Göta 4:a på Kraftmätningen

Kraftmätningen är Sveriges stora breddtävling i friidrott för 14-15-åringar. Det är tillåtet att ha 16 deltagare i laget (8 killar och 8 tjejer) som tävlar i 6 olika grenar plus stafett. De 3 bästa resultaten i varje gren räknas så det gäller att ha en bred trupp. Av 31 lag från början tog vi oss vidare till finalen där de 16 bästa lagen får vara med och väl där slutade IF Göta på en fin fjärdeplats bakom Hässelby, Hammarby och Alunda.

Efter lördagens grenar låg Göta på en 7:e plats. När det var dags för avslutande stafetten på söndagen hade laget avancerat till 5:e plats tack vare starka insatser framförallt i kastgrenarna. I stafetten överraskade Märta Larsson, 13 år, som fick förtroendet att springa fjärdesträckan, och förde upp laget flera placeringar. En fjärdeplats i stafetten över 6×200 m innebar ytterligare en placering upp.

Resultat som sticker från tävlingarna ut är Hanna Karlssons häcklopp (12.18), Madeleine Rehnbergs spjutkast (36.42), Lukas Ellströms kulstöt (14.40) och Oliver Ellströms längdhopp (5.99). Alla är resultat på nationell toppnivå även om de har en bit upp till sina personliga rekord förutom Lukas som slog rejäla personliga rekord i samtliga 6 grenar. Förutom kulan imponerar ett hopp på 5.44 i längdhopp, 84 cm längre än i kvaltävlingen tidigare i somras. Det bådar gott inför Lukas debut i mångkamps-SM till helgen där även Oliver, Hanna och Maria Grenegård från kraftmätningslaget deltar samt Olivia Österling Strömstedt i F17.

För att placera sig högt i Kraftmätningen räcker det inte med några resultat på nationell nivå utan det krävs att många presterar på sin yttersta förmåga. I stort sett alla satte nya personliga rekord trots att det börjar bli höst. 14-åringarna Klara Lindholm och Filip Sundin satte nytt pers i höjd (1.49) respektive spjut (42.65) och blev med det bästa götister i grenarna. Elina Andersson debuterade i 80 häck och slog till med tiden 14,03. I längd persade Fritz Moberg (5.17) och Jakob Friberg (5.00). Jakob gick också för första gången under 13 sekunder på 80 m häck och fick tiden 12.81. Övriga deltagare i laget var Petter Olsson Bjerke, Noel Edvinsson och Felicia Eriksson.

Kul är nu att Göta verkligen är på gång på ungdomssidan med totalt 19 medaljer på USM/JSM i åldrarna 15-22 år, fjärdeplatser i både Lag-USM (15-17 år) och Kraftmätningen (14-15 år) samt totalseger i Värmlandsserien där deltagarna är upp till 14 år.

Hasse Ellström / Felix S.L.