Båda lagen tvåa i kvalet till lag-SM – många grensegrar och fina individuella insatser

Precis som vanligt när det gäller lag-SM blev det nervgripande historier när kvalet i grupp A avgjordes igår på Arosvallen i Västerås. Götalagen ställdes mot tufft motstånd och det kom att bli precis så jämnt som man förutspått. Förutsättningarna innan är glasklara, det finns två platser öppna i lag-SM finalen varje år och två kvalgrupper. Detta innebär att seger är den enda utvägen för att få tävla om medaljerna i finalen. De aktiva och deras ledare slet hårt igår men tyvärr räckte det inte till final utan till två, lätt försmädliga andraplatser.

På damsidan såg det på pappret ut att bli en tuff match med många lag med chans på seger. IFK Lidingö, Västerås, Hammarby och Göta skulle gå en hård fight om segern. Så blev det också, efter halva kampen skiljde bara några få poäng mellan de fyra lagen och alla hade fortfarande segern inom räckhåll. Göta och Lidingö avslutade bäst men åt Lidingö fanns inget att göra. Inför avslutande stafetten 4×100 meter ledde Lidingö med 3 poäng. Inte ointagligt på något vis men tjejerna från storstaden såg till att ta hem stafetten med Göta som trea. Götalaget gjorde en bra dag med många fina individuella prestationer. Det var helt enkelt så att Lidingö var lite bättre under gårdagen.

Bland de många fina individuella prestationerna märks Caroline Sandsjoes seger på 100 meter, Sofie Skoogs seger i höjd, Josefin Bergs seger i slägga på dryga 61 meter och Agnes Larssons seger i kula med 13.87! Vidare sprang Maja Rogemyr in som etta på 14.03, nytt personligt rekord, i motvind -1,9. Den sjätte grensegern stod Nadia Shirafkan Nejad för i diskus, nytt årsbästa och nästpers efter fina 45.60! Trots sex grensegrar, alltså en andraplats, vi förstår att det är tufft att vinna denna lagmatch.

Men bra insatser som sagt och vi ska speciellt nämna unga Olivia Wesliens tuffa dubblering då hon först tog sig an 1500 meter hinder för första gången för att 2,5 timmar senare springa samma distans fast slätt. Härligt kämpat!

På herrsidan stod det ganska tidigt klart att det skulle komma att handla om Göta och Hammarby. Lagen följdes åt genom hela tävlingen och halvvägs in hängdes de andra lagen av. Inför den avslutande stafetten var ställningen 68 lika och allt skulle avgöras på sista grenen 4×100 meter. Tyvärr var oturen framme och Matheiu Nilsson skadade en baksida på andra sträckan och kunde inte fullfölja in i växlingen till Victor Warg. Tråkigt för Matheiu såklart och tråkigt för grabbarna som hade chansen. Men oturen hade varit framme även tidigare under kvällen. Efter en stark inledning av Mathieu som tvåa på 400 meter häck var det dags för Rasmus Nim i stavhopp. När han gjorde drillar inför första hoppet på ingångshöjden trampade han snett och stukade foten. Olyckligt då Rasmus är i fin form och olyckligt då det innebar att man tappade förväntade poäng. Efter sent återbud på Sören Persson fick Filip Lööv göra gästspel på 800 meter. Filip gjorde en heroisk insats men missade försmädligt nog stipulationsgränsen för poäng med futtiga tre hundradelar. Otur igen och med detta sammantaget var det såklart ett besviket herrlag som vände hem igår kväll.

Men på det individuella planet fanns som sagt en hel del ljusglimtar. Markus Johansson tog en säker seger i slägga med 73.40, återigen en stark tävling av världstolvan Markus. Simon Karlén visade att vinterträningen gått lysande. Han inledde med att vinna längdhopp med kort ansats på 7.22. Efter detta förstärktes känslan av fin form då han vann tresteget på mycket gångbara 15.81. Grymt härlig start av Simon! Ulf Ankarling stod för Götas andra dubbelseger genom att först ta hem specialgrenen diskus och sedan även kula. Carl Sjöstedt gjorde en bra dubblering på 200 meter och 400 meter med fina andraplatser i båda loppen. Victor Warg 110 meter häck och Joakim Djuvfeldt 100 meter svarade båda för fina tredjeplatser. Detta för att nämna några av resultaten grabbarna gjorde.   

Se samtliga resultat från tävlingen här.

http://vasterasfriidrott.se/wp-content/uploads/2014/05/ResultatSeriematch2014.htm

Med på resan fanns Fredrik Karlsson från Solsta Foto. Se Fredriks bilder från tävlingarna här!

http://ifgota.se/fotoalbum/

Nu får vi ladda om och komma ännu starkare nästa år. Säsongen drar vidare och många av de individuella insatserna lovar gott. Nästa helg tävlar många i Kil på Stefan Holmspelen. Men redan imorgon är det dags för föreningens yngre att också lagtävla. Kraftmätningens kval avgörs i Falun och Göta har stor trupp på plats!

Lycka till!

/Johan