Månadens bild

Här presenteras månadens bild, från och med mars månad, med tillhörande bildtext från åren 2005 och framåt.

Månadens bild signerad Stefan Olsson, Stephan Hammar och Johan Engberg.

Juli – Året var 2009

Skanska Open föds

Tack vare kreativitet, engagerade samarbetspartners och nyfikna och hungriga ideella krafter har föreningen genom åren legat i framkant när det gäller att skapa nya evenemang och beröringspunkter med ny publik och nya målgrupper. IF Göta var först med Tjurruset och utformningen som det ser ut idag. 2005 arrangerades en tidigare nämnd hoppgala i dåvarande Löfbergs Lila Arena. För de yngre har föreningen på senare år skapat Götas ungdomskamp (en fyrkamp för barn 6-9 år med poängtabell) och Miniminiloppet och MiniKalvruset, också de för de små.

Skanska Open är ett annat sådant exempel och tävlingen föddes alltså 2009. Grundtanken var att förlänga arrangemanget Karlstad Grand Prix och göra Karlstadinvånarna uppmärksammade på att det är dags för friidrott i världsklass på Tingvalla inom kort. Detta görs såklart på bästa sätt där folk rör sig och vad är väl inte bättre än Stora Torget i Karlstad som tävlingsarena i så fall. Kulstötning hade funnits på programmet för Karlstad GP och dessa var säkert inte omöjliga att tävla två dagar i rad. Många bitar på plats, vi hade ju dessutom en flyttbar cementring på ”lager”… Problemet var nedslagsbädd och flytt av ring, samt tillstånd från kommunen att faktiskt göra detta, mitt i stan. Kommunen visade dock samarbetsvilja och Skanska och Tomas Andersson var heller inte omöjliga, tvärtom. Tillståndet beviljades och Skanska transporterade den tunga cementringen på plats och lade dessutom ut 40 ton grus som fick bilda nedslagsbädd på torget. Den 22 juli 2009 avgjordes så tidernas första Skanska Open – kulstötning på torget i centrala Karlstad. Startfältet var imponerande Maris Urtans från Litauen vann på fina 19.52 strax före amerikanen Russel Winger. På damsidan vann Carolina Hjelt. Tävlingen återkom 2010 i samma format och då vann amerikanen Dan Taylor på 19.83, ett resultat som än idag är banrekord på Karlstads stora torg. Tävlingen satte avtryck och efter det har det i det närmaste blivit standard att SM-tävlingen i kula avgörs på värdstadens torg.

När tävlingen sedan 2011 blev Skanska Open – släggkastning över Klarälven blev den också ett stort skyltfönster mot världen för ”lilla” Karlstad. Men det, det är en annan historia…   

kultavling  torget 09 281  kultavling  torget 09 355

Johan Engberg

 

Juni – Året var 2008

Götagalan blev Karlstad GP

Föreningen är nationellt sett erkänd som en duktig arrangör av större arenatävlingar. En trolig faktor till detta är att vi konsekvent valt att arrangera minst en större arenatävling per år sedan 1999. Detta har varit viktigt för föreningens interna utveckling, för att attrahera sponsorer och inte minst för att locka nya barn och ungdomar att börja med vår idrott.

Att arrangera högkvalitativ arenafriidrott är inte lätt. Det märks inte minst på hur många arrangörer runt om i landet som har försökt och sedan försvunnit genom åren. Det krävs mycket jobb och en hel del pengar i insats eller investering för en arrangemangskväll. En kväll som inte får regna bort och göra att publiken uteblir.

För att hitta någon form av trygghet för de arrangörer som ändå ser vikten av toppklassig arenafriidrott i levande livet på hemmaplan har Svensk Friidrotts sponsor Folksam sedan en längre tid engagerat sig och under paraplyet Folksam Grand Prix underlättat arbetet. Samarbetet med Folksam Grand Prix-serien fördjupades 2006 genom att de tre arrangörerna (Göteborg, Sollentuna och Karlstad) tillsammans med Svensk Friidrott skapade en grupp för seriens utveckling och kom överrens om att arbeta med Folksam Grand Prix-serien över en längre tidshorisont.

Med detta i ryggen kände föreningen ännu mer medvind för Götagalan. Kanske skulle arrangemanget inte hålla föreningens kassör vaken om nätterna längre. I samband med detta förhandlades det fram ett TV-avtal (TV4) för arrangemangen i serien redan året tidigare (2007). Helt plötsligt spelade Karlstad på en nationell spelplan mer än i bara friidrottskretsar. Självklart tyckte Karlstads kommun att detta var positivt och efter dialog kom föreningen och staden överens om att ett namnbyte var på sin plats. Det inarbetade Götagalan byttes ut mot Karlstad GP. Helt plötsligt hette tävlingarna i Folksam Grand Prix-serien Göteborg GP, Sollentuna GP och Karlstad GP.

