IUSM med pers och 4 medaljer

I helgen som gått har det hänt många saker i friidrotten och Göta, en av dem var att vi reste till Västerås på Inomhus ungdoms-SM. Göta stod med 11 deltagare i startlistan och var laddade för helgen.

Lördag:
Först ut på dag ett av IUSM var Josefine Johansson som skulle springa F15 60m försök. Josefine sprang i det femte utav sex heat. Hon kom i mål på tiden 8.68. Vid samma tid som Josefine sprang sitt heat så startade Nathalie Wiman Ahlstedt och Matilda Lindén kula i F15. Nathalie blev inte riktigt nöjd med sitt slutresultat och stannade på 9.71 och en 11:e plats. Matilda stötte över 11 meter, mer exakt 11.09 och säkrade därmed en sjätteplats i tävlingen!

Därefter blev det en lunchpaus för götisterna och under eftermiddagen var det dags för både Josefine och Matilda att tävla igen, denna gång i längdhopp. Många deltagare i klassen och tjejerna hoppade i två gropar, en götist i vardera. Matilda fick inte till det i sin hoppning denna dag och stannade med 3.70, där hon inte fick visa sin potential. Josefine hade en bra känsla i hoppningen men nådde inte riktigt fram till plankan i sina hopp och stannade på 4.83. Däremot den faktiska hopplängden är nära 5 meter så det bådar gott för Josefine när plankträffarna kommer!

Efter längden var det F16 400m där vi fick se Elin Rubertsson tävla. Elin gjorde ett bra disponerat lopp och sprang faktiskt snabbare på andra varvet vilket är lite ovanligare, Elin fick sluttiden 1:07.79 vilket bara var tre tiondelar från personligt rekord. Försök sprang och Lucas Björfelt i P15 1000m. Lucas hamnade först i fältet från start efter att ingen egentligen ville ta täten och dra fältet. Vid sista loppet blev det en fartökning och Lucas blev omsprungen av Didriksson från Bromma IF, men Lucas höll sig cool och bara hängde på för att spara krafterna och sprang i mål som tvåa i försöken och därmed vidare till final dagen efter. I P16 400m hade vi två killar, Valdemar Silo Andersson och Jacob Åhman, Jacob som vanligtvis springer snabbt på de lite längre distanserna. Valdemar maxade verkligen två varv och hängde på bra i sitt heat och efter mål var han helt tömd på energi. Han gjorde sitt livs snabbaste 400 och tog sig under minuten! En målsättning med loppet och sluttiden blev 59.45! Jacob sprang offensivt även han och tog sig vidare till final genom heatseger på nytt personligt rekord, 52.49. Inte lång tid efter var det försök på 1500m där båda killarna var anmälda men Valdemar fick kasta in handduken då krafterna inte fanns efter urladdningen på 400m. Däremot sprang Jacob och även där avancerade till final på tiden 4:23.59. sista teknikgrenen för Götas del blev F15 höjdhopp där Tuvali Åhser startade. Tuvali hoppade stabilt och tekniskt säkert och hoppade 1.43 som högst, men med bara en minimal rivning på 1.48.

Söndag:
Söndag morgon och tidiga starter för Götisterna. 09.00 var det dags för F15 60mh försök där Moa Karlsson och Matilda startade, och i F16 viktkastning fanns Nelli Runemark Toresson. Nelli inledde med ett X i första omgången. Men i andra rättade hon till det och satte nytt pers på 10.84! I hennes tredje kast (och Nellies sista) blev det ytterligare pers igen, den här gången 10.95! Nelli fortsätter att jaga 11m linjen. Häcktjejerna sprang bra och Matilda fick tiden 10.63 och Moa på 9.93 (PB)!

Vid lunchtid var det dags för Leo Blomberg att springa 60m försök i P16. Han kände sig i form och gick in i tävlingen med en bra känsla. Och form var han i! klockan stannade på 7.36 och noterar ett nytt personbästa, heatetta och vidare till semi. Semifinalerna däremot gick det snabbt i för samtliga. Leo sprang i det andra heatet och blev fyra i semin på tiden 7.33 och nytt pers igen! Mellan första och fjärde löpare var det bara fyra hundradelar. När resultaten rullar in så står det dock klart att Leo går vidare till final på tid! Några timmar senare så var det alltså dags för finalen. Samtliga i finalen hade sprungit snabbt i semi. Alla åtta löpare i finalen låg inom en tiondel från semiloppen så det skulle bli ett jämt lopp! Leo hänger med bra i starten och precis som förutspått så var det otroligt jämn målgång så det blev målfoto som fick avgöra hur det skulle gå. Leos tid blev 7.28! Nytt pers igen och dessutom SM-SILVER! och dessutom bara tusendelar från guldet.

I F15 viktkastning var Nathalie med och redan i första kastet så slår hon till med personligt rekord med över en meter. Med resultatet 15.12 plockade hon dessutom hem ett SM-BRONS! Nathalie gjorde även den ovanliga kombinationen att kasta vikt och hoppa stav, och tyvärr pågick de samtidigt så Nathalie sprang mellan inhoppning och kastning vilket kanske bidrog att stavhoppningen inte gjorde sig rättvis i resultatet. Nathalies resultat i staven stannade på 2.60 och en åttonde plats. Tuvali var även hon med i stavhoppet och hoppade bra, det blev dubbelt pers för henne och Tuvalis nya pers är numera 2.85.

Jacobs final i 1500m var näst på tur och det var ett tufft lopp där det slogs om guldet och silvret för Jacob. Efter att Jacob vid flera tillfällen försökte gå om kunde Noa Steiner från Uppsala IF svara och hålla ifrån och Jacob slutade tvåa på tiden 4:11.51. Så där blev det ytterligare ett SM-SILVER! Sist ut av löparna för Götas del var Lucas final på 1000m i P15. Lucas som positionerade sig längre bak vid starten av loppet kunde sedan klättra placering efter placering och inför sista loppet så var Lucas på en fjärde plats och i upploppet efter sista kurvan så lade Lucas in sista växeln och med en spurt kunde ta sig förbi trean och då plocka hem ett SM-BRONS på tiden 2:44.14!

Avslutningen på tävlingarna stod Elin för, då i längdhopp. Elin hoppade stabilt och gjorde alla sina tre hopp inom 15 cm där hennes längsta hopp mätte 4.91.

Några av ungdomarna från IUSM

En grym helg för samtliga aktiva, medaljer, personbästan och flera bra resultat och tekniska utföranden på samtliga aktiva.

/Mikael