Medalj och härlig Götaanda vid stafett- SM samt långa kast i Halle och Torsby

Under helgen stod Huddinge AIS som värd för stafett- SM. Tävlingarna förlades således till hemmaplanen på Källbrinks IP söder om Stockholm. Sju starka Götalag avreste fulla av förväntningar på lördagens morgon till mästerskapet.

Först ut var P17 med Max Nero, Victor Pettersson, Jakob Masth Larsson och Mathieu Nilsson. Grabbarna sprang försöksheat i Svensk stafett, det vill säga löpning över 1000 meter i ordningen 100 meter, 200 meter, 300 meter och 400 meter. Det blev ett lyckat försöksheat och grabbarna gick enkelt till final med 2.04.71 och fjärde tid. I samma andetag gick våra två seniorlag över 4×100 meter vidare till final efter goda löpningar och säkra växlingar. Tidigare nämnda grabbar laddade sedan för final över stafett 1000 meter. Efter försöksheatens utfall var det medalj i sikte för götisterna när startfältet gick ner i blocken. Tyvärr hände det som händer ibland men som är lika retfullt och tråkigt varje gång. Laget blev diskvalificerat efter tjuvstart och fick ladda om direkt inför kommande 4×100 meter i P17. För två av grabbarna, Victor och Jakob, var det omladdning direkt som gällde när de stod för de två avslutande sträckorna i herrarnas lag i korta stafetten. Men innan det skulle Susanne Schüssler, Sarah Larsson, Frida Johansson och Isabella Rosenqvist springa final i F19 1000 meter. Tjejerna gjorde det riktigt bra och efter fina individuella sträckor noterades de för 2.24.38 och placerade sig som 8:a. Mattias Dufornier inledde sedan finalen på 4×100 meter för herrarnas del. Efter 100 meter tog Filip Lööv vid och fullföljde en snabb första halva av stafetten. Mattias och Filip gjorde båda mycket snabba sträckor. Sen var det åter dags för Victor Pettersson på tredje och Jakob Masth Larsson på fjärde och de unga grabbarna tog pinnen i mål på ett föredömligt vis på en sjätteplats med 42.24.

IMG_1093

Mattias Dufornier och Filip Lööv anförde det manliga stafettlaget över 4×100 meter.

Damerna ställde upp med Susanne Schüssler, Freja Jernstig, Maryann Andreasson och Caroline Tegel i den korta stafetten. Efter säkra växlingar i försöken gasade tjejerna rejält i finalen och kom i mål som trea på 46.73. Strålande bra löpningar och optimerade växlingar gav tjejerna och Göta en bronsmedalj! I samma lopp noterade MAI svenskt rekord så det var minst sagt bra förhållanden.

IMG_1091

Medaljlaget; Susanne Schüssler, Freja Jernstig, Maryann Andreasson och Caroline Tegel

Under söndagen såg vi 4 Götalag i finaler över 4×100 meter. P17 grabbarna var i farten igen, den här gången i ordningen Max Nero, Victor Pettersson, Mathieu Nilsson och Jakob Masth Larsson. Laget gjorde en mycket bra stafett i finalen och kom i mål som fjärde lag, retfullt nära en medalj dit bara 4 hundradelar saknades. Men bra ändå och en bra tid, 43.73 innebär nämligen distriktsrekord för klassen! F19 mönstrade Susanne Schüssler, Sarah Larsson, Martina Appel och Frida Johansson i finalen, laget slutade 8:a med 51.76.

IMG_1089

Till sist ska vi berätta om de yngsta lagen i F/P15 där vi glädjande nog kunde se många SM- debutanter. I flicklaget gjorde Alexandra Larsson, Moa Hansson, Klara Hallgren och Linn Bäcklin sitt första svenska mästerskap. Tjejerna slutade 6:a med 52.37 efter lite strul i växlingarna i finalen. Tiden de gjorde i försöken, 50.75, hade räckt till en tredje plats i finalen. Bra tjejer! För grabbarnas del sprang Henrik Larsson, Mattias Heinemann, Tobias Söderberg och Henrik Nordlander. Även här gick det undan och killarna slutade 7:a på 48.73. Det var härlig stämning i Götatruppen under helgen och det är kul när våra seniorer får visa för våra yngre hur det ska gå till!