När detta skrivs har namnet blivit inarbetat och tydligt satt Karlstad på kartan, vilket inte minst har underlättat för mången internationell aktiv (som inte längre behöver ta omvägen om GÖTEborg för att tävla på GÖTAgalan).

Den första upplagan av Karlstad GP genomfördes den 28 juli – 2008 i strålande sol. Publiken i Karlstad (5 156 personer) var som vanligt störst på hela Folksam Grand Prix-serien. Den var dock betydligt mindre än de 385 000 som såg sändningen i TV4. Vi var många som tyckte att det var lite mäktigt att efter arrangemanget kunna cykla hem och slå på den inspelade TV-sändningen för att se bland annat Stefan Holms sista tävling på Tingvalla IP.

karlstad gp 2008 071

Kassör Curt Nordh kunde även andas ut och konstatera att den första upplagan av Karlstad GP bar sig ekonomiskt (så väl idrottsligt som uppmärksamhetsmässigt). Detta skedde genom hårt ideellt arbete från många föreningsmedlemmar och en god uppställning intressanta aktiva som meeting director Anders Tallgren lycktas få till Tingvalla IP.

Stephan Hammar

 

Maj – Året var 2007

Ett av de bästa åren idrottsligt i modern tid

2007 kom att bli att mycket framgångsrikt år för föreningen! 2006 hade också varit strålande för föreningen med fem aktiva vid EM i Göteborg och damguld och herrsilver på lag-SM, detta för att nämna något. 2007 innebar inget Europamästerskap men på den andra punkten, lag-SM, blev facit detsamma som 2006. Alltså guld för damernas lag och silver för herrarnas. Men på många andra punkter överträffade 2007 det föregående året och får anses som ett av föreningens bästa ur ett nationellt perspektiv.

Föreningen tog totalt 52 individuella SM-medaljer! Detta ska jämföras med exempelvis 38 stycken 2006 och 32 stycken år 2013. Lägg därtill 9 medaljer vid stafett-SM! Föreningen hade en mycket bra helg på Källbrinks IP i Huddinge när stafett-SM avgjordes. Helgen summerades till smått fantastiska 4 guld, 4 silver och 1 brons. Nio av tolv lag till start tog medalj!

IF Göta 4x400 meter SM2007

Bildtext: Laget som tog silver på 4×400 meter vid stafett-SM. Från vänster; Louise Fredriksson, Emma Björkman, Louise Gundert och Erica Mårtensson.

Detta sammantaget bidrog till en fin tredje plats bland Sveriges friidrottsföreningar när de årliga SM-poängen sammanräknades. En bidragande orsak var såklart de 11 senior-SM gulden 2007! Tro det eller ej men antalet senior-SM på en säsong har överträffats tidigare. 1990, 1993 och 1994 tog föreningen hela 13 senior-SM guld. Det förstnämnda året, 1990, innebar också tre EM-medaljer och Patrik Bodéns fantastiska världsrekord i spjut.

Men åter till 2007; Även ungdomarna presterade bra. På lag-USM ledde herrar Mats Lenell och Per Velander sitt ungdomslag till en fin bronsmedalj när tävlingarna avgjordes på Slottsskogsvallen i Göteborg.

Elva götister gjorde landslagsuppdrag under 2007 och då ska vi veta att ett rejält sparkapital inte fick chansen på grund av bland annat skador. Eller vad sägs om aktiva som Mikael Jakobsson, Louise Gundert, Emma Rienas, Louise Fredriksson och Simon Johansson?

Återigen var föreningen representerat i internationella mästerskapssammanhang. Erica Mårtensson deltog vid VM i Osaka och gjorde det riktigt bra. Det blev personligt rekord på 400 meter häck i försöken med 56.19, vilket räckte till en fin, meriterande semifinalplats.

