Du har väl inte missat ”Veckans bilder”?

I år fyller IF Göta Karlstad 110 år. Det uppmärksammar vi bland annat genom ”Veckans bilder” här på hemsidan. En gång i veckan presenteras två bilder som symboliserar föreningens första 110 år. Bilderna presenteras varje torsdag, med tillhörande bildtext, en med friidrottsanknytning och en för övrig verksamhet. Veckans bilder är signerade Anders Borgström.

Nedan hittar du de två senaste bilderna. Vill du se de tolv tidigare och även följa kommande veckors bilder gör du det här.Kolla även in anekdoterna, varje vecka läggs det upp sju nya. Totalt kommer det bli 365 stycken, en för varje dag under detta jubileumsår.

14. Sandbäckstjärn – en idrottshistorisk arena

Den ligger där, idyllisk och trolsk – norr om Regementets Idrottsplats. Och där har spelats bandy, stor bandy! Med jättepublik! När lilla Slottsbron gick till SM-final i bandy 1934 nådde man, på Stockholms Stadion, oavgjort mot regerande mästarna IFK Upsala, som året innan hade besegrat IF Göta med förkrossande 11-1 i finalen! Men nu var det det oavgjort mot det andra Värmlandslaget – och det stod sig efter förlängning. Ingen ”sudden death” eller ”golden goal” på den tiden. Omspel skulle ske påföljande helg. Men isen på Stadion hann smälta och i hast förflyttades matchen till lilla Sandbäckstjärn. Och runt tjärnet samlades 8660 betalande åskådare – och därutöver ytterligare några tusen, som sprängde de provisoriska avspärrningarna. Till värmlänningarnas hänförelse utklassade Slottsbron sina motståndare med 6-0! Fem år senare fick Sandbäckstjärn förnyat förtroende som storarena när det rådde isbrist på annat håll. Nu var det landskamp mellan Sverige och Finland – och den kom att spelas på ett uppsågat, jättelikt isflak på Sandbäckstjärn. Uppsågat?? Ja, för att få bort det vatten, som samlats på isen tog man till den drastiska åtgärden att såga ut en rektangel – och si, med ett mäktigt slurp lyfte sig isflaket och erbjöd spelbar is!

Och fortfarande in på 1960-talet, innan konstisen på Tingvalla Isstadion kunde besegra milda vintrar, kunde det hända att matcher genomfördes på Sandbäckstjärn – som den på bilden, där Tomtedansen – den traditionella annandagsmatchen mellan Göta och Slottsbron i hast fick flyttas till den högt kvalificerade reservarenan – och det året var 1951!

Tomtedansen- 1951

 

13. DemontränarenGötagalan Ulf Karlsson nr1

När Göta fyllde 100 år kom erkännandet. Ulf medgav att han var bigamist. Hustru Cia ryggade till och flera började skruva på sig – men när Ulf berättade att den andra frun hette Göta och att det var en kärlek som hållit i sig sedan tidiga tonåren spreds leenden över allas läppar! Ulf Karlsson är som få andra förknippad med Göta och friidrotten. Efter en god karriär som aktiv som innehöll SM-silver i mångkamp – ja, även guld om man räknar in militär femkamp – blev det tidig tränarkarriär med uppstart av Friidrottsskolan 1972. Och ur en av de första kullarna kom den kanske mest framgångsrika av det hundratal adepter som fört fram till landslagsuppdrag: Ann-Louise Skoglund. Att karriären också kom att innefatta förbundskaptensuppdrag med exempellösa framgångar och de mest prestigefyllda utmärkelser en svensk idrottsledare kan få – ja, det var bara en logisk följd av en magnifik livsgärning!