Ikväll på Tingvalla IP – Karlstad Grand Prix och Friidrott i världsklass!

Ikväll är det dags för högklassiga friidrottstävlingar på Tingvalla IP, biljetter köpes på plats och kom i tid, tävlingarna börjar redan 15.15 och första A- final är redan 17.10. Här följer en liten guide inför kvällen!

Här finner ni löpande resultat!

17.20 3000 meter hinder kvinnor

Kvalgränsen till VM i Moskva är 9.48. Charlotta Fougberg sprang 9.50 i fredags och tar nu sista chansen. Tillsammans med kanadensiskan Jessica Furlan ska de attackera gränsen och förhoppningsvis är Värmlandspubliken på plats tidigt för att hjälpa Charlotta till VM i Moskva.

17.55 längdhopp kvinnor

I vintras slog hon igenom när hon tog brons vid inomhus- EM i Göteborg. Då hoppade hon personligt rekord med 6.71. Erica Jarder har under utomhussäsongen förstärkt sin position i eliten genom flera fina placeringar i Diamond League. Ikväll möter hon bland andra brittiskan Alex Russell med ett personligt årsbästa på 6.56. Erica har utomhus hoppat 6.66 och gör ikväll sitt VM- genrep. Håll utkik efter banrekordet som heter 6.58 signerat Carolina Klüft.

 18.07 slägga män

Världseliten i slägga har samlats i Karlstad för att kasta Hammer Throw Challenge, släggans Diamond League! VM- klare Mattias Jons och hemmahoppet Markus Johansson får således stenhårt internationellt motstånd. Polacken Pawel Fajdek är på pappret vassast för året med 79.99. Fajdeks personrekord är 81.39 och han har sällskap av landsmannen och forne olympiamästaren Szymon Siolkowski och slovenen Primoz Kozmus att ha personliga rekord över den magiska 80 metergränsen. Banrekordet på Tingvalla IP innehas av svenske rekordhållaren Tore Gustavsson på 76.92, ett banrekord som lär hotas.

18.35 höjdhopp kvinnor

Ebba Jungmark är åter på Tingvalla IP och ikväll jagar hon VM- formen. Ebba har i år en stabilt uppåtgående kurva med årsbästa 1.89 från i fredags då hon hoppade Diamond League i Monaco. Hemmafavoriten och götisten Sofie Skoog jagar Emelie Färdighs klubbrekord på 1.91. VM- kvalgränsen till Moskva är 1.92. I konkurrens med brittiskan Isobel Pooley och Levern Spencer från Saint Lucia och med hjälp av publiken kan vi få se riktigt fina höjder under kvällen!

19.05 100 meter män

En mycket intressant gren som i år är bättre än på mycket länge sett till de svenska sprinterkillarna. Norrmannen Jaysuma Saidy Ndure finns med på startlinjen och jagar en tid under 10 sekunder. Häromdagen blev det 10.07 vid tävlingar i Liege. 2011 sprang ”Jays” 9.99, norskt rekord, och han känner att formen är på väg dit igen! I loppet finns också de bästa svenskarna just nu. Nil de Oliveira har i år noterat 10.26 och Tom Kling Baptiste 10.35. Dessa skandinaver kompletteras med amerikanen Mickey Grimes, med ett personrekord på 9.99, och sydafrikanen Hannes Dreyer som i år noterat fina 10.21 som personligt rekord. Räkna med en härlig fajt mot riktigt fina tider!

19.10 stavhopp kvinnor

Malin Dahlström är sverigetvåa i år med 4.34. Banrekordet på Tingvalla är 4.40 och innehas än så länge av Linda Persson. Tyskan Anjuli Knäsche och Malin jagar 4.50!

19.20 110 meter häck män

Philip Nossmy jagar VM- kval 13.50. Årsbästat är 13.55 och personliga rekordet är 13.47. Philip matchas framförallt av spanjoren Javier Lopez men håll även ett öga på sverigetvåan Amir Shaker!

19.30 1500 meter kvinnor

Ett högintressant lopp med en Meraf Bahta i högform. I Heusden för en dryg vecka sedan noterade Meraf 4.05.11, nytt personligt rekord och seger i ett högklassigt lopp. Ikväll är motståndet minst lika hårt så räkna med kamp ända in på upploppet.

