Irene Ekelunds 200 metersseger var höjdpunkten på Karlstad Grand Prix och en bra final på finalen av årets Folksam Grand Prix

Publiken tände verkligen till när 16-åriga Irene Ekelund från Kil besegrade europamästaren på 400 m, Moa Hjelmer, i kvällens sista final och noterade lysande 23.27 i blott 14 graders värme. Totalt sattes det fyra banrekord denna högklassiga friidrottskväll i Värmlandsresidenset. Som vanligt var publiken månghövdad och påläst och hjälpte de aktiva till många goda prestationer!

Det var inga optimala förhållanden under den fjortonde upplagan av Karlstad Grand Prix på Tingvalla eftersom det regnade under någon timme, solen lyste med sin frånvaro och temperaturen sjönk påtagligt. Trots det noterades det en mängd högklassiga resultat och bland dem fem banrekord i fyra grenar.
På kvinnliga 200 meter var ungdomsvärldsmästarinnan Irene Ekelund på bana fyra uppe Moa Hjelmer på banan utanför i utgången ur kurvan och höll sedan avståndet ända in i mål och vann med tre tiondelars marginal med 23.27. Detta efter att hon värmt upp med att bli trea på 100 meter med tiden 11.66. Segern var Irenes tredje raka över Moa på distansen.
Efteråt sprang de två ett bejublat ärevarv runt Tingvalla varefter Irene fick ta emot en lång rad priser och hyllades för sitt guld på ungdoms- VM i Donetsk för en dryg vecka sedan.

Jarder säkerheten själv
I längd presterade IEM-trean och VM-klara Erica Jarder övertygande hoppning där tre av de fem godkända hoppen var över 6.50 med 6.58 i topp. Det innebar seger och resultatet är en tangering av Carolina Klüfts två år gamla banrekord, detta trots regnet.
– Det kändes bra idag! Jag fick igång hoppningen bättre och bättre för varje omgång och tyckte inte att regnet påverkade så mycket. Jag har en tävling kvar hemma i Köpenhamn före avresan till Moskva och sedan är det fullt fokus på VM, säger Erica vars prestation på Tingvalla utsågs till kvällens bästa.

VM-klara Michel Tornéus hoppade även han bra och i sista omgången hotade han om segern men det kom att fattas 1 cm till holländaren Ignisious Gaisah som vann på 7.78!

Markus Johansson nära pers
I manliga släggtävlingen var det OS- och världsmästaren Primoz Kozmus som tog kommandot och till slut vann på 77.69, detta efter att ha förbättrat Tore Gustafssons 23 år gamla banrekord med en knapp meter.
IF Götas egen Markus Johansson blev bäste svensk på femte plats med 73.14 – årsbästa och bara 19 cm från hans personliga rekord. Därmed slog han VM-klare Mattias Jons med 33 cm.

Sofie försökte på VM-kvalhöjden
Ett annat hemmahopp var Sofie Skoog som blev bästa svenska på tredje plats när hon inför en jublande hemmapublik tog 1.86 i andra försöket. Efter en rivning på 1.89 försökte hon två gånger på VM-kvalgränsen 1.92 utan att klara. Det sista försöket var dock riktigt bra! Ebba Jungmark hade en tung kväll och stannade på 1.79 efter tre rivningar på 1.83. Vann tävlingen gjorde brittiskan Isobel Pooley på 1.89.

Bra löpinsatser av Bahta och Fougberg
Meraf Bahta var ute efter en bra tid på 1500 meter och även om det inte lyckades fullt ut så visade hon verklig styrka på slutet. Ut på sista varvet tog hon över ledningen men utmanades hårt av amerikanskan Brie Felnagle och Estlands Liina Tsernov. Amerikanskan låg ett halvt steg bakom längs hela upploppet men Meraf var riktigt stark och vann med 0.03 på 4:12.63.

En bit bakom kom Sofia Öberg in som sjua på 4:17.89, hennes bästa tid på två år och bara 0.17 från personligt rekord. En som däremot satte personligt rekord var Sundbybergs Kajsa Barr med 4:18.20.
På 3000 meter hinder var Ullevis Charlotta Fougberg ute efter B-kvalgränsen till VM i Moskva, 9:48.00, men trots en bra avslutning och seger så fattades 3,5 sekunder.

Johan tolva genom tiderna
Herrarnas 800 meter öppnade i ett rasande tempo men där bakom lyckades Spårvägens Johan Svensson och Hässelbys Rickard Gunnarsson hitta rätt öppningsfart och var sedan riktigt starka på andra varvet. Det resulterade i personliga rekord för båda där Johan med 1:47.15 bara vara sekunden från segern och förbättrade sitt ett år gamla personliga rekord med 16 hundradelar.
Rickard sänkte sin bästa tid med hela 1.11 och därmed har han sänkt sig med över 1,5 sekunder denna sommaren. På den svenska genom-tiderna-bästa-listan avancerade Johan till tolfte plats. Herrarnas 800 meter bjöd för övrigt på totalt 19 personliga rekord vilket visar hur viktig tävlingsserien Folksam Grand Prix är för Svensk Friidrott.

Lysande segerresultat i spjut
Spjuttävlingen vanns av Estlands Risto Mätas efter att han presterat tävlingens två 80 meterskast med 81.36 i topp, bara metern från pers. Men tvåan Kim Amb var inte långt efter med sina 79.79 vilket innebar hans tionde tävling över 79 meter denna sommar. Den jämnheten lovar gott inför Moskva-VM. Gabriel Wallin var trea på 74.41.

Tom Kling Baptiste imponerade stort när han vann 200 meter i tufft motstånd. Tiden 21.22 växer ännu mer när vinden skrivs till -0,9. Jakob Masth Larsson vann D- finalen på 200 meter på nya fina personbästat 22.37! Mathias Dufournier sprang fint på 100 meter och noterade 10.99.

Kvällens nya banrekord på Tingvalla
• M 3000 m: Cornelius Kangogo, Kenya, 7:49.98
• M Slägga: Primoz Kozmus, Slovenien, 77.44 och 77.69
• K 200 m: Irene Ekelund, Kils AIK, 23.27
• K Längd: Erica Jarder, Spårvägens FK, 6.58 (tangering)

Se bilder från ett fantastiskt fint Tingvalla IP!

Som vanligt vill vi tacka alla samarbetspartners med Folksam i spetsen men vi skickar också ett stort tack till fler än 300 föreningsmedlemmar som gjort dessa två tävlingsdagar till en riktig friidrottsfest i Karlstad, bra jobbat!

Och till publiken säger vi, välkomna åter!

/Johan