Johan Engberg

 

April – Året var 2006

Karlstad Minilopp blir ett jättearrangemang

2006 blev året då föreningens stora barnarrangemang Karlstad Minilopp tog ett stort kliv till att bli en verklig motionsfest för alla barn. Efter en längre tids samtal med McDonald´s ingick föreningen ett samarbete som möjliggjorde att arrangemanget Olympic Day Run Happy Mil blev en del av Karlstad Miniloppsfesten. Tidigare hade barn givits möjlighet att delta i Karlstad Minilopp och springa den långa och numera klassiska banan runt Sundstatjärn. Med Olympic Day Run Happy Mils intåg gjordes en kortare bana som mer var anpassad för barn 0-6 år och därmed hade de också chansen att dleta i Miniloppsfesten. Detta medan de äldre barnen, 7-12 år, traditionsenligt drog iväg längs den längre banan. För att skapa ännu större intresse för arrangemanget hade föreningen, tillsammans med McDonald´s arbetat för att få till en hel del sidoaktiviteter så som ansiktsmålning, hoppborgar, stora prispåsar till alla barn, prisutdelning med simhopperskan Anna Lindberg och inte minst höjdhoppsskola med Stefan Holm på Sundstaområdet. De 1400 deltagarna som gjorde fredagskvällen till en fest var en klar ökning från de förutvarande åren, tex. 200 fler än året innan.

månadens bild

Noterbart är även att detta var det sista år som Karlstad Minilopp och Karlstad Stadslopp genomfördes på olika dagar. Sedan 2007 genomförs de båda loppen under lördagen, ännu ett steg i att göra arrangemanget/-en till en ännu större folkfest!

Stephan Hammar

 

Mars – Året var 2005

Lindorffs Hoppgala 24 februari

2004 hade varit ett händelserikt år där föreningens 100-årsfirande på olika sätt manifesterades. Vi var nog egentligen både nöjda och stolta med de olika aktiviteterna och inte minst SM på Tingvalla blev på många sätt en stor succé.

Vid OS i Atén hände det smått osannolika att Sverige tog tre guld genom Carolina Klüft, Christian Olsson och så då förstås Forshagas, Kils, Karlstads och Värmlands egen stolthet Stefan Holm! Svensk friidrott hade fantastiska framgångar och intresset hos media, sponsorer och allmänheten var på topp!

finpexbilder 1331   finpexbilder 1348

Nyblivna Olympiamästarna Stefan Holm och Carolina Klüft tillsammans med blivande VM-medaljören Emma Green, gästade Lindorffs hoppgala.

Inspirerade av detta och att Löfbergs Lila Arena (LLA) då fortfarande var tämligen ny och fräsch föddes under hösten tankarna på en inomhusgala! Vi konstaterade tämligen snart att det var i princip helt omöjligt med löpgrenar och valde då att satsa fullt ut på hoppgrenarna. Det visade sig också svårt (och dyrt) att få till sandgropar och därför blev det i slutändan höjd och stav som stod på programmet!

Lindorffs Hoppgala blev galanamnet och datumet sattes till 24 februari. Förenings fantastiska funktionärer gjorde som vanligt ett enormt arbete och bara att bygga upp banorna på isen krävde både tålamod och kunskap.

OS-mästarna Stefan Holm och Carolina Klüft var förstås de stora affischnamnen och de lockade tillsammans med övriga aktiva ca 4000 åskådare. Jaroslav Rybakov var ofin nog att vinna höjdhoppet på fina 2,35 före Stefan som trots lite småskavanker innan klarade 2.30. Veckorna senare fick Stefan revansch då han vann Inomhus-EM i Valencia på 2,40! I damernas höjd blev Carro trea på 1,86, samma höjd som en viss Emma Green vann tävlingen på! Emma fick sitt genombrott på sommaren när hon knep bronset på VM i Helsingfors.

Annars var det manliga stavhoppet som publiken gillade mest. Amerikanerna Jeff Hartwig och OS-tvåan Toby Stevenson bjöd på stor show vid presskonferensen dagen innan. Toby som gjort sig känd genom att hoppa med hockeyhjälm fick dagen till ära en ny lila hjälm av Färjestads backbjässe Zdeno Chara. Tävlingen vanns av Jeff på utmärkta 5,76, decimetern före Alhaji Jeng. Damernas tävling vann dåtidens svenska rekordhållerska och vid tiden Karlstadboende, Kirsten Belin, på 4.20.

I övrigt från tävlingarna kan bland annat noteras att Victoria Dronsfield vann F15 i förtävlingarna på utmärkta 1,62 och att Maja Rogemyr var sexa på 1,52. Och i herranas förtävling kom Sofie Skoogs storebror Kim trea på 1,96.

4000 åskådare, norska förtaget Lindorff som huvudsponsor och direktsändning i relativt nya TV3 räckte inte för att fixa ekonomin. Det blev ca 150 000 kr back trots ett fantastiskt engagemang från alla inblandade och inte minst alla funktionärer! Där finns nog också den största anledningen till att det inte blev någon fortsättning. Så 2,35 resp 1,86 och 5,76 resp 4,20 står sig fortfarande som banrekord i Löfbergs Lila Arena, numera Löfbergs Arena!

Stefan Olsson