Karlstad 6-timmars 2017 – Victoria och André

I lördags avgjordes den nionde upplagan av Karlstad 6-timmars inomhus. Loppet var för samma gång i ordningen slutsålt och det blev till slut 59 löpare som kom till start. I tidslöpningssammanhang innebär det också att 59 löpare gick i mål, man kan sluta springa eller gå, men man bryter inte. En av tjusningarna med detta lopp är att elit och motionär går i mål samtidigt, på samma signal.

Löparna startade klockan 10.00 och direkt gav sig favoriterna i respektive klass iväg. André Rangelind från Göta och Victoria Borg Team ultrasweden LK startade snabbt, André på kilometertider strax över 4 minuter och Victoria på kilometertider strax under 5 minuter. På herrsidan var det heller ingen diskussion om segern, André ledde hela loppet även om han på grund av magbekymmer mitt i loppet tvingades vika från sin grundplan. André kom dock tillbaka starkt och avslutade på samma nivå som han startade. Slutresultatet för André blev 82 333 meter, alltså nästan två maraton, trots problem. Tvåa i loppet blev Kristian Niemi från Karlstad med nytt personligt rekord 68 826 meter. Kristian höll jämn och bra fart loppet igenom och klättrade stadiet placering för placering loppet igenom. Daniel Johansson och Robin Blom låg länge som tvåa och trea medan Gustaf Sjösvärd ökade mot slutet. Daniel höll undan till tredjeplats med 67 827 meter bara några 100 meter före Gustaf på fjärde.

Damtävlingen levde längre om segern när Antje Torstensson från KFUM Örebro följde i Victorias fart strax bakom. När Victoria sedan fick problem och farten sjönk något tog Antje kommandot och ledde ett tag med ganska god marginal. Där bakom på tredje plats fanns fjolårsvinnaren Gunilla Axelsson med i ett jämnt tempo. Victoria kom dock tillbaka under den andra halvan, och det med besked. Victoria hade tre segrar från Karlstad 6-timmars redan innan men aldrig nått 70 kilometer. Radat upp segrar med mellan 65-69 kilometer. Nu äntligen i den fjärde segern blev det också 70 kilometer. Victoria passerade Antje som tröttnade något och sedan 70-kilometers markeringen strax innan målgång. Segerresultatet skrevs till 70 323 meter. Antje, på andra plats, imponerade också i sitt första lopp över 6 timmar med 66 658 meter. Gunilla Axelsson trea med 65 716 meter.

Nästa år väntar den 10:de upplagan av Karlstad 6-timmars utomhus. Fyra deltagare har hittills varit med alla gånger; Stig Söderström, Birgitta Almström Alpsten, Annica Johansson och Birgitta Eriksson.

Tävlingen fick som vanligt bra medial bevakning, eller vad sägs om detta:

Inslag i P4 Värmland och SVT Värmland. Tidningsbevakning av NWT och VF.

Resultat med maratontider hittar ni här.

Samtliga varvtider finns här.

Härliga bilder från Solstafoto här.

Vi säger tack till alla deltagare, funktionärer, åskådare och Scandic Karlstad. Välkomna igen nästa år!

/Johan