19.45 100 meter kvinnor

Irene Ekelund från Kils AIK och Karlstad har imponerat stort på sprinterhimlen de sista åren. I år har hon tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen och noterat enormt fina tider. Alldeles nyligen blev hon femma på distansen på ungdoms- VM. Tidigare under året sprang Irene personligt rekord och svenskt juniorrekord på distansen när hon noterade fantastiska 11.35 vid tävlingar i Kil. Ikväll möter hon bland andra hemmalöparen Caroline Sandsjoe och amerikanskan Cleo VanBuren.

 19.50 längdhopp män

OS- fyran Michel Tornéus laddar för VM i Moskva med att återvända till Tingvalla och Karlstad. Förra året utkrävde Michel ett nytt banrekord av ryssen Shalin för segern. Då blev det 7.90 som segerresultat. I år är motståndet om möjligt ännu tuffare. Holländaren Ignisious Gaisah med ett personligt rekord på 8.43 finns på plats för att utmana Michel. Även danske Morten Jensen och letten Leitis har kapacitet att hoppa riktigt långt. Spännande comeback också på hemmahoppare Simon Karlén!

20.00 spjut män

Denna gren har en fin historia i Karlstad så det är inte för inte som grenen avgörs för 14:e gången i samband med Karlstad Grand Prix eller Götagalan. Grenen har alltså funnits med alla gånger i modern tid! Färske Diamond League- vinnaren Kim Amb möter Gabriel Wallin. Dessa båda VM- klara svenskar har i år visat stor kapacitet och vi kan förvänta oss långa kast. En av funktionärerna i grenen riskerar att se sitt banrekord slås på nära håll. Tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén har banrekordet på Tingvalla med 85.42. Amerikanen Sam Humphreys och esten Risto Mätas har båda kastat över 80 meter i år och kommer att konkurrera!

20.05 800 meter män

Här kommer det att gå undan! Den asiatiske mästaren Museab Balla har aviserat att han går för en världstid under 1.44. I loppet finns alla de bästa svenskarna där Johan Rogestedt imponerat mest under året. Rogestedt går för VM- kval och då gäller 1.46.20. Kenyanen Gideon Kipngetich kommer att hålla farten och det kommer att blir en snabb passering vid 400 meter. Siktet är inställt på 49 sekunder vid 400 meter!

20.20 200 meter män

Nil de Oliveira har i år noterat 20.53 på 200 meter. Det gör honom till Sveriges näst snabbaste på distansen genom tiderna. Endast svenske rekordhållaren Johan Wissman har sprungit snabbare, som bäst 20.30. Wissman har också banrekordet på Tingvalla med 20.43. Banrekordet jagas inte bara av Nil utan han får sällskap ut ur kurvan av Hannes Dreyer, Sydafrika och Mickey Grimes, USA.

20.30 3000 meter män

Tyvärr utan de bästa svenskarna då både Olle Walleräng och Johan Hydén tvingats lämna återbud. Här kommer vi dock få se snabba löpare och ni känner kanske igen fjolårssegraren Cornelius Kangogo. Kangogo vann förra året på med fina tiden 8:00.66. Haren heter, precis som förra året, Silas Too, så det finns förutsättningar för löpning ner mot 7.45. Staffan Ek från Björnstorp IF slog personligt rekord på Tingvalla förra året, varför inte slå det igen?!

20.50 200 meter kvinnor

Tävlingarna avslutas med kvällens absoluta höjdpunkt! Purfärske ungdomsvärldsmästarinnan, Karlstadinvånaren och Kilsraketen Irene Ekelund springer 200 meter med Europamästarinnan från förra året på 400 meter, Moa Hjelmer! Dessa båda svenskor jagar nya rekord. För Irene lyder det nysatta personrekordet tillika svenska juniorrekordet 22.92. För Moa lyder personbästat 23.19. Räkna med en härlig fajt och en magnifik avslutning på kvällen. Banrekordet tillhör Carolina Klüft på 23.28 och det svenska rekordet signeras Linda Haglund, 22.82. Värmlandspubliken får här möjligheten att hylla en nybliven världsmästarinna på hemmaplan samt heja fram tjejerna till nya rekord!

Varmt välkomna!