Stor succé på SM för Göta. 6 medaljer varav 4 guld!

I helgen avgjordes SM på Hedens IP i Helsingborg och Göta åkte ner med 11 aktiva startandes plus lite figare och Karlstad baserat folk. Det var en lyckad helg för Göta med 6 medaljer varav hela fyra guld!

Henrik Larsson sprang som aldrig förr och hade en helt otrolig helg som startade med 100m på fredagen. Efter 10.35 i försöket, personligt rekord, klubbrekord, distriktsrekord och svenskt junior rekord, upprepade han allt och förbättrade sig ännu mer i semin till 10.31! Men det var inte stopp där utan i finalen kapades ytterligare en hel tiondel. Det blev den snabbaste SM-finalen på 100m någonsin och Henrik sprang i mål på 10.21! Alla tre medaljörer underskred det tidigare SM rekordet men tyvärr var vinden pyttelite för stark denna gång (+2.2) och Malmös Austin Hamilton före Henrik i mål. Men alltså silver på 10.21 för Larsson!

Henke skriker ut sin glädje efter svenskt juniorrekord

Helgen var inte slut där för Henrik utan 200m väntade  sedan. 200m försöket gick på lördagen och avverkades tämligen smidigt på 21.80 för att vinna sitt heat. I semifinalen tryckte han på lite mer och vann fortfarande komfortabelt med 21.22. I finalen var det återigen lite för starka vindar vilket självklkart skulle leda till snabba lopp men för att Johan Engbergs svenska juniorrekord på 20.75 skulle slås behövde vinden mojna till under +2.o vilket det tyvärr inte gjorde i loppet. +3.2 blåste det och hela fältet sprang fort! Henrik accellererade bra i kurvan och kom in på rakan precis jämnt med Huddinges Tom Kling Baptiste och knappt före Ullevis Emil von Barth. Och duellen höll sig änd in mot målinjen där Henrik ursinnigt pressade sig förbi och vann på 20.71 med mot TKBs 20.75 en helt otrolig bedrift av ännu inte 18 fyllda ”Henke” som nu kan titulera sig bäst i hela Sverige.

Sveriges snabbaste på 200m!

Simon Karlén var ytterligare en götist som verkligen lyfte sig denna helg. Efter några år av problem med både det ena och det andra har denna säsong äntligen pekat stadigt uppåt. Nu i söndags kom slutligen det stora efterlängtade lyftet! I en tävling som i förväg såg ut att vara helt öppen ut bland landets topp 5-6 grabbar var det Simon som tog kommandot direkt. Tog ledningen direkt i första med 15.37, omhoppad i andra av Örgrytes Daniel Lennartsson som hoppade 15.58.  Sedan i tredje svarade han direkt med ett monsterhopp på 16.17! Första gången över 16 meter om än dock i för stark medvind +4.4. Ingen kunde svara på detta hopp och även Simon kan nu titulera sig bäst i hela Sverige!

Simon på väg mot första SM guldet!

 

Sofie Skoog är en som nu får räknas som rutinerad SM mästare. Efter att ensam ha tagit 1.87 säkrade hon nu alltså sitt 3e raka SM guld utomhus! Men det var ingen enkel match på det blåsiga Hedens IP! Erika Kinsey höll länge ledningen genom att gå felfri genom de lägre höjderna ända till 1.87 där hon drog på sig sin första rivning och Sofie tog i första. Erika och Sofie var de enda kvar i tävlingen då Maja Nilsson stannade som trea med 182 och Erika gjorde då det logiska och sparade sina två återstående försök till nästa höjd, 189. Men 189 blev denna helg för högt för båda svenskorna och Sofie gick därmed hem med segern i år igen!

Tredje raka sm guldet utomhus för Sofie!

 

En till rutinerad götist är Oscar Vestlund som likaså han försvarade sitt guld ifrån i fjol! Oscar har varit den helt klart bästa släggkastaren i Sverige i år och satte prägel på tävlingen direkt genom att kasta över 70 meter redan i första kastet! En prestation som ingen annan rådde på denna helg så Oscar kunde lugn och ro fokusera på sitt och lyckades 71.32 i andra omgången vilket också blev segerresultatet!

Oscar i samråd med tränare Anton Leion

 

Amanda Malmehed är en för året ny götist som välkomnades från Linköping förra året och har presterat hur bra som helst sen bytet. Amanda tränade på under hela vintern och stod över inomhussäsongen vilket visade sig vara en oerhört lyckosam plan! På SM var formen återigen på topp och Amanda stötte iväg kulan hela 15.24! Silver för Amanda och nytt personligt rekord och dessutom nytt klubbrekord! Britt Johanssons tidigare rekord var ett av de äldsta och har stått sig ända sen 1972!

Vilken otrolig första säsong Amanda gör i Götalinnet! 

Utöver våra eminenta medaljörer hade vi flera andra götister att nämna:

Claudia Payton slog till med personligt rekord på 100m och kom femma i finalen på 11.80! En riktig kanon säsong för junioren Claudia som verkligen tagit stora kliv framåt och nu väntar spänt på finnkamps plats som kan finnas inom räckhåll som SM femma och statistik-sexa med några framför sig som redan tackat nej. En riktigt bra startsträcka hade hon kunnat leverera om hon får chansen!

Erica Larson hade den stabilaste serien någonsin och var i princip bara personligt rekord som saknades. 47.08 var nästpers och med det en sjunde plats.

Jakob Eriksson hade också toppat formen bra till SM och kastade hela 68.08 i kvalet nytt personligt rekord med nästan två meter! I finalen gick det inte riktigt lika bra då vindarna satte lite stopp för riktigt långa kast. Men Jakob slutade ändå nia.

Ida Hansen som äntligen är tillbaka efter fot-operation testa 200 denna helg och sprang på 26.05 i tuff motvind visar på att hon är en bra bit på väg tillbaka nu!

Henrik Thoms lyckades inte riktigt följa upp JSM höjden denna gång utan stannade på 1.99 och blev 8a i höjden.

Evelina Erlandsson stannade på 1.71 med bra försök på 1.75 och blev med det 12a

Alltså 6 färska medaljer, 4 guld och två silver på detta SM! Med dessa medaljer är Göta nu uppe på 31st individuella SM medaljer för året och har med det lyckats med målsättningen (30st) för året med ett mästerskap kvar!

/ Felix