den mest efterlängtade, av ädlaste valör, stod Caroline Näslund för när hon med nöd och näppe kunde kasta hem sitt första SM-guld med resultatet 51.90 m. Spjutfinalen kom att bli en av de jämnaste tävlingarna under helgen där fyra kastare låg inom 70 cm.

Nästa guldmedalj och en annan rivstart stod Henrik Larsson för när han, på ett till synes lekande enkelt sätt och med ett leende på läpparna, kunde springa hem herrarnas final på 100 m. Vinnartiden stannade på 10.43s i -1.1m/s.

Oscar Vestlund, den alltid pålitlige mästerskapskastaren har under sommaren gjort flera tävlingar över 70 m. Under släggfinalen bjöd han på en jämn serie med ett längsta kast av 67.85 m, vilket kom i den tredje omgången. Oscar lägger till ett silver i den fina medaljraden.

Löparfenomenet Jonas Leandersson var på herrarnas 10 000 m 4a över mållinjen, men kunde efter en närmare granskning av sekretariatet tillgodoräkna sig ett brons. Detta efter att det utdelats några ordentliga knuffar band de andra löparna med ca 300 m kvar till mål. Jonas var den mest löpstarka genom hela loppet, men tempot blev aningen för högt under det sista varvet.

Övriga götister som under fredagen tävlade var Emilia Malmehed i damernas kula som stod för en jämn stötserie och slutade på en fin 5e plats. Victor Pettersson slutade 10a i längdfinalen, Oskar Erixon kom 5a i längdhoppets b-final, Emilia Kjellberg sprang 100 m försök men lyckades inte ta sig vidare till final, och på samma sätt slutade det för Markus Ögren på herrarnas 400 m försök. Emilia presterade säsongens bästa lopp med 12.16, med hänsyn tagen till motvinden och Markus lopp är också helt i paritet med säsongen i övrigt om vi väger in de yttre betingelserna.

Lördag:

Lova Permans framfart på 400 m har nog inte undgått någon. Redan i försöken visade hon form och fortsatte leverera även när det var finaldags. Lova var som vanligt stark på upploppet och kunde ta sin första individuella SM-medalj i form av ett fint brons. Tiden 54.22 var personligt rekord!

Olivia Weslien gjorde en stark final på 1500 m där hon tillslut slutade på en mycket fin 5e plats. Efter en långsam inledning av loppet hade Olivia mycket kvar på slutet och gjorde en strålande insats. Andra starka prestationer under lördagen stod Lovisa Ellström för med ett nytt PB i 800 m försöken, tiden 2:13.04 räckte tyvärr inte till final. Wilma Karlsson slog även hon ett nytt PB på 3000 m hinder med tiden 10:46.36 när hon slutade 8a i loppet. Amanda Fridberg kastade diskuskval och noterade 37.84. I släggfinalen slutade Amanda 12a på 49.30. För Anna Back Nilsson slutade helgen snöpligt efter islag på tredje häcken i försöken på 100 meter häck.

Söndag:

Det haglade medaljer över Göta även under söndagen. Henrik Larsson tog hem sitt andra guld för helgen på 200 m, i ett lopp där han överlägset kunde vinna på den finfina tiden 20.80s (-2,3)! Segerfirandet kunde börja redan efter 150 m sprungna varpå Henke, likt på 100 m, med ett leende på läpparna kunde korsa mållinjen. Den tiden i den motvinden är väldigt mycket värt!

Hanna Karlsson har visat god form under sommaren och stod för ett mäktigt lopp i 400 m h finalen för damer. Hanna fick en fin resa hela varvet runt och var stark på upploppsrakan. Den fina insatsen resulterade i en silverpeng, Hannas första individuella SM-medalj. Värt att notera är att Hanna, precis som Lova, är född -03!

I damernas längdhoppsfinal var det tajt om medaljerna. Kaiza Karlén inledde urstarkt med ett hopp på 6.50m, vilket också blev hennes längsta för dagen. Resultatet stod sig väl tävlingen ut och Kaiza kunde ta med sig ett silver och en god känsla för framtida tävlingar hem till Karlstad. Damernas längdfinal kom att bli en av de bästa genom tiderna där det krävdes 6.48 för medalj och 6.20 för 5e plats.

Arvid Rydberg var felfri över höjden 2.05, något de flesta av hans konkurrenter inte var. Arvid kunde tack vare detta knipa ännu en bronsmedalj! Starkt av Arvid och mycket bra tävlat!

Efter många om och men kom Sofie Skoog till start i kvinnornas höjdhopp. Sofie tog höjden 1.81 och kunde med det titulera sig bronsmedaljör, en otrolig glädje och lättnad för Sofie! Vann gjorde numera träningskollegan Erika Kinsey.

Lova Perman slog på söndagen till igen. Denna gången med ett PB och en fjärdeplats på 800 m med tiden 2:06.12. Lova gjorde ett grymt sistavarv som gav en finfin 4e plats!

Ett utropstecken stod även Jakob Eriksson för i manligt spjut, när han med ett kast på 70.57 tog hem en fjärdeplats och ett fint nytt PB!

Övriga resultat under söndagen stod Evelina Erlandsson för i höjdhopp där hon slutade 5a! Erica Larsson slutade 8a i diskus med nytt säsongsbästa! 8a blev också Emilia Kjellberg i längd med 5.98! Jonas Leandersson slutade på en 10e plats på 5000 m med ett nytt utomhus-PB på 14:14.30.

Vi summerar en magnifik SM-tävling för de Götaaktiva. Tjejerna slutade som tredje bästa förening med endast Malmö AI och Ullevi FK före sig. Grabbarna slutade på en fin 7e plats i samma räkning!

Grattis alla Götister till bra prestationer under helgen, vi väntar nu med spänning på laguttagning till Finnkampen!