Starka Götister i landslaget

I helgen som var avgjordes duellen mellan Sverige och Finland i den klassiska Finnkampen! IF Göta fanns representerade i både ungdom- och seniorlaget, där de bidrog till landets poängsamlande.

På ungdomsfinnkampen blev götas Melker Gustavsson uttagen i 110m häck för att representera Sverige. I ungdomsfinnkampen tävlar två svenskar mot två finländare där ettan får fem poäng och vidare i en fallande skala till respektive placering. Melker startade tidigt på söndag och sprang bra, han fick med sig resultatet 14.67 som är drygt två tiondelar från personligt rekord.

Vidare i seniorkampen hade vi fem götister tävlandes, Simon Karlén i tresteg, Amanda Malmehed i kula, Oscar Vestlund i slägga, Henrik Larsson i både 100m och 200m samt Sofie Skoog i höjdhopp. I seniortävlingarna är det tre från respektive land som tävlar mot varandra för att göra upp om poängen i varje gren. Simon som hade ett färskt personligt rekord från helgen innan fick med sig 15.48 och en fjärdeplats. Amanda som även hon hade ett nytt personligt rekord med sig från helgen innan stötte 14.79 vilket gav även henne en fjärdeplats. Oscar som är regerande svensk mästare i slägga stod tillsammans med två andra svenskar mot de finska kastarna, slägga som länge varit en paradgren för Finland där de dominerat. Oscar kastade 70.53 och spräckte därmed en finsk trippel i grenen, med knappt fyra decimeter upp till den ledande Henri Liipola tog Oscar 5 poäng till Sverige.

Foto: @Finnkampen

Henrik som fick delta i både 100m och 200m gjorde en bra debut i seniorlandslaget, 10.59 på 100m som gav en tredjeplats och näst bäste svensk. På 200m blev det en andraplats på tiden 21.38 och även här näst bäste svensk. Sofie gjorde en strålande höjdhoppstävling där det slutade med en svensk trippelseger med Sofie i toppen. Efter redan 1.83 var det klart att de tre svenskorna skulle ta placeringarna 1-3 men hoppningen fortsatte för att avgöra vem som skulle få vilken placering. Sofie hoppade väldigt bra och var felfri över 1.89, men alla tre svenskor hade klarat den höjden. Nästa höjd blev 1.91 där både Erika Kinsey och Maja Nilsson river ut sig, och Sofie klarar på sista försöket! Men där tog det sedan stopp för Sofie som tog hem en grenseger på 1.91.

Foto: @Finnkampen

Niklas Bergman Larsson, Kaiza Karlén och Jakob Thorvaldsson som har en och annan anknytning till Karlstad och göta var också med i landslaget. Niklas sprang 400m på tiden 48.35 och fick med sig ett poäng till Sverige. Kaiza hoppade längdhopp och resultatet 6.17 gav henne en fjärdeplats, Jakob hoppade höjd och fick med sig 2.01 och en fjärdeplats.

Med flera deltagare i landslaget har det varit en bra helg för IF Göta, att poängtera är också att många av våra götister är unga och har många år framför sig!

Foto: @Finnkampen