Årsmöte med 110-åringen

Under torsdagskvällen hölls IF Göta Karlstads årsmöte och det märktes att det inte var vilket årsmöte som helst. I år fyller föreningen 110 år och som brukligt under ett jubileumsår delades en rad priser och förtjänsttecken ut. Gårdagens möte var en glädjande påminnelse om det som varit, men också det som komma skall.

Ett 70-tal medlemmar hade tagit sig till Norrstrandsskolans matsal för att ta del av både möte och utmärkelser. Kvällen inleddes med en välsmakande buffé innan det var dags för förta punkten på dagordningen, nämligen utdelning av diverse utmärkelser.

Först ut var årets prestationer, ett pris som går till dem som gjort något extra bra under året som gått. Årets prestation delas ut till en man och en kvinna i varje åldersklass från 13 år upp till senior. Dessutom prisas även årets veteran, årets långlöpare, årets ledare och årets överraskningar. Det har verkligen varit många fina prestationer under 2013 och alla pristagare är väl värda denna uppmuntran.

Bland pristagarna hittar vi bland annat mångkunniga Minna Svärd (F15) som vann 200 meter vid USM inomhus på 26.00 och tog silver i stav vid samma tävling efter 3.34. I klassen P19 fick Carl Sjöstedt pris för sina prestationer i IJSM och JSM, på 400 meter. Årets ledare gick 2013 till två duos. Maria och Folke Schytzer samt Anna Nyström och Malcolm Chapman har varit ledare för två av föreningens löpargrupper.  Varje vecka hjälper de 70-80 motionärer att utveckla sin löpning. De är minst sagt  fyra fantastiska representanter för föreningens färger.

Alla ”Årets prestationer” hittar du på sidorna 30-32 i årsberättelsen för 2013.

styrelsemote (2 av 9)  styrelsemote (3 av 9)

Även flera stipendier delades ut. Maja Rogermyr fick Pampens stipendium ”Ur nederlag till seger”. Detta efter att ha följt upp ett struligt 2012 med guld i 60 mh vid inomhus SM, på nytt personligt rekord. En som fick flera priser under kvällen var Jakob Masth Larsson. Jakob fick motta Milovans sprintstipendium på 2000 kr för sina stor framsteg under det gångna året. Milovan var minst sagt förväntans full på att få se Jakobs fortsatta utveckling under de kommande åren. Samtliga stipendiater hittar du i slutet av denna text.

Eftersom det i år är 110-årjubileum delades även en rad förtjänsttecken ut. Vi kan väl ort konstatera att det är många som har gjort en otroligt stor insats för IF Göta genom åren. Det är tack vare dessa eldsjälar som vi har en så väl fungerande och framgångsrik förening. De som var på plats fick också sen två nya hedersmedlemmar utses. En ära som är få förunnad, men i dessa två fall, mer än välförtjänt. Stefan Olsson och Tony Harborn kan numera titulera sig hedersmedlemmar i IF Göta Karlstad.

styrelsemote (7 av 9)

Ett annat mycket fint pris delades även ut under kvällen. Johan Engberg fick Guldmärket för sina idrottsliga prestationer under sin tid som aktiv i IF Göta. Priset tillfaller personer som samlat ihop 25 poäng. Poängen samlar man genom  idrottsliga framgångar, så som mästerskapsmedaljer,  svenska rekord och landslagsrepresentation. Johan,vars aktiva karriär sedan en tid är över, fick priset retroaktivt. Det har nämligen visat sig att man tidigare missat att räkna med ett svenskt inomhusrekord på 200 meter, som Johan satte på Inomhus-EM i Wien 2003. Ett rekord som innebär 3 ytterligare poäng och därmed totalt 25. Noteras kan, att Engbergs sista 1/2 poäng kom efter en comeback på 4×200 meter på inomhus SM i Borås 2009, där det blev guld.  En comeback som alltså innebär att Johan är den tionde Götisten att få motta Guldmärket under IF Götas 110-åriga historia.

styrelsemote (9 av 9)

Efter alla priser var det så dags för ordinarie möteshandlingar. Efter val av ordförande, genomgång av det gångna verksamhetsåret. Föreningen har numera en god ekonomisk grund, vilket ger förutsättningar att satsa ännu mer pengar på den idrottsliga verksamheten. Den goda ekonomi vi nu upplever beror på att föreningens arrangemang fortsatt lockar över 18 000 deltagare varje år. Medlemmarnas insats som fuktionärer är därför en förutsättning för att hålla en hög kvalitet även på idrottssidan.

