USM 26-28 aug. Uppsala

Två minibussar med ungdomar 15 och 16 år drog till Uppsala för att tävla på ungdoms SM. Kanske inget medaljregn men några, men framförallt ett helt gäng personliga rekord och glädje.

Fredag:
Första och inledande dagen så var det en tidig start För Fredrik Jansson som skulle kasta slägga. Nära sitt personliga rekord så stannade Fredrik på 28.43m. Även Manne Moberg var tidigt igång, och han hade lite otur med grenval och tidsprogram. Han fick nämligen göra första hoppet i höjd, vilket han klarade. Direkt jogga bort till 80m starten och ställa in sitt startblock för att vara med i försöksheat 2. Direkt vid målgång var det bara att byta skor igen och ge sig i kast med nästa höjd på höjdhoppet. Tyvärr lite hektiskt så Manne gjorde en bra tid på 80, 10.24 och i höjdhoppet så stannade han på höjden 1.54.

I F15 längdhopp hade vi två tjejer, Amanda Karlsson och Elin Rubertsson. Amanda hoppade 4.21 och Elin 4.81. Båda två gjorde en bra tälving.

80m F15 var Amanda och Elin igen och där sprang de på 11.27 respektive 11.69. Därefter var det 100m på schemat och i F16 hade vi två taggade tjejer, Ida Kristiansson och Nova Rosengren. Båda sprang hem nya pers, och båda klippte en varsin drömgräns. Ida på 12.99 och Nova på 13.99.

På eftermiddagen var det Nelli Toresson Runemark som skulle kasta slägga. Nelli som bara tränat slägga i ca 6 månader gjorde en fin tävling och tar med sig 22.58 som resultat. Jacob Åhman som sverige-etta på 800m tog sig enkelt vidare i sitt försök på tiden 2.04.25.

Nova Rosengren som även hon anses vara ny i friidrotten hoppade längdhopp. Med lite strul hos funktionärerna under själva längdhoppet så noterades 4.18 men sen korrigerades till 4.81. Dunderpers för Nova!

Avslutning på fredagen stod Ali Dawood för som sprang försök P16 400m, Ali sprang på tiden 54.23 och tog sig vidare som 8 person till finalen dagen efter.

Lördag:

Lördagen startade med tidig morgon för Otto Hallgren som skulle kasta spjut. Inkastningen kändes bra och han inledde tävlingen med ett 4 meters pers på 34.95! Men där stannade också resultatet. Superbra kastat för Otto som haft lite tekniska svårigheter fram till USM, då satt det perfekt och kastar som att han aldrig gjort något annat. I F16 var det dags för Ida och Tilde Andersson att göra sin första start i USM och det i 300m häck. Det var jämna tider på dem där Tilde hade 46.71 och Ida 46.83! Båda vidare till finalen på söndag!!

Ali som avslutade fredagen med att ta sig till final på 400m var det nu dags igen. Ali gjorde en bättre tid i finalen och sprang in på 53.90. En tid han själv inte är nöjd med men en bra prestation. Ali sprang även 200m under lördagen och där kom han in på tiden 23.61 och avancemang till finalen på söndag.

Jakob som enkelt tog sig till final på 800m var nu redo för finalen, rankad etta så pressen fanns. Jakob inledde loppet starkt och tog en tidig ledning. Men kanske lite för stark öppning på de första 2-300m då konkurrenterna hade krafter kvar på slutet och på upploppet blev Jakob omsprungen av två motståndare och kom in i mål på en tredje plats. Tiden han sprang på var 1.58.48, snabbt lopp och absolut en bra prestation av Jakob och inte minst SM-BRONS!!

Aliz Halász som kom till Uppsala med en lårskada i bagaget skulle nu hoppa höjd. Efter inhoppning startade tävlingen och Aliz stannade på 1.34 vilket hon ska vara nöjd med, med tanke på hur hennes senaste veckor sett ut med uppladdning. Hon hade dessutom riktigt bra försök på höjden 1.40 med millimeterrivningar.

Nova som dunderpersade i längdhopp dagen innan skulle nu springa 200m. Hon tar med sig 28.75 in i mål och tyvärr blev det inget avancemang från försöken. Men en supernöjd Nova och glädjespridare i gruppen så var hon supernöjd ändå!

Sist ut på dagen var Otto och Fredrik i P15 Diskus. Otto tar med sig erfarenhet i tävlingen, tyvärr inga godkända kast då det blandades med tramp och kast i buren. Fredrik även han inledde med ogiltigt men fick sedan in den i sektorn och resultatet 27.24 som också är nytt personligt rekord.

Söndag:

Sista dagen av USM 2022 och flera finaler stod på schemat. Vi kommer till en regnig arena och regnet bara fortsätter att ösa ner på stadion. Callingtältet hde blåst bort under natten och flera föreningstält stod ihopsäckade av regnet. Kopiösa mängder regn som till och med gjorde att några eftermiddagsgrenar blev tvungna att flytta in till inomhusarenan pga säkerhetsskäl. Som tur var va götas grenar på förmiddagen innan det värsta av regnovädret drog in.

Ali på 200m, Alis tid blev 24.30 och han slutade sexa i mål! Jakob som haft ett lopp om dagen skulle nu springa 2000m, final direkt. Ett bra lopp för Jakob som fick med sig tiden 5:49.97 och en andraplats, SM-SILVER!!

Ida och Tilde var båda i final på 300m häck och sprang på bra i regnet, Ida på tiden 47.81 och slutade på en åttonde plats. Tilde fick tiden 46.00 och hon blev sexa i mål. Bra jobbat tjejer som fick springa på vattenfyllda banor. Avslutningsvis för Götas del så sprang Tilde 100m häck vilket hon inte gjort nämnvärt många gånger i karriären. Kul! Tilde krigade sig igenom loppet på tiden 18.46 och blev sexa i sitt heat.

/Ledarna Mikael och Erica