Damerna till lag-SM final, väl kämpat av herrarna och Andrea i landslaget

Helgen som gick innebar kval till lag-SM för våra seniorer och Boregalan i Torsby för övriga. För några löpare innebar det såklart halvmaraton och Göteborgsvarvet!

Vi börjar på Ekängens IP i Eskilstuna där arrangören tog tillfället i akt och genrepade inför sommarens junior-EM i friidrott. Det blev således också ett genrep för de aktiva som ska tillbaka till Eskilstuna 16-19 juli. Som vanligt när det kommer till lag-SM kom det att bli hårda och jämna uppgörelser för såväl damlag som herrlag. Damerna ställde ett mycket slagkraftigt lag på benen och med hela 9 grensegrar (4 kast genom Agnes Larsson, Elisabeth Höglund, Josefin Berg och Maria Wennlund, höjd genom Evelina Erlandsson, stav och 400 meter häck genom Minna Svärd, 100 meter häck genom Caroline Tegel och 4×100 meter stafett) borde det egentligen inte vara någon diskussion men Västerås damer bjöd upp till hård kamp och ända in på de sista grenarna var det en jämn och ganska oviss kamp. Men efter seger i avslutande stafetten genom Maryann Andreasson, Caroline Tegel, Ida Hansen och Alexandra Larsson kom segermarginalen att skrivas till 7 poäng. 87 mot Västerås 80. Som vanligt när det gäller lagtävling är alla poäng lika viktiga men vi ska förutom grensegrarna i damlaget lyfta fram tre tjejer som dubblerade och gjorde det strålande. Minna Svärd dubblerade tufft med att först vinna 400 meter häck på den fina tiden 62.62 för att sedan ta sig an stavhoppet, vilket också slutade med seger. Ida Hansen inledde med att slå personligt rekord på 200 meter med 24.46 som tvåa och följde upp med en tredje plats i längd med fina 5.93. Den tuffaste dubbleringen stod ändå Olivia Weslien för när hon inledde med att springa 2000 meter hinder och komma in på 7.38 som trea för att några timmar senare komma in som tvåa på 1500m meter med fina 4.57,23. Caroline Tegels häcklopp var en mycket positiv ingrediens under lördagens tävlingar, hennes 13.62 var halvsekunden snabbare än hon tidigare sprungit över korta häcken. Linn Bäcklin, Claudia Payton, Victoria Sandsjoe, Frida Johansson och Linda Take bidrog också med värdefulla insatser och poäng för det segrande laget!

För herrarna blev det en betydligt tuffare resa och en dag som slutade med en femteplats. Efter några återbud de senaste veckorna på hopp- och löpsidan krävdes en kraftsamling för att klara nytt kontrakt och den chansen tog grabbarna på ett bra sätt. Oscar Vestlund stod för det starkaste resultatet när han återigen noterade personligt rekord i slägga, nu nytt svenskt årsbästa med 69.19. Med det har han passerat kvalgränsen till U23 EM i Tallinn i sommar med bred marginal, kvalgränsen är 66 meter. Unga Markus Asplund tog ansvar när han klarade 1.87 i höjd och kom trea för att sedan bli femma i tresteg med 12.36. Carl Sjöstedt avslutade friidrottskarriären med ett lopp över den tidigare huvuddistansen 400 meter. Carl slutade femma i loppet och bidrog till herrarnas insats på ett bra sätt. Carl lägger nu spikskorna på hyllan och summerar flera landslagsuppdrag, 11 SM- guld och många fina resultat i Götalinnet. Vi tackar Carl för dessa insatser och ber att få återkomma i ärendet samtidigt som vi önskar lycka till i framtiden. Vi kommer dock se till så att Carl finns med med fortsatt föreningsengagemang på något vis! Vidare måste vi berätta om ytterligare en insats utöver det vanliga. Släggkastaren Mikael Larsson gjorde en hjälteinsats när han klarade en poäng på 3000 meter hinder. Efter några återbud tog Mikael en för laget och tog sig runt loppet på dryga 16 minuter, allt för laget och en viktig poäng. Johannes Henriksson slog personligt rekord i spjut i sin säsongsdebut med 64.86 som tvåa i tävlingen. Ulf Ankarling presterade två värdefulla andraplatser i diskus och kula. Daniel Grenegård debuterade 15 år ung i lag-SM sammanhang med att springa 800 meter, också det en insats lite utanför det ordinarie grenvalet.

Nu väntar final för damlaget. Finalen avgörs i Sundsvall den 1 juli mitt under SM-veckan! För herrarna är det nya tag i kvalet nästa år som gäller!

IMG_3456

Segrande damlaget med maskoten Götaörnen!

Jonna Uttman och Ebba Gustavsson var med och filmade dagen så välkommen att hänga på Göta på lag-SM via denna länk!

Alla resultat från lördagens kval till lag-SM.

I Torsby avgjordes sedvanligt Boregalan och många götister fanns på plats för att tävlingsdebutera utomhus. Vi nämner några resultat och prestationer i urval. Vi börjar med Andrea Nybäck som i besvärliga vindförhållanden presterade 5.52 i längd och 12.85 på 100 meter. Dessa individuella resultat gjorde att Andrea nu blir årets femte götist i landslaget när hon idag togs ut till Europacupen i mångkamp i Estland 6-7 juni. Grattis Andrea! Rasmus Tidestad vann höjd i P15 med 1.65 och i P13 visade Alfred Aakre att han är tillbaka på allvar med fina 4.54 i längdhopp och 7.97 i kula. I P11 var Filip Sundin sedvanligt flitig med bland annat segrar på kula, längd, höjd och 400 meter hinder. På flicksidan märktes Alma Gustafssons 11.17 i F14 kula och Amanda Fridbergs 12.68 i F13 samma gren. Amanda presterade också 31.57 i diskus. Bland de ännu yngre gjorde Elsa Petersen med segrar i klassen F9.

Här hittar du alla resultat från Boregalan 2015.

I Göteborg var de snabbaste götisterna i år Samuel Johansson med 1.23,51 och Ann-Charlotte Åhs med 1.34,12. Ett Göteborg som återigen bjöd ett soligt och välbesökt Göteborgsvarv!

Kommande helg väntar kval i Kraftmätningen för våra 13-14 åringar, Värmlandsserien i Säffle samt McDonaldsspel i Trollhättan, lycka till alla!

/Johan