Som sista punkt var det dags för omval och nyval av styrelsen. Jonas Ekstam fick fortsatt förtroende som ordförande. Björn Sjöberg, Per Tedenrud, Linda Take, Björn Eliasson och Knut Jensen kommer att finnas med i styrelsen även 2014. Ny i styrelsen är numera Helene Friberg  och vi har även två nya suppleanter i form av Thomas Riste och Sofie Skoog. Vi säger tack till Anders Thorén, Helena Wiktelius och Elisabeth Höglund för deras år i styrelsen.

Nu ser vi med spänning fram emot det kommande året. Jag hoppas att vi får anledning att fira många gånger under detta, föreningens110:onde år!

/Mikael

STIPENDIATER

Ulf Karlssons stipendium  2x1000kr                           

Agnes Larsson -97

Agnes har återigen gjort en strålande säsong och är landets mest lovande kulstötare på flicksidan. Redan tidigt på säsongen noterades nytt distriktsrekord med 16.05, ett mycket imponerande resultat! De fina resultaten innebar kval och uttagning till ungdoms- VM i Ukrainska Donetsk. Väl där satsade Agnes allt och jagade en finalplats, kvalgränsen var nämligen tuffa 16.00. Nu blev det ingen final denna gången men väl satsat och vi kan vara säkra på att det blir fler gånger och chanser för Agnes. Agnes visade som sagt enormt hög nivå genom hela säsongen och var överlägsen på Sverigebästlistan med dryga metern till godo till tvåan.

 Mathieu Nilson -96

Mathieu stod för många fina prestationer under året. Och det i många grenar. Det blev junior- SM medaljer i häck, längd, tresteg och höjd. På ungdomsfinnkampen representerade Mathieu den svenska truppen i tresteg och noterade fina 14.17. En bra avslutning på året! Mathieu har alla förutsättningar att blomma ut och det blir spännande att se vilken väg det blir, mångkamp, hopp eller häck?!

 

Pampens stipendium ”Ur nederlag till seger” 2000kr              

Maja Rogemyr

 

Milovans sprintstipendium 2000kr               

Jakob Masth Larsson -97

Den unge sprintern Jakob stod för ett riktigt genombrott under 2013. Detta efter fantastiska framsteg i alla sina grenar men framförallt i de rena sprintgrenarna. Det blev bland annat personliga bästanoteringar med 10.95 på 100 meter och 21.85 på 200 meter, båda nya distriktsrekord för P16. Tiderna gör också Jakob till föreningens just nu snabbaste man. På den sistnämnda distansen kom personliga rekordet vid andraplatsen på ungdomsfinnkampen. Jakob tog under året många medaljer vid ungdoms- SM och debuterade också på SM i seniorsammanhang i samband med friidrotts- SM i Borås. Jakob tilldelas Milovan Jovancics sprintstipendium för 2013!   

 

Stipendium ur IF Göta Karlstads Ungdomsfond

Till för att uppmärksamma någon aktiv, ledare eller grupp som har god verksamhet och gör något extra.                      

Gunilla Bergqvist – ledare

Gunilla har blivit lite av en teamledare i föreningens grupp med aktiva födda 1999. Gruppen kännetecknas av god verksamhet och en bra bredd bland de aktiva, en grupp med stark laganda och känsla av tillhörighet. Dessa känslor skapas inte på en dag utan kräver kontinuitet och hårt jobb från ledare. Ett exempel på aktiviteter som skapar detta är vårens helgläger i Mora. Under den helgen kom gruppen samman och gjorde mer än att bara träna friidrott tillsammans. Gunilla tog initiativet och nyttjade Idrottslyftet för att göra detta möjligt. Gunilla har också varit aktiv i att skapa ett bra ledarteam runt gruppen. Gruppen har idag flera ledare med olika ansvarsroller och olika träningsdagar. Därför är gruppen ett föredöme också när det kommer till samordning av funktionärsinsatser där det alltid är god uppslutning tack vare arbete som skapat god kontakt med gruppens föräldrar. Bra jobbat Gunilla, tack för det!

Mikael Dahlgren – ledare

Mikael är närmast en inventarie i Våxnäshallen vid det här laget. Vi kan numera summera många sammanhängande år då Micke hållit igång en stav-mångkampsgrupp. Micke har hela tiden jobbat med aktiva från ungdomar till seniorer. Det är imponerande att kunna konstatera att Mickes entusiasm för friidrotten, föreningen och stavhopp i synnerhet inte verkar känna av att åren går. Micke ger mycket av sig själv och sin tid och sätter alltid sina aktiva i första rummet. Micke är också ett föredöme när det handlar om att dela med sig och jobba över föreningsgränserna. Vi tar tillfället i akt att uppmärksamma Micke för de ledarinsatser han gjort, de han gör och för de han kommer att göra, tack Micke!

IF Götas jubileumsstipendie 110 år 1500kr 

Stefan Appel