Ulf Ankarling och Elisabeth Höglund tävlade i tyska Halle i lördags. För Elisabeths del var det säsongspremiär och spjutet flög långt direkt! Elisabeth kastade 50.57 som längst, det längsta spjutkastet som noterats av en värmländska utomhus någonsin. Ni kanske kommer ihåg att Elisabeth skvallrade om fin form redan i mars vid tävlingar inomhus! i Växjö då hon noterade 51.80. Kastkollegan och diskusspecialisten Ulf kastade även han långt. Ulf blev fyra i internationell konkurrens med 57.05.

 

 

Många av föreningens ungdomar befann sig i Torsby under lördagen för årets upplaga av Boregalan. Vi kan notera många fina prestationer. Bland dem fanns Jakob Eriksson som för första gången kastade över 50 meter i spjut. Kastet på 50.40 innebar alltså nytt personligt rekord för Jakob, samt en silvermedalj i grenen. En annan som kastade långt var Josefin Berg som hade en mycket fin serie i den kvinnliga släggan där alla godkända kast var över 61 meter, där det längsta mätte 62.77 meter.  I kulringen stötte Agnes Larsson nytt personligt rekord när hon stötte över 16 meter för första gången. 16.05 ledde till en klar seger i F17! Fler på kastsidan som det också gick bra för var Nadia Shirafkan Nejad som kastade för guld i F19 diskus. Med resultatet 44.08 hade hon cirka 6 meter ner till tvåan. Julia Karlsson kastade 43.23 i slägga i F19. Caroline Andersson tog en härlig seger på 200 meter i kvinnor. Hon sprang på snabba 26.31 och tog därmed hem den ädlaste av valörer.

Andra som tävlade flitigt var Oliver Ellström i klassen P10, han tävlade och vann i 60 meter, 400 meter hinder, längdhopp samt en fjärdeplats i bollkast. Hedvig Pettersson vann F13 på 80 meter med 10.94, längdhoppet med 5.10, kulan med 10.83 samt spjut där hon kastade 35.44. Det blev alltså fyra raka guld till Hedvig. Daniel Grenegård i P13 tog hem segern i alla grenar han tävlade i, 11.17 på 80 meter, 1.05,67 på 400 meter, 4.86 i längdhopp samt 34.20 i spjut. Se samtliga Götainsatser i de fullständiga resultaten från Boregalan här!

Under söndagen avgjordes den första deltävlingen i Värmlandsserien då Karlskoga bjöd in till tävling för de yngsta. Såklart fanns Göta på plats med allt från 05:or till 99:or. I F10 kom Hanna Karlsson 3:a på 60 meter med 9.99. Elin Petersen är lika gammal och deltog i många grenar, bland annat hoppade hon 3.15 i längd. Albin Lindqvist tävlade i P8 i många grenar. 22.84 i bollkast var ett av resultaten. Bland de lite äldre vann Alfred Aakre längdhoppet i P11 på 4.15. Se alla Götaresultat från första deltävlingen här.

I lördags arrangerades Säffle stadslopp och såklart fanns föreningens löpare på plats. I herrklassen fick Anders Eriksson ge sig med 11 sekunder mot Åmåls Elias Björnsson som tog segern. Anders kom i mål på 33.03 i det tuffa milloppet. Henrik Ohlsson på tionde plats var näst bäste götist med 37.58. I damklassen kom Kathrin Mörtel och Anna Nyström 3:a respektive 4:a i loppet. Endast 3 sekunder skiljde tjejerna åt efter 1 mils löpning, 42.42 respektive 42.45.

Till helgen väntar nya utmaningar i Sävedalen, Stockholm, Hallsberg, Nyköping och Säffle, följ den spännande friidrottssommaren för götisterna här på hemsidan!

/Johan