Finnkampen i backspegeln – Sofie i sin sista landskamp

Det blev nio av nio möjliga finnkampsplatser utifrån förra helgens medaljer på SM i Borås. Ett historiskt starkt IF Göta utifrån antalet uttagna, och en imponerande grenbredd fördelat på kast, hopp, sprint och långdistans. 

Ett soligt, men något kyligt, Stockholm Stadion välkomnade våra aktiva i hopp om att återigen sätta finnarna på plats. Papperskampen visade innan start 230,5–201,5 p med fördel Sverige på manliga sidan, och på kvinnliga en betydligt snävare kamp med 215,5–216,5 p, också med fördel Sverige.

Lördag:

Först och snabbast ut av götas aktiva var Henrik Larsson som på SM i Borås tog dubbla guld över 100- och 200m. Traditionsenligt är det kortare av de två loppen som är först ut på lördagen. Efter en trevande start fick Henrik upp farten och ledde större delen av loppet. Men i motvinden (-0,7) var det finnen Samuel Purola som var den starkaste löparen och som med liten marginal kunde segla förbi och först fälla sig över mållinjen. Tvåan Henrik, med tiden 10.48s, var inte fullt tillfreds med loppet men kunde ändå glädjas åt att ha plockat fem starka poäng till de svenska herrlaget.

Carolin Näslund stod under Finnkampen för ännu en stark tävling där hon lyckades kila sig in mellan de finska favorittippade spjutkaserskorna och plocka en tredjeplats. Carro stod för en otroligt jämn och fin serie med alla sex kast över 50m. Redan i den första omgången slog hon till med ett resultat av 52.48m, vilket hon putsade till ytterligare i den femte omgången med ett kast på 52.71m. Snittlängden av alla hennes kast mätte riktigt fina 51.59m(!), och den förhandstippade finländska 16-6 segern blev nu endast 15-7. Pluspoäng för de svenska damerna tack vare Carros riktigt fina tävling.

Unga Lova Perman gjorde Finnkampsdebut på 400m, en på förhand tuff gren där finska damerna förväntades ta flest poäng. Lova har tävlat flitigt under sommaren på just 400 m och nått fina framgångar, bland annat i form av ett nytt PB med tiden 54.22s satt på SM i Borås. Finnkampsloppet blev en hård strid där Lova slutade på en sjätteplats med den fina tiden 55.04s. Med sin otroliga löpstyrka var Lova en av de starkaste löparna på upploppet. En superdebut och mersmak inför framtiden!

Lördagen bjöd på ett högt tävlingstempo och flera götiser var inne på Stadion samtidigt. När Caroline Näslunds sista spjutkast precis nuddat backen var det dags för Arvid Rydberg i landslagsdebuten i herrarnas höjdhopp. Arvid som under förra helgens SM-tävlingar tog ett fint brons ställdes under Finnkampen emot hårt finskt motstånd där Finland förväntades ta flest poäng. Men, de svenska hopparna presterade på topp, även så Arvid som seglade över höjd efter höjd i första försöket. Felfri över 2.05m och med riktigt fina försök på 2.09m kunde Arvid sluta femma och plocka goda poäng till Sverige. Med detta segrade Arvid över den närmsta finländaren i årsbästastatistiken. Riktigt starkt jobbat!

I det övre skiktet av många duktiga svenska längdhopperskor hittar vi Kaiza Karlén som haft en lysande säsong med flera nya personliga rekord. Kaiza som deltagit i Finnkampen flera gånger tidigare inledde med ett hopp på goda 6.17m. Det något kyliga vädret gjorde att det tog några omgångar för tävlingen att hetta till ordentligt. Poängkampen avgjordes i den sista omgången när Kaiza kunde samla sig och öka på sitt resultat till fina 6.24m, vilket slutligen betydde en tredjeplats. Kaiza kunde således tillsammans med Maja Åskag och Khaddi Sagnia ta en trippel och vinna grenen med poängen 16-6.

Söndag:

Oscar Vestlund är en mångmeriterad finnkampskastare och stod i år igen på startlinjen i män slägga. En på förhand tuff gren där Finland har, och historiskt sett haft, många duktiga kastare. Finnarna kopplade snabbt greppet om tävlingen, och där bakom jagade Oscar med vetskap om sin goda kapacitet, vilket gav hopp om att knipa en extra placering och några extra poäng. Oscar inledde med starka 66.65m och satsade sedan friskt mot nya längder. Med ytterligare två fina kast slutade götakastaren femma, en på förhand väntad placering och med mersmak inför kommande tränings- och nästa års utomhussäsong. Väl kastat Oscar!

Hanna Karlsson gjorde seniorlandslagsdebut, efter en mycket fin säsong med fjärdeplatsen på JEM och SM-silver som höjdpunkter. Nu blev det återigen ett starkt lopp över 400 meter häck. Hanna slutade 4:a i loppet med 59.07. Bra jobbat Hanna och grattis till en kanonsäsong!

Henrik Larsson och Lova Perman tävlade igen under söndagen. För Henriks del handlade det om 200 meter och ännu ett bra lopp där Henrik slutade 2:a på 20.88. Lova sprang i stafetten över 4×400 meter. Lova sprang en bra sträcka och laget presterade 3.35 men fick se sig slagna av Finland.

Sofie Skoog gjorde sin sista tävling i landslagsdressen och det blev ett känslosamt farväl! Redan under presentationen för kvinnornas höjd svallade känslorna över och man förstod att det skulle blir en känslosam avslutning. Sofie klarade 1.77 felfri men 1.82 blev för mycket för dagen. Sofie slutade 5:a i sin sista Finnkamp. Sofie avtackades med bland annat blomma från förbundet innan och blomma från oss klubbkompisar efter tävlingen, det blev ett fint avslut och vi lär få återkomma kring Sofies karriär senare! Men så här långt, tack för alla stunder Sofie!

Den nionde Finnkampsgötisten Jonas Leandersson fick tyvärr stryka sig sent pga kände sig lite krasslig. Jonas siktar nu på Lidingöloppet närmast!

I ungdomsfinnkampen startade 2 unga götister!

Latifah Afrah sprang 300 meter häck i tufft motstånd. Latifah blev trea i loppet på 45.50 som bästa svenska! Latifah sprang också i tjejernas 4×400 meterslag och fick känna på publikstödet under ordinarie Finnkamp! Filip Sundin deltog i pojklaget och kastade spjut. Filip tog sig till landslagsdebuten via guld på USM med första kastet över 60 meter. Nu blev det en 4e plats och 58.30.

Grattis Filip och Latifah till härliga landslagsdebuter!

Nytt för i år var att Tjejmilen ingick i Finnkampen när kvinnornas 10000 meter avgjordes på Stockholms gator. I det loppet kom Olivia Weslien in på en meriterande 14e plats på nytt personligt rekord, härligt Olivia!

/Simon K & Johan