Guld på Kraftmätningen!

Under helgen arrangerades finalen i Kraftmätningen 15 på Lidingövallen i Stockholm. En lagtävling där landets bästa flick- respektive pojklag samt mixlag har korats. I kvalet tidigare under sommaren deltog drygt femtio lag och IF Götas flicklag var en av de tjugo som lyckades kvala in till finalen, då med femte bästa poängen.

Ett lag består av 3–8 deltagare i 14-15års ålder där lagmedlemmarna samlar poäng i 800m, 80m häck, höjd, längd, kula och spjut. Efter att förkylningar i sista stund satte stopp för två av våra aktiva var det denna helg Lisa Holmgren -09, Ella Högman Skager -09, Nora Karlsson -09, My Olsson -09, Moa Karlsson -08 och Tuvali Åhser -08 som representerade IF Göta Karlstad.

Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

Lördagen började med kula för Nora, Moa, My och Lisa. Tjejerna presterade verkligen på topp och låg på en fin tredjeplats redan efter den första grenen! Slår man ihop antal cm som Moa, Lisa och My persade med blev det totalt 151 cm! Och då ska tilläggas att Nora bara var 2 cm från sitt PB. Lisa var dessutom den som stötte allra lägst av alla 09:or.

Dagen fortsatte med fina prestationer på 80m häck av Tuvali, My, Nora och Moa. En extra applåd till Tuvali. Hon är inte riktigt lika förtjust i att springa häck som de andra tre, men ställde ändå upp och sprang. Tittar vi på poängen så var 80m häck den gren som tjejerna samlade ihop mest poäng i, grymt sprunget!

Lördagen avslutades med höjd för Ella, Tuvali, My och Lisa. Varken Ella eller Lisa har tävlat (eller tränat) i höjd på länge, ändå blev det PB för Lisa med 7 cm och riktigt nära PB även för Ella. Tuvali hoppade som så många gånger tidigare denna sommar stabilt ända upp till pershöjder och när lagpoängen sammanställdes efter den första tävlingsdagen låg IF Göta i topp, 195 poäng före Hammarby!

Dag två inleddes med längdhopp för My, Ella, Nora och Tuvali och de levererade långa hopp allihop. Trots lite otur med plankträffarna blev det flera PB och tillräckligt med poäng för en fortsatt ledning för Götisterna. Men tävlingen blev otroligt spännande i samband med spjutkastningen. Det började lite svajigt med för många röda flaggor. Men tjejerna samlade ihop sig och gjorde det riktigt bra!

Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

När spjutkastningen var avklarad kunde vi konstatera att Hammarby hade passerat och att de nu låg 120 poäng före Göta inför avslutande 800m-lopp. Efter ett försök att räkna på rimliga tider och poäng kom vi fram till att Moa, Nora och My skulle behöva springa snabbare än någonsin för att ha chans att ta tillbaka ledningen. Och som de sprang! Moa tog ledingen i sitt heat från start, öppnade snabbt och bara ökade! När hon passerade mållinjen blev hon intervjuad av speakern och avslutade intervjun med att säga ”vi går för guld”. Sekunderna efter det gick startskottet för My och Nora och precis som Moa gav de allt.  Tillsammans sänkte de sina PB med 14,5 sekund! Eftersom Hammarbylöparna sprang i heaten efter Göta blev det en nervös väntan på att se hur långt 800m-poängen skulle räcka. När slutresultaten till sist presenterades stod det klart att IF Göta tog hem segern i Kraftmätningen 2023 med 134 poäng!

Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

En fantastisk prestation av samtliga tjejer – både på och utanför tävlingsbanan – bäst i Sverige!

Grymt jobbat av er tjejer som var med i finalen, men vi får inte glömma bort att vi hade Mira Andersson Lernman -09, Hanna Mårtensson -09, Josefine Johansson -08 och Nathalie Wiman Ahlstedt -08 också som var med i kvalomgången och bidrog med viktiga poäng där. Utan er hade det aldrig gått!

/Madde