Historisk friidrottskväll i Karlstad

Efter ett mycket framgångsrikt juli var det kanske friidrottsvänner som inte trodde att Sävedalens 800-meterslöpare Andreas Kramer kunde toppa Junior-EM guldet och den starka tiden från i lördags. Men efter att passerat 400 meter på snabba 50.2 så höjdes förväntningarna bland den kunniga publiken vid Karlstad Grand Prix. Haren lämnade loppet strax före 600 meter och Andreas fortsatte att satsa friskt. Sävedalssonen fick på upploppet ge sig vika för Kenyas Willy Tarbei, men vad gjorde det när han sprängde mållinjen efter fantastiska 1:45.13. Nytt svenskt rekord med över tre tiondelar! Förutom den mycket meriterande tiden kunde alla friidrottsvänner på Tingvalla i kväll notera den mycket offensiva inställningen i löpningen hos Andreas Kramer. Svenskt rekord och banrekord fick avsluta kvällen!


Foto: Fredrik Karlsson

Men friidrottskvällen i Karlstad innehöll mer än så. Järfällasonen och Spårvägens världsetta Daniel Ståhl levererade en diskusserie av internationell toppklass med en jämnhet som bådar gott inför VM på Olympiastadion i London. Segerresultatet 67.26 är nytt banrekord på Tingvalla efter att Ludvig Daneks gamla stått sig i hela 44 år. Daniel och kastkonstnären Vésteinn Hafsteinsson har verkligen ett resultatgivande samarbete! VM-klara Niklas Arrhenius, som är klubbkompis med Daniel och tillhör samma träningsgrupp, slutade tvåa med 62.80.


Foto: Fredrik Karlsson

Efter att ha skadat sig vid BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion var stavhoppsprofilen Angelica Bengtsson nu tillbaka på tävlingsbanan i och med Karlstad Grand Prix. Hon var även tillbaka med besked! Efter att Michaela Meijer övertagit Angelicas svenska rekord har Hässelbys världsstjärna varit revanschsugen. Angelica segrade i tävlingen på Tingvalla men var även framförallt mycket nära på ny svenska rekordhöjden 4.72! Detta bådar gott inför VM.


Foto: Fredrik Karlsson

I kvinnliga höjdhoppet har Trångsvikens Erika Kinsey i sommar haft ett antal starka tävlingar och det ska bli mycket intressant att följa henna på VM. Hon vann årets Karlstad GP på 1.89 före bl.a. hemmaklubbens Sofie Skoog som denna kväll stannade på 1.85.


Foto: Fredrik Karlsson

Bland övriga VM-klara svenskar kan vi notera att Hammarbys Michel Tornéus och Ullevis Khaddi Sagnia vann den individuella delen av längdhoppstävlingen med 7.67 respektive 6.50. På kvinnliga 800 meter slutade Turebergs Hanna Hermansson trea med tiden 2:02.47.


Foto: Fredrik Karlsson


Foto: Fredrik Karlsson

Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad med galageneralen Johan Engberg i spetsen har all anledning att känna sig nöjda med tävlingarna. Det vara en stor och kunnig Karlstadpublik på plats. Värmlands residensstad visade än en gång att detta är en verklig friidrottsmetropol!

Karl Johan Bertil Storåkers