Löpare på E18 – första och sista gången

Under fredagskvällen den 9 juni arrangerade IF Göta Karlstad det unika E18-loppet som blev en del av invigningen av den nya E18-sträckan mellan Karlstad och Grums. Sträckan som så passande öppnar för trafik redan på måndag den 12 juni.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Vägbygget startade under sommaren 2015 med syftet att göra en ombyggnation av E18 mellan Björkås och Skutberget till en 21,5 m fyrfältsväg för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten samt skapa ett mer gynnsamt läge till vattentäkten. Under hösten 2016 fick IF Göta frågan om att arrangera detta invigningslopp.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Loppet kom att bli ca 6,5 km långt och startade under den nya bron, Björkåsmotet, för att sedan ta löparna österut mot Karlstad. Löparna sprang sedan upp på bron vid den nya trafikplatsen Smedbergsände, för att sedan springa tillbaka till Björkåsmotet igen för att gå i mål.

Innan start fick löparna värma upp i gemensam koreografi med ledning av Friskis & Svettis.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

För att ge extra krydda till denna invigning innehöll arrangemanget ett flertal unika moment för löparna.

I samband med starten fick löparna ceremoniellt innan start fästa en plakett med sitt namn på, på en tavla. Efter loppet kommer denna tavla att montera i en ram som kommer fästas på en av de nya rastplatserna längs vägsträckningen. På så vis fick löparna ögonblicket och upplevelsen förevigad! Deltagarna fick sedan efter målgång ett pris i form av en asfaltsbit, framtagen av samma asfalt som löparna sprang på.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

E18-loppet bjöd även på den kanske mest unika starten som ett löplopp skådat. I samarbete med Färjestadtravet startades loppet med hjälp av travbilen i en klassisk autostart. Detta innebar att du löparna blev ivägsläppta med hjälp av en bil med grindar som hindrade dem från att tjuvstarta. Vad vi vet så var detta världspremiär i löploppssammanhang…

Under loppet visade även Autowåx Bil AB upp sina elektrifierade BMW-bilar. Bland annat användes den helt nya hybriden BMW 530e som förbli under loppet.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Tidigt i fältet var det två löpare som stack ut lite extra då IF Göta löparna André Rangelind och Per Alsterdahl bröt sig loss från det övriga fältet och tog täten. Tillslut anslöt Göta-löparen Niklas Wassberg och Alsterdahl fick släppa taget för att låta Wasssberg och Rangelind göra upp om segern. Rangelind var den som drog det längsta strået och tog hem segern med 8 sekunder på tiden 20.22. Snabbaste kvinnan blev IF Götas Linda Take som tog hem segern i damklassen på tiden 24.36.

Samtliga resultat från loppet hittar du här.

Bästa Bergvik som var loppets huvudsponsor delade under ikväll ut ett extra fint pris till den bästa kvinnliga och manliga värmländska löparen som gick hem med en resecheck! Den 26 september lyfter Bergviksplanet från Karlstad AirPort och de två lyckliga vinnarna får då ta med sig en vän till Alicante för en tredagars vistelse på spahotell inklusive frukost och middag.

Efter loppet bjöds löparna in på After Run hos vår samarbetspartner Pitchers i Karlstad där löparna fick avnjuta dryck och mat till kvällens fotbollsmatch där det svenska herrlandslaget spelade VM-kval mot Frankrike.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

IF Göta vill tacka alla inblandade för att ni bidrog till detta unika lopp som blir uppladdningen inför nästa helg då vi arrangerar Karlstad Stadslopp för en 38:e gång. Välkomna dit!

Ett extra stort tack till er funktionärer och samarbetspartners som gör det möjligt för oss att arrangera våra motionslopp, stort tack!

Bilderna är tagna av Fredrik Karlsson, Solsta Foto.

Läs mer om arrangemanget från följande nyhetsrapporterare:

Nya Wermlands Tidningen, Värmlands Folkblad, Sveriges Radio & Sveriges Television.

/ Hannah med IF Götas kansli