Inomhus VM i Glasgow- Henrik 5:a i världen!

Redan på dag 1 av inomhus VM var det dags för herrarna att springa försök på 60m. Topp 3 skulle gå direkt till semifinal och därefter de 3 snabbaste tiderna. Henrik som fick på en bra start seglade ifrån övriga heatet och tog en komfortabel heatseger på fina 6.59. Tangerat säsongbästa och en direktplats till semifinal. Framme i semifinalerna var det dags för Henrik i den första av tre semifinalheat. I klart tuffare motstånd med Christian Coleman i spetsen och med betydligt svårare förutsättningar där topp två gick direkt till final imponerade Henrik när han sprang in som 3a på 6.55. Endast två hundradelar från Henriks personliga- tillika svenska rekord och med chans att gå vidare till final som en av två tider. En nervös väntan följde när semifinal 2 och 3 skulle avgöras. I semifinal 2 var bästa tid efter direktplatserna 6.57 och det gick att andas ut för stunden. I semifinal 3 som på pappret var det klart starkaste heatet blev det mer spänning, heatseger av amerikanen Noah Lyles och 6.56 som snabbaste tid efter de två direktplatserna. Det innebar att vi för första gången på 27 år hade en svensk i VM-final på 60m. I finalen gjorde Henrik återigen en imponerade insats och denna gång från en ytterbana mot namn som Noah Lyles, VM:s sprintkung från i somras, och Christian Coleman, världsrekordinnehavaren på 60m. 6.56, 5:e plats på samma tid som 4:an, bästa europé i finalen och den främsta placeringen någonsin på 60m av en svensk herre! Värt att tillägga att Henrik i finalen hängde med löpare som har varit en bra bit under 10 sekunder på 100m så det lovar gott inför sommaren!

Stort grattis till en fantastisk prestation!

Foto: Deca Text&Bild

/Kansliet