Succé på stafett-SM

IF Göta visade redan förra året att vi är en klubb att räkna med i nationella stafettsammanhang. Vid helgens stafett-SM i Huddinge bjöd Götas löpare på ännu ett mycket fint mästerskap. De största framgångarna kom som förväntat på den kvinnliga sidan och sammanlagt kan vi medaljmässigt efter helgen tillgodoräkna oss ett guld(!) på f 17 svensk stafett, ett silver på K 4×800 m och ytterligare ett silver på K 4×400 m.

Lördag:

Göta ställde i svensk stafett f 17 upp med fyra tjejer födda -05,  Vendela Stridsberg, Irma Jonhed, Lathifa Afrah och Ella Holmqvist. Otroligt duktiga tjejer som stod för en häftig prestation i en jämn final som de till slut kunde gå segrande ur. Den finfina segrartiden 2:19,88 var endas 0,72 s snabbare än tvåan IFK Växjö. Stort grattis till ett välförtjänt guld!

Emilia Kjellberg, Ida Hansen, Hanna Karlsson och Kiaza Karlén var ute efter en medalj på K 4×100 m. Det blev som väntat en tuff uppgörelse där göta-tjejerna kunde korsa mållinjen på en fjärde plats. Tiden 46,54 s är en halv sekund bättre än förra årets lopp som då betydde en tredjeplats. Noterbart är att ingen i årets laguppställning är en renodlad sprinter vilket gör både resultatet och fjärdeplatsen än bättre.

Det skulle på förhand bli svårt för Lovisa Ellström, Olivia Weslien, Wilma Karlsson och Lova Perman att ta medalj på kvinnornas 4×800 m. Men skam den som ger sig i första taget. Loppet kom att bli en uppgörelse om silvret(!) mot IFK Göteborg, en strid som IF Göta kunde gå segrande ur.

Trots att Lovisa på första sträckan inte fick någon rygg att gå på så kunde hon klockas på en bra bit under sitt personliga rekord. Vid första växlingen låg laget redan här tvåa och även Olivia på andra sträckan kunde klockas till en fenomenal tid. Jämsides kunde Göteborg och Götas Wilma lämna den andra växlingen som även hon sprang under sin perstid. Pinnen kunde slutligen lämnas över till Lova som visade pannben då hon spurtade förbi Göteborg på upploppet.

Ett sensationellt silver och med en tid som var ca 20 sekunder bättre än förra året då Göta hade samma laguppställning!

På f 15 4×80 m knep götisterna Hannah Hedström, Elina Örtqvist, Amanda Karlsson och Tilde Andersson en femteplats på tiden 42,45 s. Duktiga tjejer som vi kommer kunna räkna med i framtiden!

I p17 svensk stafett fick Isak Holmgård, Alexander Oliver, Nils Erixon och Jacob Hallgren stryka på foten för det hårda motståndet i försöksheaten. Killarna sprang dock mycket bra utifrån sin egna förmåga vilket alltid bör uppmärksammas! Grymt jobbat killar!

 

Söndag:

Lovisa Ellström, Lova Perman, Hanna Karlsson och Minna Svärd representerade laget på K 4×400 m. Jämfört med den dubbla distansen visste tjejerna på förhand att de hade en god medaljchans. Och ja, kalkyleringen visade sig vara rätt. Lovisa sprang på hennes yttersta förmåga och lämnade över pinnen till Lova med några meter upp till starka Ullevi. Lova jagade ikapp och kunde jämsides växla över till till Hanna på tredje sträckan, en sträcka där Hannas split-tid visade sig vara hela 1,5 s snabbare än hennes pers. Ullevilöperskan Lisa Lilja kunde gå om och växla som ledare tätt följd av IF Göta. Stafettpinnen kunde efter Hannas fenomenala sträcka tillslut landa i Minnas hand. Minna som kunde göra ett starkt lopp och hålla andraplatsen ända in i mål. Silvertiden noterades till 3:40,42 och är ca en sekund från klubbrekord. Grattis till silver tjejer!

IF Göta kunde på f 17 4×100 m enkelt gå till final då tjejerna enkelt kunde vinna sitt försöksheat. Laget bestående av Märta Lundström Larsson, Lathifa Afrah, Vendela Stridsberg och Irma Jonhed var senare i finalen ytterst nära en medalj. Tiden 49,90 s är god och räckte till en stark 4:e plats.

På f 17 3×800 m kunde Ella Holmqvist, Meija Peterson och Lathifa Afrah efter fina sträckor korsa mållinjen på en 6.e plats. Motståndet var hårt och göta-tjejerna gjorde en grym insats. 

Tilde Andersson, Amanda Karlsson och Hannah Hedström representerade Göta på f 15 3×800 m. Även i denna gren bjöds det på ett hårt motstånd och laget slutade på en 10:e plats. 

Hela truppen på Stafett-SM

/Simon K