Ett bra SM med en ännu bättre avslutning

Under helgen arrangerades SM i Söderhamn. Tävlingarna avgjordes i strålande solsken och perfekt friidrottsvärme framför en härlig publik på Hällåsen.

Götas trupp på 17 aktiva gjorde bra ifrån sig och vi kunde summera 4 medaljer, 2 fjärdeplatser och ytterligare några finalplatser under söndagskvällen. Redan under fredagen blev det två medaljer, båda i kast. Oscar Vestlund är årets Sverigeetta i slägga med 72.20 efter att ha kastat över 70 meter några få gånger i år. Nu blev det nästan en hel serie (4 kast av 6) över 70 meter och som längst kastade Oscar 70.39. Resultatet räckte till en silvermedalj och Oscar visar på en grym och helt ny lägstanivå. Elias Håkansson blev dock övermäktig under fredagen med ett kast på 71.31. Unga Agnes Larsson fortsätter att imponera i kula och med 14.57, nästårsbästa, i första stöten tog Agnes en säker silvermedalj efter suveräne Fanny Roos. Efter det satsade Agnes fullt men fick inte någon av de följande stötarna godkända. Under lördagen kom den tredje medaljen. Caroline Tegel sprang 100 meter häck i stark motvind. Carro ledde länge finalen och såg ut att gå mot guld när hon slog i ett par häckar och tappade något. Med en bra löpning in från sista häcken och en stark fällning lyckades ändå Carro att ta hem en bronsmedalj! Första SM-medaljen på seniornivå var ett faktum. Det blev en mycket jämn final, precis som pappret skvallrade om. Segern och andraplatsen gick för 14.13 och tredje- och fjärdeplatsen för 14.17. Motvinden på hela -3,1 omöjliggjorde person- och årsbästan.

Den fjärde medaljen kom under mästerskapets sista timmar. Damernas höjdhoppsfinal avgjordes under söndagsmiddagen och Sofie Skoog visade upp en otrolig form. Felfri hoppning hela vägen genom tävlingen och efter en hård kamp med Sverigeettan och världsfemman Erika Kinsey tog Sofie guldet med klarade 1.92! Nytt personligt rekord och nytt distriktsrekord och såklart klubbrekord. Det sistnämnda tillhörde Emelie Färdigh, löd på 1.91 och sattes i Karlskrona för ganska precis 19 år sedan. Sofie klarade alla höjder i första försöket och efter klarade 1.88 låg hon i ledningen sedan Kinsey rivit en gång på 1.86. En rivning som skulle komma att bli kostsam för världshopparen från Trångsviken. Sofie i ledningen stod över personliga rekord- och årsbästahöjden 1.90. Här märktes tydligt att självförtroendet fanns där och för en stund kändes ett eventuellt VM-kval viktigare än SM-guldet. Kyligt av Sofie, minst sagt! Detta innebar att Kinsey gick upp i ledningen med klarade 1.90 men när Skoog sedan seglade över 1.92 i första visade det sig att det var högst tillfälligt. Klubbrekord och personligt rekord alltså och ribban upp på VM-kvalhöjden 1.94. Här blev det så stopp för båda tjejerna med tre misslyckade försök. Segern till Göta och Sofie. Olympiamästare Stefan Holm har helt klart lyckats med sin adept och tog nu sitt första SM-guld som tränare. Sofie väntar nu på besked om VM-start ändå. 32 tjejer kommer att erbjudas att starta på VM och idag går kvaltiden ut. Just nu är Sofie på VM-plats enligt inofficiella listor men vi väntar såklart in en officiell förfrågan och kvaltidens utgång innan vi kan säga mer än så. Spännande!

Elisabeth Höglund kom till SM med ett årsbästa på dryga 46 meter. Direkt i första kastet visade den regerande svenska mästaren att hon ville vara med i medaljdiskussionen även i år. 50.07 och massivt årsbästa räckte till slut till en fin fjärde plats med bara decimetrar till bronset. Hög klass på damernas spjut med 4 tjejer över 50 meter. Med det kvittot jagar Elisabeth nu vidare mot en Finnkampsplats. Finnkampsplats jagar också Josefin Berg i slägga. I helgen blev det en fjärdeplats även för Jossan efter fin kastning, det längsta kastet mätte 63.40. Jossan presterade en jämn serie utan den riktiga fullträffen. Nästa tävling blir på hemmaplan i Götas ungdomsspel kommande lördag.

Ida Hansen sprang 200 meter och slutade 8:a i finalen med fina 24.65 från svåra bana 1. Under fredagen noterade Ida personligt rekord på 100 meter med 12.21. Tyvärr fattades det där 1 hundradel för finallöpning. Claudia Payton sprang även hon 100 meter och noterades för 12.28 i försöken. Claudia laddar nu vidare mot JSM om två helger. Filip Lööv noterade säsongens näst snabbaste lopp i finalen över 110 meter häck. 14.54 i motvind gav en fin sjundeplats. Ulf Ankarling gjorde sin sista SM-tävling i ett av helgens tuffaste startfält. Ulf kastade 52.41 och slutade sexa. Ulf tackades av under lördagkvällens middag och vi kommer att återkomma mer formellt till Ulf för avtackning. Ulf har dock lovat att finnas med även fortsatt även om elitsatsningen nu, åtminstone för stunden, läggs på hyllan. Tack Ulf! Diskuskollegan Maria Wennlund slog personligt rekord i diskus under söndagen. Gedigen kastning med 45.30 som längst gav en bra sjundeplats till Maria.

David Östling dubblerade 100 och 200 meter och gjorde det bra. På 100 meter blev det 11.36 i -3,0 och på 200 meter blev det 22.65. Nils Andersson slog årsbästa i längdfinalen med 6.80 som 14:e man. Mathieu Nilsson sprang 400 meter häck på 56.41 och i tresteg noterades 13.81. Kul att Mathieu är tillbaka och nu kan han ladda om för JSM. Tommy Larsson kastade slägga och noterade årsbästa med 57.17 och en fin 10:e plats. Sofia Ewnert gjorde bandebut på 10 000 meter och slog såklart personligt rekord med 36.42,70. Tiden gav en fin nionde plats och Sofia visade upp en kanonspurt på slutet och bjöd verkligen publiken på kamp ända in över linjen, härligt!

Se resultaten från helgen här och läs vad NWT och VF rapporterar från helgen!

Nu håller vi tummarna för Sofie och laddar om för, i första hand Götas Ungdomsspel på hemmaplan, på lördag!

/Johan