Skitigt, tufft och fantastiskt roligt!

Där här ni en sammanfattning av deltagarnas reaktioner efter Tjurruset 2013. För visst var det många som var trötta, blöta och leriga när de kom i mål på Norra Fältet. Men framför allt var de glada. Både för att de tagit sig i mål och för att de haft så roligt längs vägen.

Dagen började dock med att Miniklavarna satte av längs de två(!) banorna på arrangemangsområdet. Nytt för i år var nämligen att det fanns två olika banlängder att välja på i Minikalvruset. En som mätte 200 meter och en som var 400 meter lång. Det var många glada barn som tog emot sin guldmedalj och juice efter att de spurtat över mållinjen.

Tjurruset2013-10

Näst på tur var Kalvarna som efter en fartfylld uppvärmning med KMTI stack iväg längs den drygt 2,5 kilometer långa banan. På vägen fick de ta sig över sandhinder, springa i däck, över rör och i vatten. De var även in på räddningstjänstens övningsområde där de byggt så att det såg ut som en bilolycka. Här var det en salig blandning av eld, rök och vatten.

Tjurruset2013-80

Väl i mål hade kalvarna hunnit med att bli både blöta och leriga. De tre första i alla ålderklasser fick medalj, men alla som var med fick en samplingspåse och (framförallt) det häftiga Tjurrusetglaset.

Som de flesta säkert har hört var det nytt deltagarrekord för Tjurruset. Deltagartaket på 2 500 löpare nåddes redan två veckor innan loppet! Att det var mer folk än vanligt märktes redan vid nummerlappsutdelningen, men främst när det drog ihop sig till start. Hela Säterivägen kryllade av heltaggade tjurar, redo att möta den tuffa och varierande banan.

Tjurruset2013-94

För att minska trängseln på banan var starten uppdelad i två omgångar. En vid 14.00 och en klockan 14.04. Årets bana var bitvis mycket krävande, men med kortare passager på grusväg där deltagarna kunde samla kraft. Vid Södra Sanna Skjutbana samlades mycket publik och de fick se tjurarna ta sig fram och tillbaka längs skjutvallen samtidigt som granatsalvorna ekade omkring dem.

En annan mycket populär publikplats var vid fyrvägskorset innan järnvägsviadukten. Här klättrade deltagarna upp för en trappa av höbalar innan de hoppade ner i en hög med hästgödsel. Här ifrån kunde publiken även följa deltagarna genom ett lerigt kärr, samtidigt som de fick lyssna på tuff musik från ett av de två hårdrocksband som spelade längs banan.

Tjurruset2013-202

Avslutningen blev tuff med en hel del hinder som skulle passeras och det var många som fick slita hårt för att ta sig upp upp och förbi Stenas container på målrakan.

Olyckligt nog hamnade en grupp löpare fel vid ett tillfälle. Vi beklagar detta och lär oss inför nästa år. Vi hoppas att ni som drabbades vill komma tillbaka igen nästa år trots detta.

Snabbast i mål bland herrarna var André Rangelind på 45 minuter och 16 sekunder. Bland kvinnorna passerade Linn Nilsson mållinjen först, på tiden 53.23. Även om de var snabbast var alla som tog sig i mål vinnare. Stort grattis till alla er som sprang Tjurruset 2013 och bra jobbat! Alla resultat hittar ni här: http://www.emit.nu/Resultat/Live/tjurruset2013/.

En stor anledning till att Tjurruset blivit en sådan folkfest är all den härliga publik som är på plats och hejar fram deltagarna längs banan. Flera tusen personer hade tagit sig till Norra Fältet och I2-skogen för att följa årets lopp. Det var många som  passade på att besöka Räddningstjänstens Öppet Hus, där de fick lära sig om brandsäkerhet och spruta med vattenslang.

Tjurruset2013-233

Vi på IF Göta vill rikta ett stort tack till alla de funktionärer som var med och gjort Tjurruset 2013 till ett arrangemang i världsklass. Det är tack vare er som våra lopp har blivit så populära.

Vi vill också tacka alla våra sponsorer, samarbetspartners, leverantörer och utställare, som är så otroligt engagerade i det vi gör. Er entusiasm är guld värd.

Återigen, ett stort tack till alla inblandade. Jag hoppas att vi ses igen nästa år!

/Mikael Björemo, Arrangemangsansvarig IF Göta Karlstad